Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ): Η γυναίκα πρόσφυγας πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε προγράμματος ένταξης

Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ): Η γυναίκα πρόσφυγας πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε προγράμματος ένταξης
"Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα μας για τους πρόσφυγες", είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά
«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και όσα προβλήματα και να αντιμετωπίζουμε είμαστε και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι γι αυτό», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, μιλώντας στο «Διεθνές Συνέδριο για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες».
Όπως είπε, η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι ένας χώρος ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης, παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης με ρόλο οικουμενικό.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι δύσκολη απόφαση για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες να θέσουν όρια σε αυτή τη μετακίνηση ανθρώπων, αλλά και ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα μας για τους πρόσφυγες.
Η σωτηρία των ανθρώπων, η παροχή συνθηκών ασφάλειας είναι ηθική μας υποχρέωση.
Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε πως ανταποκρινόμαστε στις αρχές μας, σε συνθήκες έντασης και κρίσης.
Η αυξημένη προσφυγική ροή από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες είναι μια σκληρή πραγματικότητα πρώτα για τους ίδιους τους πρόσφυγες.
Ο πόλεμος στη Συρία, η δράση των απεχθών δολοφόνων του ISIS, η συνεχιζόμενη καταπίεση μειονοτήτων σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι οι αιτίες που γεννούν προσφυγιά και θα πρέπει να καταπολεμηθούν στη ρίζα τους.
Είναι ένας δύσκολος αγώνας και δυστυχώς δεν είμαστε αισιόδοξοι για άμεσα αποτελέσματα».
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη περνά μια εσωτερική κρίση.
Κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα , η κ. Γεννηματά σημείωσε πως «ο λαϊκισμός είναι το πιο γόνιμο έδαφος για την ανάδειξη κομμάτων όπως και αυτό των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συμμετέχει σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση ως εταίρος ενός, κατά δήλωση του, αριστερού κόμματος».
Κατά την ίδια, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έχουν αποδείξει ότι είναι η προοδευτική και δημιουργική δύναμη της Ευρώπης, «εμείς πρέπει να προτείνουμε προοδευτικές, ρεαλιστικές και ευρωπαϊκές λύσεις».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ σημείωσε ότι «για να είμαστε ασφαλείς θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα και να είμαστε σε εγρήγορση για την πιστή εφαρμογή τους.
Δεν θα αφήσουμε όμως τις ακραίες δυνάμεις της Ευρώπης να επιδοθούν σε ένα κυνήγι μαγισσών.
Στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία θα είμαστε ενωμένοι και με τους πρόσφυγες και με τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη».
Περαιτέρω, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι έχει προτείνει στους ηγέτες των Σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης την ανάληψη πρωτοβουλίας για την δημιουργία Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με βασικό στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών για την υποδοχή και την ένταξη και τη συνεννόηση των δημοτικών αρχών, ώστε να γίνει αναλογικός και άρα βιώσιμος επιμερισμός των προσφύγων αποφεύγοντας την γκετοποίηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Όπως είπε, «δεν αρκεί ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου όταν δεν υπάρχει ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα για την κοινωνική πολιτική .
Το κοινωνικό κράτος, σε αυτή τη συγκυρία ακόμη περισσότερο, πρέπει να στηριχθεί με οικονομικούς πόρους και τεχνογνωσία προς όφελος της κοινωνικής συνοχής.
Τα προβλήματα αυτής της συγκυρίας πρέπει να πιέσουν ακόμη περισσότερο τους ηγέτες στην Ευρώπη, για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της πολιτικής ενοποίησης.
Χρειάζεται τόλμη και εμείς οι σοσιαλιστές πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι η γυναίκα πρόσφυγας πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε προγράμματος ένταξης, αλλά και ότι τα δίκτυα των Ευρωπαίων γυναικών έχουν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο για την υπέρβαση παραδοσιακών αγκυλώσεων, ρόλων και στερεοτύπων.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της ανέφερε ότι παρά τα όποια προβλήματα ο ελληνικός λαός αλλά και άλλοι λαοί της Ευρώπης έχουν σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες με ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης που καλύπτει τα κενά των καθυστερημένων ανακλαστικών των κυβερνήσεων και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.
«Στην Ελλάδα εμείς επιλέξαμε το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι Έλληνες Σοσιαλιστές να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης παρά τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις, το χάσιμο χρόνου γιατί θεωρήσαμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο, που δεν θ αφήσει περιθώριο στους ακροδεξιούς, στους νεοναζί να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν την υπόθεση αυτή.
Δυστυχώς η Ν.Δ. έκανε ένα μεγάλο λάθος και έσπασε το μέτωπο αυτό και από την άλλη μεριά η κυβέρνηση δυστυχώς εκμεταλλεύτηκε το θέμα του προσφυγικού για να εξασφαλίσει συναίνεση σε άλλα προβλήματα της καθημερινότητας υποτιμώντας την αξία του ζητήματος αυτού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε λέγοντας πως «οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές απέδειξαν ότι είναι το μεγαλύτερο στήριγμα της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το έκαναν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για να βγει από το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι ακραίες συντηρητικές τιμωρητικές πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ.
Οι σοσιαλιστές δεν στηρίζουν απλά την Ελλάδα.
Στηρίζουν το κοινό Ευρωπαϊκό όραμα και γι’ αυτό είναι δύναμη αλλαγής και προόδου.
Το έχουν αποδείξει και το αποδεικνύουν καθημερινά».
Ακόμη, η ίδια χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται για να αναλάβει η Τουρκία ενεργό ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι φόβοι της  επιβεβαιώνονται σχεδόν καθημερινά, ότι «οι πολιτικές συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής παραγνωρίζουν ότι υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο πρέπει να τις σώσουμε σήμερα».
Η κ.Γεννηματά ανέφερε επίσης ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων για το προσφυγικό, από τα 9 σημεία της ανακοίνωσης τύπου της Συνόδου τα 7 αφορούν περισσότερο ή λιγότερο την Ελλάδα, τονίζοντας πως «τις αποφάσεις για αλλαγές στο Δουβλίνο, τη Σένγκεν, το σύστημα επιστροφών και άλλα θέματα τις μεταθέτει για μετά την επόμενη σύνοδο κορυφής το Φεβρουάριο του 2016.
Ο δρόμος δείχνει να είναι μακρύς.
Δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης οι ανθρώπινες ζωές, οι ζωές μικρών παιδιών».
Το Νοέμβριο, όπως είπε,  πρότεινε στη Σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών ένα μεταβατικό πρόγραμμα για να σωθούν όσες ζωές μικρών παιδιών μπορούμε.
«Το πρόγραμμα δεν πρέπει να τεθεί υπό την αίρεση της εκπλήρωσης υποχρεώσεων από την Τουρκία.
Είναι μια δράση που πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να διαρκέσει μέχρι να αποφασιστεί και να λειτουργήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης των προσφύγων.
Αφορά τη δημιουργία ασφαλούς οδού προς την Ευρώπη για συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών προσφύγων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Με προτεραιότητα τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα παιδιά, τις εγκύους, και τα άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Και κατέληξε λέγοντας «κανένα παιδί να μην ξαναμπεί στις βάρκες του θανάτου. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΚΙΒΩΤΟ, δίνοντας αυτό το όνομα σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή πρωτοβουλία βασισμένη στις δικές μας αρχές και αξίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης