Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Αρχές 2016 άρση των capital controls και αρχές 2017 επάνοδος στις αγορές - Όχι σε συγκυβέρνηση με ΝΔ

Τσίπρας: Αρχές 2016 άρση των capital controls και αρχές 2017 επάνοδος στις αγορές - Όχι σε συγκυβέρνηση με ΝΔ
Σε έξι μήνες δεν μπορέσαμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα τετραετίας - Ειλικρινές και καθαρό πάντα το σχέδιό μου - Η συμφωνία Σαμαρά είχε χειρότερα μέτρα - Η δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη δεν βοήθησε τη διαπραγμάτευση
(upd15)Θετικό πρόσημο έβαλε στην κυβέρνησή του, στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Δεν είναι εύκολο να βαθμολογήσει κανείς μία κυβέρνηση σε ειδικές συνθήκες, αλλά η κυβέρνησή μας παίρνει καλό βαθμό στη διαπραγμάτευση, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στην εκπομπή στον ενικό.
Στα θέματα της καθημερινότητας δεν παίρνουμε τον ίδιο θετικό βαθμό, αλλά επί έξι μήνες είχαμε άδεια ταμεία, δεν δίστασε να σχολιάσει.
Σε έξι μήνες δεν μπορέσαμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα τετραετίας, παραδέχθηκε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει ωστόσο πως "βρήκαμε τοίχο μπροστά μας από δυνάμεις που δεν μας ήθελαν".
Πρέπει να συγκρίνουμε αυτό που πετύχαμε σε σχέση με ό,τι έδιναν σε εμάς και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Η συμφωνία Σαμαρά είχε χειρότερα μέτρα
Η συμφωνία του Σαμαρά είχε χειρότερα μέτρα, ανταπάντησε ο κ. Τσίπρας για να εξηγήσει πως:
- εμείς πήραμε και δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς η αναφορά του 2012 έλεγε απλά ότι θα ανοίξει η συζήτηση.
- εμείς καταφέραμε να πάρουμε 20 δισ. ευρώ λιγότερα πλεονάσματα για την επόμενη τετραετία.
Μία σειρά από ζητήματα που κερδίσαμε, ειδικά για το χρέος, δίνουν μία προοπτική, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως "κάναμε συμβιβασμό, αλλά έγιναν και προσπάθειες".
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως το 2019 είναι 56 δισ. και έπρεπε να έχουμε πλεονάσματα και ανάπτυξη χωρίς τη συμφωνία, διεμήνυσε.
Τον Φλεβάρη είχαμε αρνητικό ισοζύγιο στα ταμεία του κράτους, ενώ μας άφησαν πρωτογενές έλλειμμα και όχι πλεόνασμα όπως έλεγαν, εξήγησε.

Η παγίδα του Grexit ήταν ένα σχέδιο που είχαν καταστρώσει αντιδραστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις
Η παγίδα του Grexit ήταν ένα σχέδιο που είχαν καταστρώσει αντιδραστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, σημείωσε σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας.
Όταν σου παρουσιάζουν ως αριστερή θέση μία θέση που υιοθετούν οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Είναι γνωστό ότι μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε την έξοδο από το ευρώ, αλλά άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη, ανέφερε, στη συνέχεια.

To σχέδιό μου ήταν πάντα καθαρό και ειλικρινές
To σχέδιό μου για τη χώρα ήταν πάντα καθαρό και ειλικρινές, δεσμεύθηκε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στα capital controls, επανέλαβε πως δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησής του, αλλά αντίθετα ήταν το σχέδιο αντεκδίκησης των Ευρωπαίων γιατί "εμείς, με το δημοψήφισμα, δώσαμε την ευκαιρία στον λαό να αποφασίσει".

Σε αυτές τις συνθήκες και όλους εκείνους απέναντί μου, ποιος θα μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία;
"Σε αυτές τις συνθήκες και όλους εκείνους απέναντί μου, ποιος θα μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία;", διερωτήθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μνημόνια κατέστρεψαν αυτή τη χώρα, διεμήνυσε.
Αντιπαραβάλλοντας το τρίτο μνημόνιο με τα δύο προηγούμενα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως εξής:
- Δημοσιονομική προσαρμογή Παπανδρέου 17 δισ. ευρώ
- Δημοσιονομική προσαρμογή Σαμαρά 10 δισ. ευρώ
- Η δική μου 2 δισ. ευρώ

Η δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη δεν βοήθησε τη διαπραγμάτευση
Η δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη δεν βοήθησε τη διαπραγμάτευση, παραδέχθηκε ο κ. Τσίπρας, κληθείς για μια ακόμη φορά να σχολιάσει τη στάση του πρώην υπουργού επί των Οικονομικών της κυβέρνησής του.
"Εγώ χρεώνονται τα λάθη του, αλλά όποιος και να ήταν στη θέση του, απέναντι σε ένα σχέδιο εξόντωσής μας, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και πολύ διαφορετικά", τόνισε.

Αρχές 2016 η άρση των capital controls και αρχές 2017 η επάνοδος στις αγορές
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε χρονικά στις αρχές του 2016 την πλήρη άρση των capital controls και έναν χρόνο αργότερα, στις αρχές του 2017, την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Η οριστική άρση των capital controls θα γίνει μετά το τέλος της ανακεφαλαιοποίησης, τόνισε, για να προσθέσει πως η ανακεφαλαιοποίηση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο για να τελειώσει μέσα στο 2015.
Η ανακεφαλαιοποίηση δεν οφείλεται στα capital controls, χρειάζεται γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, εξήγησε.
Η χώρα θα μπορούσε στο τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017 να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ανέφερε, στη συνέχεια.
Είχαμε καλές επιδόσεις στον τουρισμό και στα έσοδα του κράτους και το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, σημείωσε επίσης ο κ. Τσίπρας, για να τοποθετήσει μάλιστα την ύφεση της Ελλάδας για το 2015 πέριξ του -1,5%.

Όχι σε συγκυβέρνηση με ΝΔ
Ερωτηθείς σχετικά για τα σενάρια περί σχηματισμού ενός μεγάλου συνασπισμού, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ.
Όπως τόνισε "ο κ. Μεϊμαράκης μου είναι συμπαθής σε προσωπικό επίπεδο για να πιούμε έναν καφέ, αλλά εκπροσωπούμε διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα.
Ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζει το παλιό, με την έννοια ότι είναι το κόμμα που εναλλάξ με το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν 40 χρόνια".
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως "το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα έχει προοδευτικό πρόσημο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Καμμένο ή συντηρητικό με τη ΝΔ".

Απολύτως επαρκείς οι εξηγήσεις Φλαμπουράρη
Ερωτηθείς για τον σάλο που έχει προκληθεί αναφορικά με την υπόθεση του Αλ. Φλαμπουράρη, ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι απολύτως επαρκείς οι εξηγήσεις του.
Όπως εξήγησε "ο Αλ. Φλαμπουράρης μόλις έγινε υπουργός παραχώρησε τις μετοχές του και έκανε τα χαρτιά του να βγει στη σύνταξη.
Πού είναι το μεμπτό;
Ο Φλαμπουράρης πήρε μία δουλειά τον Νοέμβριο του 2014 και τα νούμερα είναι παραπλανητικά 1,5 εκ. ευρώ και όχι 3,9 εκ. ευρώ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης