Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΝΔ: Ανοιχτή πληγή οι εκλογές – Τεράστια η πολιτική ζημιά – Πιο αβέβαιη από ποτέ η επόμενη ημέρα

ΝΔ: Ανοιχτή πληγή οι εκλογές – Τεράστια η πολιτική ζημιά – Πιο αβέβαιη από ποτέ η επόμενη ημέρα
Μειώνεται δραματικά η αξιοπιστία και η δυναμική της
Εικόνα παράλυσης εμφανίζει η ΝΔ με αφορμή το θέμα της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της.
Αν και αρχικά ως επιθυμητή ημερομηνία προέβαλε η 13η Δεκεμβρίου, οι εκλογές μάλλον προσδιορίζονται για το νέο έτος – ο πρόεδρος σίγουρα θα αναδειχθεί εντός του 2016 -, την ώρα που δεν λείπουν ακόμα και οι φωνές που θέτουν ζήτημα αναβολής τους.
Μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο, το οποίο ήρθε να ενισχύσει και το σενάριο – πρόταση περί επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά, εάν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη στις επικείμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, η ΝΔ παλεύει να διατηρήσει τα όποια ψήγματα σοβαρότητας και αξιοπιστίας της έχουν απομείνει.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κύρια «στρατόπεδα» για το τι μέλλει γενέσθαι.
Από τη μια είναι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να μπει άμεσα ένα τέλος στο φιάσκο που βιώνει η ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες.
Η πρόταση έχει λογική καθώς μια άμεση εκλογική αναμέτρηση θα βάλει τέλος σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η διατήρηση της ενότητας και της συνοχής του κόμματος, θα αποτελέσει το έναυσμα για ανανέωση και για την απαρχή μιας νέας εποχής και κυρίως θα αποκαταστήσει μέρος της χαμένης αξιοπιστίας της τόσο έναντι των ψηφοφόρων της όσο και απέναντι στις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.
Από την άλλη είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτό που προέχει δεν είναι τόσο ο ορισμός της ημερομηνίας των εκλογών όσο κυρίως το να διεξαχθούν αυτές κανονικά και ομαλά.
Και αυτό το επιχείρημα έχει βάσιμη λογική, καθώς είναι σαφές πως ένα δεύτερο φιάσκο η ΝΔ δεν μπορεί ούτε να το σηκώσει ούτε να το διαχειριστεί.
Είναι προφανές πως μια δεύτερη αποτυχημένη εκλογική αναμέτρηση θα επιταχύνει τα όποια διαλυτικά φαινόμενα ενδεχομένως υπάρχουν μέσα στο κόμμα και θα οδηγήσει τη ΝΔ στην πλήρη απαξίωση.
Όποια λύση όμως και αν δοθεί, η ζημιά για τη ΝΔ έχει ήδη συντελεστεί.
Η δυναμική και η αξιοπιστία της ως σοβαρή, εναλλακτική πολιτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν πλέον εξανεμιστεί.
Τα αντιπολιτευτικά πυρά της όσο έντονα και αν είναι, δεν βρίσκουν «στόχο»
Η επαφή ακόμα και με τους «πιστούς» ψηφοφόρους της έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα.
Οι βουλευτές της είναι στα κάγκελα αντιλαμβανόμενοι ότι ακόμα και ζητήματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, όπως η ενότητα, είναι στον αέρα.
Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, σε αυτό που δηλαδή προχωρήσει άμεσα και οργανωμένα στην εκλογή του νέου προέδρου της, η ΝΔ θα πρέπει να καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να βρεθεί στο σημείο που ήταν πριν το φιάσκο των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου.
Έως εκείνη τη στιγμή η ΝΔ είχε βυθιστεί στην εσωστρέφεια, δεν διέθετε ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα, δεν είχε ένα ξεκάθαρο στίγμα και κατεύθυνση και αναζητούσε εναγωνίως μια ανανεωτική διάθεση στο λόγο της και στην επαφή της με την κοινωνία.
Πλέον έχει περιέλθει στην πλήρη ανυποληψία.
Η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ είναι πιο αβέβαιη από ποτέ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης