Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η αντι - μνημονιακή στροφή της ΝΔ ή ο Σαμαράς… πίσω από την απόσυρση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη για το ΕΛΚ;

tags :
Η αντι - μνημονιακή στροφή της ΝΔ ή ο Σαμαράς… πίσω από την απόσυρση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη για το ΕΛΚ;
Έντονος εκνευρισμός στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη στάση της ΝΔ απέναντι στην ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο
Έναν ακόμα γύρο εσωστρέφειας πυροδοτεί στη ΝΔ η απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να μη διεκδικήσει τελικά τη μια από τις δέκα θέσεις αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίες θα «κλειδώσουν» στο εκλογικό συνέδριο που θα γίνει το επόμενο διήμερο στην Ισπανία.
Το ζήτημα αυτό φέρεται να προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στο εσωτερικό της ΝΔ ενώ ερωτηθείς σχετικά σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την απόσυρση της υποψηφιότητας ελήφθη από κοινού μεταξύ του κ.Μεϊμαράκη και της κας.Μπακογιάννη, καθώς διαπιστώθηκε ότι στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επικρατεί έντονος εκνευρισμός απέναντι στη ΝΔ τόσο για τη στάση που τήρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο όσο και για την στροφή της προς την αντιμνημονιακή ρητορική.
Στάση που – βάσει των ίδιων πληροφοριών – έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας για το κόμμα της ΝΔ.
Αλλά η απόσυρση της υποψηφιότητας της κας. Μπακογιάννη βασίστηκε και σε άλλες παραμέτρους.
Όπως για παράδειγμα ότι η υποψηφιότητα της άρχισε να δρομολογείται αρκετά αργά – μόλις πριν τρεις εβδομάδες -, την ώρα μάλιστα που τις 10 θέσεις των αντιπροέδρων του ΕΛΚ διεκδικούν 13 υποψήφιοι, ανάμεσα στους οποίους και πολύ βαριά πολιτικά ονόματα, όπως οι Katainen, Hahn, κοκ.
Η εξέλιξη αυτή όμως αποτέλεσε αφορμή για να εμφανιστεί ένα ακόμα ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς άρχισε να διαρρέει ότι υπεύθυνος για την απόσυρση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα φέρεται ότι επικοινώνησε το προηγούμενο διάστημα με κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκειμένου να επισημάνει ότι η στήριξη της υποψηφιότητας της κας. Μπακογιάννη αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά της ΝΔ ιδιαίτερα από τη στιγμή που το κόμμα καλείται να επιλέξει τον αρχηγό του το επόμενο διάστημα.
Στις διαρροές αυτές πάντως απάντησε με δηκτικό τρόπο το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, αναφέροντας πως «η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» και ότι δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο κ.Σαμαράς θα έπεφτε τόσο χαμηλά και θα τηλεφωνούσε στους περίπου 700 συνέδρους για να «κόψει» την Μπακογιάννη.
Σε κάθε περίπτωση η απόσυρση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη αφενός πυροδότησε και άλλες καραμπόλες (π.χ. αναφέρεται πως το κυπριακό ΔΗΣΥ ήθελε να προτείνει τον πρόεδρο του για μια θέση αντιπροέδρου στο ΕΛΚ αλλά υποχώρησε ενόψει της υποψηφιότητας Μπακογιάννη) και αφετέρου ανέδειξε την κακή εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ στις τάξεις της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.
Χαρακτηριστικό άλλωστε της εσωστρέφειας αλλά και του αρνητικού κλίματος που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του κόμματος είναι πως στη Μαδρίτη θα μεταβούν χωριστά οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ (Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης, Μεϊμαράκης) και χωριστά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα είναι εκ των κεντρικών ομιλητών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε εκδήλωση με θέμα το λαϊκισμό στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης