Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση του χρέους

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση του χρέους
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Την ανάγκη δημιουργίας ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο θα στηρίζει την ανάπτυξη και τις αναδιαρθρώσεις του δημόσιου χρέους, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Οι πολιτικές της λιτότητας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, όξυναν την οικονομική κρίση αντί να την επιλύσουν.
Δεχθήκαμε πιέσεις ώστε να εξέλθουμε από την Ευρωζώνη, κατήγγειλε εν συνεχεία, τονίζοντας ότι εξακολουθούμε να παλεύουμε ώστε να εφαρμόσουμε μία αναπτυξιακή ατζέντα με στόχο την ανακούφιση των αδύναμων και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
«Όσα περάσαμε εμείς τα τελευταία χρόνια μας παραπέμπουν στη δεκαετία του 1970, όπου δεκάδες χώρες κλήθηκαν να εφαρμόσουν ανάλογες πολιτικές» σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατέστησε αναγκαία τη διαμόρφωση ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος, με επίκεντρο την αναπτυξιακή ατζέντα και την ενίσχυση των προοπτικών αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, με εκτοπίσεις πληθυσμών και εμφύλιους πολέμους.
Το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο ΟΗΕ είναι πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές, ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι επιτέλους πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας.
«Η Ελλάδα κατελήφθη εξ απήνης από τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, αλλά οι Έλληνες έδειξαν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης των εγκαταστάσεων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων, ενώ τάχθηκε εναντίον των τειχών αποκλεισμού που αναγείρονται στην Ευρώπη.
Πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν μετανάστες και πρόσφυγες, υπενθύμισε, αναφέροντας ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία καταπατούν τις αρχές μας.
Η Ελλάδα είναι σε ένα τρίγωνο αποσταθεροποίησης ανάμεσα σε Ουκρανία, Λιβύη και Συρία, συνέχισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Όσον αφορά στη Συρία, υπερθεμάτισε την ανάγκη συμφιλίωσης των μαχόμενων πλευρών, κάνοντας λόγο για μία πολιτική λύση σε συνεργασία με τους περιφερειακούς φορείς, όπως η Ελλάδα.
Σχετικά με τη Λιβύη, ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε τις ειρηνευτικές διαδικασίας, ενώ παράλληλα, κατέστησε αναγκαία την ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστίνης – Ισραήλ.
Αναφορικά με την Ουκρανία, επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί η στρατικοποίησή της ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στις κινήσεις του ΟΑΣΑ.
Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία και στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, για το οποίο πρέπει να βρεθεί μία βιώσιμη συμφωνία.
«Πρέπει να αποσυρθούν όλες οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Βόρειας Κύπρου» υπερτόνισε, σπεύδοντας να υπενθυμίσει ότι η ελληνική πλευρά προσπάθησε να συνεργαστεί με την Τουρκία με απόλυτο σεβασμό.
Στα δυτικά Βαλκάνια, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, προωθούμε τις διμερείς σχέσεις, προτείνοντας ένα πλαίσιο για τη διευθέτηση των διαφορών.
Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, οι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη μοίρα τους και αυτό πρέπει να έχουμε υπ' όψιν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης