Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός Τσίπρα για την εφαρμογή του μνημονίου - Κομβικό σημείο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός Τσίπρα για την εφαρμογή του μνημονίου - Κομβικό σημείο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές στους επιτελεί του ότι επιθυμεί να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια στο κυβερνητικό έργο
Με εταίρους και πιστωτές να διαμηνύουν στον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στα ζητήματα της οικονομίας, εφαρμογής του μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός σχεδίασε το νέο κυβερνητικό σχήμα και επέλεξε τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν έχοντας ιεραρχήσει τις κατεπείγουσες προτεραιότητες.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που πριν ανοίξουν οι κάλπες είχε ξεκαθαρίσει στους στενούς του συνεργάτες και τους κορυφαίους υπουργούς ότι όσοι βρίσκονταν στην προηγούμενη κυβέρνηση στον Οικονομικό «κύκλο» η κατείχαν χαρτοφυλάκια των παραγωγικών Υπουργείων δεν θα μετακινηθούν παρά μόνον αν απατούνται διορθωτικές κινήσεις.
Σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές στους επιτελεί του ότι επιθυμεί να υπάρξει «συνέχεια και συνέπεια στο κυβερνητικό έργο ώστε να καλυφθεί ο χρόνος των εκλογών».

Οι «κύκλοι κυβερνητικού έργου και δράσεων»
Ο Αλέξης Τσίπρας στη βάση της συνευθύνεις των συναρμόδιων υπουργών που εμπλέκονται με κορυφαίους στόχους του κυβερνητικού έργου και του καταμερισμού των πολιτικών δράσεων προχωρά στην θεσμοθέτηση των τριών «κύκλων».
Ο πρώτο κύκλος δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς είναι το γνωστό Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Ο δεύτερος κύκλος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο παρθενικό Υπουργικό Συμβούλιο είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής στον οποίο θα μετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας.
Ο τρίτο κύκλος κυβερνητικού έργου και συντονισμού δράσεων είναι το γνωστό ΚΥΣΕΑ που μετέχουν τα υπουργεία εξωτερικών και Άμυνας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΒΟΥΛΗΣ :
Αποφασίστηκε μάλιστα την ερχόμενη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου να ανοίξει η Βουλή για την ορκωμοσία του σώματος και την επομένη να γίνει η εκλογή του προεδρείου.
Μάλιστα το πιθανότερο είναι η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης να ξεκινήσει την Τρίτη 6 Οκτωβρίου ώστε αμέσως μετά να συσταθούν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και σε δυο εβδομάδες να μπορούν να εξετάσουν νομοσχέδια με εφαρμοστέους νόμους και προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :
Σε ότι αφορά την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος στην Οικονομία και την πλήρη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του τρίτου μνημονίου.
Κομβικό σημείο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η σταδιακή εξομάλυνση των συναλλαγών. Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει αναλάβει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον Γιάννη Δραγασάκη να προΐσταται της ομάδας κυβερνητικών στελεχών και τεχνοκρατών που ετοιμάζουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τροποπαύσεις του νόμου που απατούνται να ψηφιστούν από την Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι «το πακέτο των επίμαχων αυτών ρυθμίσεων-τροποποιήσεων θα είναι από τα πρώτα που θα ψηφιστούν στη Βουλή, αν όχι το πρώτο» καθώς όπως έλεγε «ήδη υπήρξε καθυστέρηση λόγω των εκλογών».

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ:
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου στο τέλος Οκτωβρίου θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή και μια σειρά από νομοσχέδια που περιλαμβάνουν προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου με τον Αλέξη Τσίπρα να επιθυμεί την έξωθεν καλή μαρτυρία ώστε να ανοίξει με «ευνοϊκούς όρους» και σε θετικό κλίμα η οποία διαπραγμάτευση στα ζητήματα που είναι ανοικτά όπως τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια κλπ. Η επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου να παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν μονόδρομος για τον πρωθυπουργό.
Είναι ο άνθρωπος που βρέθηκε στη διαπραγμάτευση από την πρώτη στιγμή και αμέσως μετά την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη ανέλαβε να ολοκληρώσει τις συζητήσει και να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο. Ουδείς γνωρίζει καλύτερα, όσο αυτός, τους όρους, τα …ψιλά γράμματα και τις απαιτήσεις των δανειστών οι οποίοι από την πλευρά τους τον εμπιστεύονται ως συνομιλητή και τον θέλουν στην άλλη πλευρά του τραπέζιου της διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από θέση αρχής θα δώσει τη μάχη της επαναδιαπραγμάτευσης σε όρους και ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας. Το ζήτημα της απομειώσης του χρέους και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και πιστωτές ακολουθεί καθώς θα προηγηθεί η πρώτη αξιολόγηση από την οποία θα εξαρτηθεί και η οποία συζήτηση επί συγκριμένων προτάσεων.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ :
Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου και το Οικονομικό Επιτελείο θα τρέχουν τα της συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την άμεση ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Η άρνηση του υπηρεσιακού υπουργού Γιάννη Μουζάλα να συνεχίσει το έργο του ως μέλος της νέας κυβέρνησης έπεσε στο κενό με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει στην πρόταση του και να τον διαβεβαιώνει ότι θα παρέχει κάθε διευκόλυνση και στήριξη στο έργο του.
Ήδη έχει δώσει εντολή ώστε να υπάρξουν άμεσα χώροι προσωρινής φιλοξενίας, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διεκπεραίωσης ταξιδιωτικών εγγράφων για τους πρόσφυγες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση ενώ ο χειμώνας θα είναι ένα ακόμα εμπόδιο.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να είναι έτοιμος να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και να ανταπεξέλθει στις κεντρικές αποφάσεις.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν θέλει εικόνες ντροπής από πρόσφυγες σε λιμάνια και πλατείες που υποφέρουν να κάνουν το γύρο του κόσμου εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς.

ΕΣΠΑ :
Η υλοποίηση ενός πρώτου πακέτου προγραμμάτων τα οποία βρίσκονται ήδη στο στάδιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος προχωρούν άμεσα με αρκετά από αυτά να είναι ήδη έτοιμα από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία.
Ο Αλέξης Τσίπρας πολιτικά και επικοινωνιακά επιθυμούσε την αναβάθμιση της σχετικής Γραμματείας σε υφυπουργείο και ο πλέον έμπειρος και ικανός ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης.
Ως Γενικός Γραμματέας κατάφερε να ξεμπλοκάρει μια σειρά από κονδύλια ετοιμάζοντας ανάλογα προγράμματα στη βάση της νέας επιχειρηματικότητας και των πραγματικών αναγκών της αγοράς.
Ο κ. Χαρίτσης δεν θα χάσει χρόνο για να μάθει το χαρτοφυλάκιο του και το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά ότι από τις προσεχείς κιόλας μέρες θα είναι σε θέσει να ανακοινώσει την υλοποίηση δράσεων του ΕΣΠΑ με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως στους νέους.

ΔΙΑΠΛΟΚΗ – ΔΙΑΦΟΡΑ:
Τέλος η διαπλοκή και η διαφθορά είναι ψηλά στην ατζέντα των πρώτων ημερών με τον Αλέξη Τσίπρα να επιθυμεί να επιδείξει βούληση και αποφασιστικότητα ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με κάθε λογής συμφέροντα και μηχανισμούς.
Όπως μάλιστα λέει στους συνεργάτες του «ο λαός μας τίμησε δίνοντας μας τη δεύτερη ευκαιρία που ζητήσαμε οφείλουμε, τώρα, εκτός από το παράλληλο πρόγραμμα να ικανοποιήσουμε το κοινώς περί δικαίου αίσθημα εμπεδώνοντας ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο ».
Στο σκεπτικό του πρωθυπουργού ήταν η διασύνδεση ένταξη του χαρτοφυλακίου Πάταξης της Διαφθοράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς στην επτάμηνη θητεία της πρώτη κυβέρνησης του δυσλειτουργίες διαδικαστικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα.
Όσο για την επιλογή του να αντικαταστήσει τον πρώην υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τη διαφορά Παναγιώτη Νικολούδη με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αυτή οφείλεται σε δυο λόγους.
Ο πρώτος αφορά την εμπειρία του νυν Αναπληρωτή Υπουργού σε μεγάλες υποθέσεις και ο δεύτερος η καλή σχέση και συνεργασία που αναμένεται να έχει με τον προϊστάμενο του υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο.

ΠΑΙΔΕΙΑ:
Στις κυβερνητικές προτεραιότητες και η Παιδεία καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί την άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας στην λειτουργία των σχολείων με κάλυψη των κενών θέσεων σε διδακτικό προσωπικό .
Η απομάκρυνση πρώην υπουργού ήταν αναμενόμενη καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί το πάγωμα του σχετικού νόμου Μπαλτά και ένταξη του στον εθνικό διάλογο για την παιδεία που ήδη προανήγγειλε ο νέος Νίκος Φίλης.

Ισοδύναμα – Κοινωνική Πολιτική
Σε κάθε περίπτωση και σε δεύτερο χρόνο η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει την εφαρμογή των λεγόμενων ισοδύναμων μέτρων και του παράλληλου προγράμματος στη βάση της συζήτησης με του πιστωτές καθώς η εφαρμογή του απαιτεί επίτευξη των στόχων.
Οι διευκολύνσεις και εκπτώσεις σε ανέργους κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ΑΜΕΑ είναι ένα εφικτός στόχος χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
Οι μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η καταπολέμηση της Ανεργίας και μια σειρά από πολιτικές που αφορούν την κοινωνική συνοχή και το κράτος πρόνοιας βρίσκονται στο σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου αλλά σε βάθος τετραετίας.

Αυστηρή προειδοποίηση στους υπουργούς
Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους υπουργούς του κατά την ομιλία του στην πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνιμοι στις καρέκλες τους και τους κάλεσε να περιορίσουν τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις.
Το ύφος της νέας διακυβέρνησης συνοψίζεται στο "λιγότερα συνθήματα, περισσότερη δουλειά", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
"Να σταματήσετε άμεσα τις τηλεοπτικές σας εμφανίσεις.
Σας επέλεξα για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του ελληνικού λαού.
Δεν είναι δουλειά των υπουργών, οι τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Μιλάει καλύτερα όποιος μιλά με τα έργα του, και όχι με τα λόγια του", τόνισε σε αυστηρό ύφος ο πρωθυπουργός.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης