Τελευταία Νέα
Πολιτική

Reuters: Αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής των ελληνικών εκλογών – Ποια τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες

Reuters: Αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής των ελληνικών εκλογών – Ποια τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες
Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να εφαρμόσει τη συμφωνία και να αποφύγει τη χρεοκοπία αναφέρει το Reuters
Στο ντέρμπι των ελληνικών εκλογών αναφέρεται με σημερινό δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters, το οποίο αναφερόμενο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να είναι οριακή, επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά επισφαλές να γίνει κάποια πρόβλεψη για το νικητή.
Όπως υποστηρίζει το Reuters, το μόνο βέβαιο είναι ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα προκειμένου αφενός να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας και αφετέρου να αποφύγει το ενδεχόμενος μιας χρεοκοπίας και ενός Grexit.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ενδιαφέρον εστιάζει στα σενάρια της επόμενης ημέρας και στο ενδεχόμενο συνεργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ένα πρώτο σενάριο είναι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.
«Μια τέτοια συμμαχία θα εξασφάλιζε μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ελληνική βουλή, υποβοηθούμενη και από το εκλογικό σύστημα που προβλέπει bonus 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Ένα τέτοιο σενάριο θα ικανοποιούσε πιθανότατα και τους πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν ζητήσει κατά το παρελθόν και έμπρακτες εγγυήσεις δέσμευσης στο πρόγραμμα διάσωσης από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαντάζει δύσκολο να υλοποιηθεί.
Ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε μία τέτοια συνεργασία, ως μια ύστατη πράξη, για να σωθεί η χτυπημένη από τη χώρα κρίση.
Ο κ. Μεϊμαράκης έχει πει ότι απαιτείται μια ελάχιστη συναίνεση προκειμένου να σχηματιστεί ένα κυβερνητικό σχήμα και έχει ζητήσει το σχηματισμό μίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, έχει κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ανικανότητα στη διαχείριση της κρίσης.
Ο κ. Τσίπρας από την άλλη, ο οποίος αγωνίζεται για να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, έχει χαρακτηρίσει μία τέτοιου είδους συμμαχία, ανώμαλη.
Ο Τσίπρας κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι είναι μέρος ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που βύθισε την Ελλάδα στην κρίση χρέους» τονίζει το δημοσίευμα.
«Τα δύο κόμματα διαφοροποιούνται σημαντικά και σε βασικά ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις, γεγονός που καθυστερεί την εφαρμογή τους, όπως επίσης και σε θέματα μετανάστευσης.
Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, επιθυμεί ένα μικρότερο κράτος και αυστηρότερο έλεγχο στα σύνορα της χώρας προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη επιθυμεί την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, περισσότερους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν αυτό καταστεί δυνατό, εθελοντική μετεγκατάσταση των μη καταγεγραμμένων μεταναστών.
Ακόμη ένα ρίσκο σε μια τέτοια συμμαχία, θα μπορούσε να αποτελέσει η ανάδειξη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής σε αντιπολίτευση, δίνοντας μεγαλύτερη προβολή σε μία παράταξη, την οποίας οι ηγέτες κατηγορούνται για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» επισημαίνει το Reuters.
Κατά το πρακτορείο, ένα δεύτερο σενάριο θέλει τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ να συνεργάζονται με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
«Παρά το γεγονός ότι μία συμμαχία με ένα από τα μικρότερα κόμματα, όπως το κεντρώο Ποτάμι ή το άλλοτε κυρίαρχο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανή, σε συνάρτηση και με τα αποτελέσματα, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν προτείνει μια ευρύτερη συνεργασία, για χάρη της πολιτικής σταθερότητας, καθιστώντας μια τέτοια συμμαχία, πιθανότερη.
Εκτιμάται ότι το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί ένα ποσοστό γύρω στο 38% για να λάβει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει αυτοδύναμα στη Βουλή.
Ο Μεϊμαράκης έχει πει ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεργαστεί με φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί την προσφορά του, δείχνοντας ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ο Τσίπρας από την πλευρά του έχει αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για μια τέτοιου είδους συνεργασία, παρά τις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει εναντίον τους κατά καιρούς, ότι εξυπηρετούν συμφέροντα του κατεστημένου.
Το Ποτάμι, το οποίο υποστηρίζει θερμά την παραμονή της χώρας στο ευρώ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί τόσο με τη Νέα Δημοκρατία όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Ποτάμι φέρεται να λαμβάνει από το 4% έως το 7% των ψήφων.
Οι εκτιμήσεις για το άλλοτε παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ που το 2009, χρονιά που ξέσπασε η κρίση, έλαβε 44%, το φέρνουν σήμερα στο 4% με 6%.
Το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σε κυβερνήσεις με τη Νέα Δημοκρατία και άλλα, μικρότερα κόμματα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του, Φώφη Γεννηματά, έχει δηλώσει ότι μόνο μέσα από τις συνεργασίες μπορούν οι πολιτικοί να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση.
Ωστόσο, έχοντας άσχημη εμπειρία από εύθραυστες συμμαχίες, το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να μη ρισκάρει την ήδη χαμηλή του δημοτικότητα» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ένα τρίτο σενάριο είναι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την επιθυμία του να συνεργαστεί με τον προηγούμενο κυβερνητικό του εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι έχουν επίσης αποκλείσει μία συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.
Οι δημοσκοπήσεις εντούτοις φέρνουν το δεξιό κόμμα κάτω από το ποσοστό του 3% που απαιτείται για να μπει στη βουλή.
Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι επιθυμούν να συμμαχήσουν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες» αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καμία πολιτική δύναμη δεν επιθυμεί νέες εκλογές.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να κουράζονται.
Η σημερινή εκλογική διαδικασία θα είναι η τρίτη αυτή τη χρονιά, μετά τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου και του δημοψηφίσματος για το πρόγραμμα διάσωσης του Ιουλίου.
Ο Τσίπρας έχει ήδη επιδοθεί σε ένα παιχνίδι ευθυνών, υπό το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής διαδικασίας.
Ο Τσίπρας υποστήριξε ότι τόσο το Ποτάμι όσο και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της επανάληψης των εκλογών, αν απαιτήσουν τη συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης