Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξεκαλάκης (ΠΑΣΟΚ): Το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών απαιτεί ένα μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό σχεδιασμό

tags :
Ξεκαλάκης (ΠΑΣΟΚ): Το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών απαιτεί ένα μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό σχεδιασμό
Ο Γραμματέα της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Στ. Ξεκαλάκης, μίλησε στο Διεθνές Συνέδριο «Σοσιαλδημοκρατία και η διάσταση του φύλου στην Προσφυγική κρίση»
«Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν είναι έτοιμη να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού ζητήματος», υπογράμμισε ο Γραμματέα της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ,  Στέφανος Ξεκαλάκης, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο  «Σοσιαλδημοκρατία και η διάσταση του φύλου στην Προσφυγική κρίση», που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.).
Όπως είπε, «στην Ελλάδα δυστυχώς αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες είναι μια μη πολιτική για το προσφυγικό», ενώ η Ευρώπη, αλλά και ο πλανήτης μας αντιμετωπίζουν την χειρότερη προσφυγική κρίση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μεταξύ άλλων, τόνισε πως για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια ο αριθμός των προσφύγων και εκπατρισμένων ατόμων παγκοσμίως αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στον συνολικό πληθυσμό της Ιταλίας.
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Ξεκαλάκη, «υποδεχόμαστε πολύ μικρότερους αριθμούς, μιας και η πλειονότητα των προσφυγικών ροών αφορά άτομα προερχόμενα από την Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ωστόσο, ακόμα και αυτοί οι περιορισμένοι αριθμοί δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις σε πρακτικό και πολιτικό επίπεδο οι οποίες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από το κάθε κράτος ξεχωριστά».
Σύμφωνα με τον κ. Ξεκαλάκη, «η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν είναι έτοιμη να σχεδιάσει, πόσο μάλλον να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού ζητήματος.
Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την ελλειμματική διαχείριση των προσφυγικών ροών».
Κατά τον ίδιο, το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών απαιτεί ένα μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό σχεδιασμό, που να συνδυάζει, με πνεύμα ρεαλισμού, την κατοχύρωση της ασφάλειας και της ευημερίας των κοινωνιών μας, με το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ένας τέτοιος σχεδιασμός, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Ξεκαλάκη να περιλαμβάνει τα εξής:
-Πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο καταμερισμός της ευθύνης ανάμεσα στα Κράτη Μέλη.
Είναι ένα σύστημα το οποίο δεν μπορούσε να λειτουργήσει ομαλά στις καλές εποχές.
Στις σημερινές συνθήκες είναι απλά μη εφαρμόσιμο.
-Πρέπει να υπάρξουν τρόποι ασφαλούς έλευσης των προσφύγων στην Ευρώπη για να περιοριστεί το εμπόριο ψυχών και η Ευρώπη να σταματήσει να είναι ένα απέραντο νεκροταφείο.
-Πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη βοήθεια προς τα Κράτη Μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη ρίζα του.
-Πρέπει να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων στα Κράτη - Μέλη, βάσει κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων.
- Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένα πραγματικό Κοινό Ευρωπαϊκό Καθεστώς Ασύλου, όπου το καθεστώς του πρόσφυγα θα αναγνωρίζεται από όλα τα Κράτη Μέλη, διευκολύνοντας την κινητικότητα, και να συσταθεί μία κοινή Υπηρεσία Ασύλου όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για παροχή ασύλου από κοινού με τα Κράτη Μέλη.
-Σε άμεσο επίπεδο πρέπει να γίνουν προσπάθειες αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος που έχει δημιουργηθεί λόγω του ISIS σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Δεν μπορεί να είναι μόνη η Ευρώπη και οι γύρω χώρες που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Χρειάζεται μία συνολική αντιμετώπιση από την Διεθνή Κοινότητα με τη συνδρομή των ΗΠΑ αλλά και των χωρών του Περσικού Κόλπου», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ξεκαλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας η προσφυγική κρίση αποτελεί και σημείο προβληματισμού για έναν επιπρόσθετο λόγο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης