Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό
Η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στο διάδρομο των προσφυγικών ροών αλλά μέρος του διαδρόμου τόνισε ο κ.Τσίπρας
Την θέση ότι πρέπει να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με αφορμή την αναχώρηση 30 μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ε.Ε.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.
Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης.
Η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στο διάδρομο των προσφυγικών ροών αλλά μέρος του διαδρόμου.
Η πόρτα εισόδου είναι η γειτονική Τουρκία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, «οι ανθρώπινες αξίες προϋποθέτουν συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το δράμα της απώλειας των ανθρώπινων ζωών στα νερά του Αιγαίου».
«Σήμερα ξεκίνησε μια διαδικασία που εδράζει στις κοινές άξιες της Ε.Ε. που είναι η αλληλεγγύη και ο διαμελισμός της ευθύνης» είπε ο πρωθυπουργός.
Παρόντες στην τελετή αναχώρησης των προσφύγων ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν , ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, και ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως».
«Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη» τόνισε ο κ. Ασελμπορν και προειδοποίησε ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου ενώ ο M. Schulz εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή διαδικασία θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.
«Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιμού και επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα.
«Αυτό που είδατε σήμερα, πρεπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης