Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στις τράπεζες - Δεν ισχύουν οι κατηγορίες για αφελληνισμό τους

Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στις τράπεζες - Δεν ισχύουν οι κατηγορίες για αφελληνισμό τους
Είναι ηθική υποχρέωση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ανθρωπιά, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός
(upd) Τις κατηγορίες περί αφελληνισμού των τραπεζών λόγω της ανακεφαλαιοποίησης απέρριψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Καταλαβαίνω την πικρία ορισμένων, οι οποίοι προσδοκούσαν μέσω της αποτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης, να επαναφέρουν το Grexit, τόνισε από το βήμα της Βουλής. 
O Α. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ξένοι επενδυτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μέσω της συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. 
Όπως ανέφερε ο Α. Τσίπρας, τo 66% της Πειραιώς σε ελληνικά χέρια και το 55% της Εθνικής σε ελληνικά χέρια.
«Αγνοείτε την κατάσταση που βρισκόταν το τραπεζικό σύστημα στην αρχή του 2015, όταν υπήρχε εκροή καταθέσεων πριν αναλάβουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 
Όπως υποστήριξε, τα κόκκινα δάνεια είχαν προσεγγίσει το 40% πριν αναλάβουμε και η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική. 
«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπουν 6,4 δις ευρώ στις τράπεζες από ιδιώτες , γεγονός που επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης σημείωσε ότι μειώθηκε δραστικά η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Διαχρονικά η πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών, απάντησε ο πρωθυπουργός στις κατηγορίες για αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος.
Για πρώτη προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών με τη νομοθεσία που φέραμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων θα υπήρχε ανεξάρτητα από το εάν δίναμε ή όχι τη μάχη της διαπραγμάτευσης.
«Οι τράπεζες είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες.
Από εδώ και στο εξής θα μπορέσουν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους καταθέτες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στόχος μας είναι το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει στον αναπτυξιακό του ρόλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
"Κ. Μπακογιάννη, θα μας κυνηγά θετικά ο τρόπος με τον οποίο καταφέραμε να διασώσουμε τις τράπεζες", κατέληξε ο Α. Τσίπρας.
Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας της κυβέρνησης Τσίπρα.
«Κε. Τσίπρα κατορθώσατε το ακατόρθωτο.
Κλείσατε τις τράπεζες
Σε καμία χώρα το Δημόσιο δεν έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.
Στη δευτερολογία της η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έπαρση, ενώ υποστήριξε ότι δεν έλαβε καμία απάντηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
"Με τις δικές σας ανακολουθίες και παραλείψεις διαμορφώσατε το χειρότερο περιβάλλον για τις τράπεζες", υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη.
Επίσης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν αληθεύει ότι η Εθνική Τράπεζα θα αναγκαστεί να πουλήσει τη Finansbank έναντι μόλις 2 δισ. ευρώ.

Εκτός πραγματικότητας τα σενάρια για έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν - Η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Εκτός πραγματικότητας χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, απαντώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού» σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη για το προσφυγικό.
Είναι ηθική υποχρέωση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ανθρωπιά, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στη Βουλή για να απαντήσω σε ερώτηση για το προσφυγικό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, όλη η προσφυγική κρίση περνά από την Ελλάδα.
«Θα επιμείνουμε στη διαχείριση του προσφυγικού με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Ελπίζουμε σε αυτήν την προσπάθεια να έχουμε τη στήριξη όλης της Βουλής πλην της Χρυσής Αυγής φυσικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο Α. Τσίπρας τόνισε:
«Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να εμφανιστεί ότι η ΕΕ θέτει θέμα εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν.
Απειλές χωρίς να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν».
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ όχι μόνο δεν έδειξαν το δρόμο της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν αλλά μας συνεχάρησαν, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Τα νησιά μας είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που βρίσκουν οι πρόσφυγες, εξήγησε ο Α. Τσίπρας και η μόνη υποχρέωση που έχουμε απέναντι τους είναι η περισυλλογή και η διάσωση και όχι η επαναπροώθηση, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο.
«Υποχρέωση μας στη στεριά είναι να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να γίνει η ταυτοποίηση τους.
Η χώρα πρέπει να είναι συνεπής ως προς τις βασικές της δεσμεύσεις ως προς την αντιμετώπιση των προσφύγων», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του για την αποστροφή του κ. Λεβέντη περί σύσσωμης αντίδρασης των κατοίκων της Κω για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις όχι και τόσο αυθόρμητες.
«Η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά απέναντι στους πρόσφυγες αναδεικνύει την ανθρωπιά», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
«Έχω μορφώσει την εντύπωση ότι και το προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία, η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα.
Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει την χώρα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και υπογράμμισε ότι χωρίς οργάνωση 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015.
Αλλά και όταν έφτασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και δεν υπήρξε προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση, είπε και επικαλέστηκε και τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων ότι συνωστίζονται στην Αθήνα χωρίς οργάνωση.
Την ίδια στιγμή τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και επισήμανε τα φαινόμενα διαπληκτισμών μεταξύ μεταναστών.
Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Έχει αλλάξει το κλίμα απέναντι στους πρόσφυγες, τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς «ξέρουμε ως λαός τι σημαίνει προσφυγιά».
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, δεν υπάρχει εναλλακτική του σχεδίου που έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε.
«Στην Ειδομένη αποδείξαμε ότι ακόμα και τα δύσκολα μπορούμε να τα διαχειριστούμε χωρίς να ανοίξει μύτη», υποστήριξε.
Το μείζον είναι να δούμε πως αντιμετωπίζουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα όταν κάποιες χώρες αποφασίζουν παράνομα να υψώνουν τείχη, τόνισε, ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τα Σκόπια ότι κλείνουν τα σύνορα παράνομα.
«Υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη, εάν προχωρήσει ο σχεδιασμός άλλων χωρών να κλείνουν τα σύνορα τους», προειδοποίησε ο Α. Τσίπρας.
Και τόνισε ότι πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι (Τουρκία, ΕΕ, τρίτες χώρες) να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και όχι μόνο η Ελλάδα.
Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι ο κ.Τσίπρας μοιάζει να μη διάβασε την ερώτηση του και υποστήριξε ότι έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός στην ενδοχώρα για την φιλοξενία των προσφύγων.
«Είναι εκτός τόπου και χρόνου ο κ.Τσίπρας εάν νομίζει ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις κατοίκων στα νησιά», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε το πρώτο διάστημα.
«Από τον Σεπτέμβριο και μετά η διαδικασία γίνεται με εξαιρετικό τρόπο.
Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας που δεν ταυτοποιείται στα νησιά», τόνισε ο Α. Τσίπρας και χαρακτήρισε τελευταίο οχυρό σταθερότητας την Ελλάδα σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης