Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ): Θα κριθούμε ως κόμμα και ως κυβέρνηση από το κατά πόσο θα προστατεύσουμε τα ασθενέστερα στρώματα

tags :
Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ): Θα κριθούμε ως κόμμα και ως κυβέρνηση από το κατά πόσο θα προστατεύσουμε τα ασθενέστερα στρώματα
Τι ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου
«Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το δικό τους σάπιο κατεστημένο», ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Χωνί».
Η ίδια τόνισε ότι «μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του προηγούμενου μοντέλου διακυβέρνησης ήταν το κομματικό κράτος που συγκροτήθηκε επί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ», ενώ «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι η μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και η θέσπισης τέτοιων κανόνων διαφάνειας που δεν θα αφήνει κανένα τέτοιο περιθώριο, σε καμία κυβέρνηση».
Μιλώντας για τη σημερινή κυβέρνηση υπογράμμισε ότι σε όλες τις επαφές της «καταδεικνύονται οι κοινωνικές ανάγκες, τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και επιβεβαιώνονται οι προσπάθειες για μια ισότιμη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε, τόσο για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως είναι οι πλειστηριασμοί, όσο και για το επόμενο μεγάλο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους».
Μάλιστα, η κ. Σβίγκου σχετικά με τις απαιτήσεις των απαιτήσεις των δανειστών για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ασφαλιστικό-συντάξεις, φορολογία αγροτών, υπενθύμισε ότι «η συμφωνία της 12ης Ιουλίου έχει δύσκολα και οδυνηρά σημεία, τα οποία με ειλικρίνεια παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό ως προϊόν εκβιασμού, κάνοντας την αυτοκριτική μας, αλλά και παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση με κοινωνική μεροληψία υπέρ των αδυνάτων».
Όπως είπε, «θα κριθούμε και ως κόμμα και ως κυβέρνηση από το κατά πόσο θα προστατεύσουμε τα ασθενέστερα στρώματα και θα ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος, ακόμα και μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο».
Σύμφωνα με την κ. Σβίγκου, η πρώτη κατοικία των πολιτών, οι οποίοι και αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, πρέπει να προστατευτεί, όπως επίσης και οι συνταξιούχοι και οι αγρότες που ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και είδανε το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά.
Κάνοντας αναφορά στο προσφυγικό, σημείωσε ότι βλέπουμε να συγκρούονται δυο  αντιλήψεις για την Ευρώπη, προσθέτοντας πως «από τη μία πλευρά, η Ευρώπη της ανόρθωσης τειχών και από την άλλη η δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη. Πρόκειται για μια σύγκρουση που δεν θα καθορίσει μόνο την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης».
Κατά την ίδια, επείγουν οι αποφάσεις, καθημερινά χάνονται ζωές στο Αιγαίο και η ολιγωρία των Ευρωπαίων δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ «χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».
Σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων που απαιτούνται από την Ελλάδα, είπε ότι «οι διαδηλώσεις των πολιτών δεν είναι εχθρικές προς την προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί στη διαπραγμάτευση τα δικαιώματά τους.
Αντίθετα, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης.
Θέλουμε μια κοινωνία που θα είναι όρθια και θα διεκδικεί.
Θέλουμε ένα κόμμα που θα είναι μέρος της».
Σε ερώτηση για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η ίδια σημείωσε πως «η χειραγώγηση των μίντια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο», αλλά διεθνές, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «ο μόνος τρόπος για να μπορέσει στη χώρα μας να αλλάξει η κατάσταση ριζικά, και να γίνει πραγματικότητα η ανεξαρτησία της ενημέρωσης, είναι μέσα από όρους και κανόνες.
 Αυτό προσπαθεί να κάνει και ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ, που βάζει τέλος στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που ίσχυσε επί μια 25ετία στη χώρα μας».
Τέλος, για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Σβίγκοπυ ανέφερε πως «θέλουμε να αποτελέσει σταθμό για όλη την Αριστερά στην Ευρώπη, δίνοντας τις απαντήσεις στα ερωτήματα στρατηγικής και φυσιογνωμίας που αναδείχτηκαν από το 7μηνο της διαπραγμάτευσης και την εμπειρία της διακυβέρνησης.
Ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία και στις διεργασίες της, καθώς και στις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κλειστός στη συνεργασία με άλλους σχηματισμούς της Αριστεράς, όπως δεν ήταν ποτέ.
Οι συνεργασίες, όμως, γίνονται στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών και συγκλίσεων, αντανακλώντας τις κοινωνικές διεργασίες.
Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στις προκλήσεις που έρχονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης