Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico: Mission impossible η περίπτωση της Ελλάδας – Ελάχιστες οι πιθανότητες επιτυχίας του νέου προγράμματος

tags :
Politico: Mission impossible η περίπτωση της Ελλάδας – Ελάχιστες οι πιθανότητες επιτυχίας του νέου προγράμματος
Η Κομισιόν θέλει να αποφύγει την παγίδα να ξανακάνει τα ίδια λάθη τονίζει το Politico
Ως mission impossible χαρακτηρίζει την περίπτωση της Ελλάδας το περιοδικό Politico αναφερόμενο στις πιθανότητες επιτυχίας του νέου προγράμματος διάσωσης.
Το δημοσίευμα αρχίζει κάνοντας αναφορά στον ορισμό που είχε δώσει ο Einstein για την παραφροσύνη.
Σύμφωνα με αυτόν, παραφροσύνη ήταν όταν ένας άνθρωπος επιχειρεί συνέχεια το ίδιο πράγμα με την προσδοκία ότι κάθε φορά θα υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα.
«Αυτή είναι μια παγίδα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφύγει καθώς κινητοποιεί μια ακόμα ομάδα ειδικών προκειμένου να συμβουλεύσουν την Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της.
Από το 2011, η Task Force για την Ελλάδα δαπάνησε χιλιάδες ώρες – περισσότερες από 2.250 έως τις αρχές του 2014 – στην προσπάθεια της να συνδράμει την Ελλάδα στην υλοποίηση οικονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων.
Αυτό που επιτεύχθηκε ήταν η περιφρόνηση του ελληνικού λαού που είδε ελάχιστα αποτελέσματα» τονίζει το δημοσίευμα.
«Μετά από πέντε χρόνια με την Task Force και δύο μνημόνια, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα», υποστηρίζει εμπειρογνώμονας της ΕΕ που ήταν μέλος της τελευταίας αποστολής στην Αθήνα.
Με το νέο πρόγραμμα των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι Βρυξέλλες θέλουν να εμπλακούν πιο ενεργά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά χωρίς να στείλουν το μήνυμα ότι εμπλέκονται στα εσωτερικά της Ελλάδας.
«Πρέπει να αποφύγουμε να δείξουμε ότι πάμε να αναλάβουμε όλη την κατάσταση», λέει ένας αξιωματούχος που μετέχει στη σημερινή αποστολή.
Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Ολλανδός Maarten Verwey, ο οποίος ήταν μέλος και στη διάσωση της Κύπρου.
Η νέα ομάδα θέλει να κρατήσει πιο χαμηλό προφίλ από την Task Force.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να πετύχουν στο έργο τους οι 10-15 εμπειρογνώμονες της Κομισιόν είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η πρόθεσή του να συνεργαστεί.
Αυτό είναι ένα ανοικτό ερώτημα.
Ο Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία στις αρχές του έτους υποσχόμενος να βάλει τέλος στη λιτότητα του Βερολίνου.
Κατόπιν της υπογραφής της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, η οποία κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ ο Τσίπρας συνειδητοποιεί ότι πρέπει να επιβάλλει πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις από αυτές που μέχρι πρότινος ενταντιωνόταν.
«Είμαι ανήσυχος διότι το σταθερό μήνυμα του Τσίπρα είναι ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, αλλά δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση.
Αυτό δεν ακούγεται και πολύ πειστικό.
Όλοι γνωρίζουν ότι σε κάθε επιχείρηση χρειάζεται η δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου για να παραχθεί ένα έργο».
Το Politico συνομίλησε με οκτώ μέλη της αρχικής ομάδας Task Force που ασχολήθηκε με την Ελλάδα.
Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι εμπειρίες τους δεν επιτρέπουν αισιόδοξες σκέψεις ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να πετύχει, εκεί όπου τα προηγούμενα απέτυχαν.
«Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ μικρές.
Εν μέρει είναι πρόβλημα της πολιτικής ηγεσίας.
Καθώς και έλλειψη δέσμευσης από τον πρωθυπουργό ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστη κυβερνητική εμπειρία» αναφέρει υπό καθεστώς ανωνυμίας ένα πρώην μέλος της Task Force.
Βάσει του δημοσιεύματος, η πλέον προφανής αδυναμία είναι η συλλογή φόρων καθώς και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τον Friedrich Schneider, κορυφαίο Ευρωπαίο ειδικό για την παραοικονομία, οι ελληνικές αρχές μαζεύουν μόλις 40% με 50% των φόρων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι αρχιτέκτονες, την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συλλέγουν το 70% με 80%.
Μάλιστα ο Schneider είχε υπολογίσει ότι πριν πέντε χρόνια η απώλεια αυτή ανερχόταν σε 26,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το 2014, από την Ελλάδα έλειψαν περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία., μείωση που έχει να κάνει με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και της οικονομίας και όχι με κάποια νίκη του κράτους έναντι της φοροδιαφυγής.
Μια ακόμα δυσκολία της τεχνικής ομάδας της Κομισιόν είναι να καταφέρει να αποφύγει την «κόντρα» με το ΔΝΤ.
Η νέα ομάδα ειδικών δεν σκοπεύει να πάρει τη θέση του ΔΝΤ που αυτή τη στιγμή δεν μετέχει στο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα επικεντρώσει την εργασία και το έργο της σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η φορολογική διοίκηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης