Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανάπτυξη και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu

Ανάπτυξη και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu
Η Επίτροπος θα συναντηθεί σήμερα με τον υπ. Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλ. Χαρίτση
Συνάντηση με την Corina Cretu, Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ είχε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Στις δηλώσεις της κατόπιν της συνάντησης η Επίτροπος υποστήριξε ότι συνεχάρη τον κ.Τσίπρα για την επανεκλογή του, διαμηνύοντας παράλληλα πως η Κομισιόν θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό, όπως έκανε και όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Συμμεριζόμαστε τους ίδιους στόχους για την επιστροφή στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειες τους να δημιουργήσουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα είναι πιο ανταγωνιστικό και θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις» τόνισε η Επίτροπος, αναφέροντας πως θα υπάρξει στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.
Όπως είπε η Cretu σχεδόν 20 δις ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι έτοιμα να ρεύσουν προς την πραγματική οικονομία, αναφερόμενη στους πόρους της περιόδου 2014 -2020.
Η Επίτροπος υποστήριξε ότι το ποσό αυτό είναι δείγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τονίζοντας πάντως πως τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν εάν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το προσφυγικό ζήτημα με την Επίτροπο να τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πίεση που βιώνει η Ελλάδα στα σύνορα της.
«Η Κομισιόν προσφέρει περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε και περαιτέρω στήριξη, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Αλλά η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πάνε χέρι – χέρι.
Περιμένουμε από την Ελλάδα να θέσει άμεσα σε ισχύ ένα αποτελεσματικό μηχανισμό μετεγκατάστασης των προσφύγων καθώς και το σύστημα επιστροφής τους, καθώς και να βελτιώσει την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και να ανταποκριθεί στις ανάγκες υποδοχής που προκύπτουν από την αυξανόμενη ροή των μεταναστών» τόνισε η Επίτροπος.
Η Επίτροπος θα έχει συνάντηση σήμερα (στις 15:00) με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλ. Χαρίτση ενώ στις 16:30 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη.
Αύριο η Επίτροπος θα συναντηθεί με τον υπ. Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη και θα αναχωρήσει για την Κρήτη όπου θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη.
Υην Τετάρτη το πρωί θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο, όπου θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητή Κώστα Φωτάκη.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, θα παρουσιάσει εισήγηση στη Συνάντηση Εργασίας της Ομάδας Ειδικών σε θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Ερευνητικής Πολιτικής με αντικείμενο την "επίδραση των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης σε θύλακες αριστείας και την περιφερειακή ανάπτυξη στο πλαίσιο της Επιτροπής RIS της ΕΕ".
Το απόγευμα της Τετάρτης, η Επίτροπος θα είναι η κεντρική ομιλήτρια σε Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα «Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ».
Την Πέμπτη, η Επίτροπος θα επισκεφθεί έργα στην περιοχή του Ηρακλείου που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την Ε.Ε., συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Κρήτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης