Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και... ΑΝΕΛ - Συντάσσεται η προγραμματική συμφωνία

Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και... ΑΝΕΛ - Συντάσσεται η προγραμματική συμφωνία
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι απολύτως ξεκάθαρος πως στη συγκυβέρνηση θα μετέχουν αποκλειστικά και μόνον υπουργοί προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στα παραγωγικά υπουργεία
Με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει δεσμευθεί ότι την επομένη των εκλογών και σε μόλις λίγα 24ωρα η χώρα θα έχει κυβέρνηση στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το στενό επιτελείο συνεργατών του καταστρώνουν τα σχέδια συνεργασιών και γράφουν ήδη τον κορμό της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική συμφωνία με τα κόμματα που θα μπουν στη συγκυβέρνηση.
Σε ευρεία σύσκεψη στελεχών του κόμματος που έγινε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε μια σειρά από εισηγήσεις με τον ίδιο να καταλήγει πως στην περίπτωση που το κόμμα του δεν πιάσει τον στόχο της αυτοδυναμίας θα αποτανθεί για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο τους ΑΝΕΛ αν εισέλθουν στη Βουλή.
Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απολύτως ξεκάθαρος πως στη συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχουν αποκλειστικά και μόνον υπουργοί προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στα παραγωγικά υπουργεία και θα ζητήσει από τα συνεργαζόμενα κόμματα να προτείνουν μια σειρά από πρόσωπα κοινής αποδοχής και υπερκομματικά.
Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αποκάλυπτε ότι στην πρότασή του ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει υποψηφίους ή βουλευτές από τα κόμμα που θα μπουν στη συγκυβέρνηση και πως τη συνολική ευθύνη των αποφάσεων θα την έχει ο ίδιος και το επιτελείο του.
Μοναδική εξαίρεση στελέχη προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ εφόσον υπάρξει αποδοχή από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Η ίδια πηγή ξεκαθάριζε ότι και στις θέσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης αλλά και των υπουργών επικρατείας θα τοποθετηθούν πρόσωπα προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ και της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλ. Τσίπρα.
«Τα κόμματα που θα στηρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους αν δεν το πράξουν στη βάση μιας συμφωνίας που θα σέβεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα».
Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την κοινοβουλευτική στήριξη των κομμάτων που θα μετάσχουν στην κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά το κείμενο - πρόταση με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στους αρχηγούς των κομμάτων έχοντας λάβει τη διερευνητική εντολή, αυτό θα έχει κορμό την αποδοχή από τους μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να απομοιωθεί και πως τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τα φορολογικά και καταπολέμηση της διαφθοράς θα αντιμετωπιστούν στη βάση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης