Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ): Η μόνη ελπίδα να βγει η χώρα από το τέλμα είναι με κυβέρνηση συνεργασίας

Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ): Η μόνη ελπίδα να βγει η χώρα από το τέλμα είναι με κυβέρνηση συνεργασίας
"Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μέτρα που οδηγούν τη χώρα σε ύφεση αντί σε ανάπτυξη", τόνισε η πρόεδρτος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά
«Η μόνη ελπίδα να βγει η χώρα από το τέλμα είναι με κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Δημοκρατική της Ρόδου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η πίεση που ασκούμε είναι να κυβερνήσουν επιτέλους, πράγμα που ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του φαίνεται να αποφεύγουν ή να μην μπορούν να κάνουν.
Και πίσω από την πίεση βρίσκεται η πεποίθησή μας ότι ακόμα και σε αυτήν τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, μπορούν οι πολιτικές να είναι κοινωνικά δικαιότερες, να μην τσακίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να ωθήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη.
Σε πολιτικό επίπεδο αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έμπρακτη συνεννόηση, πάνω σε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας όχι στα λόγια, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας. Έχω απερίφραστα δηλώσει ότι η μόνη ελπίδα να βγει η χώρα από το τέλμα είναι με κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Παιχνίδια μικροπολιτικής και οριακών πλειοψηφιών με δεκανίκια είναι αυτή τη στιγμή παιχνίδια με τη φωτιά».
Η ίδια τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι ψήφισε ΝΑΙ «για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη γιατί, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του και τους ατυχείς χειρισμούς του, ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν το Grexit.
Έκλεισαν τις τράπεζες με τα capital controls και έφεραν το 3ο και επαχθέστερο μνημόνιο.
Τότε απώλεσαν την πλειοψηφία στη Bουλή, οπότε η καταψήφισή του θα σήμαινε έξοδο από την Ευρωζώνη».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στους Ευρωπαίους τα 11 δισεκατομμύρια, που τα είχαμε backup για να υποστηριχθεί η χώρα στην προσπάθειά της να ξαναβγεί στις αγορές και αναγκάστηκε να πάρει λεφτά από οπουδήποτε υπήρχαν στο δημόσιο για να μπορέσει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, αφυδατώνοντας έτσι τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια.
Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μέτρα που οδηγούν τη χώρα σε ύφεση αντί σε ανάπτυξη».
Κάνοντας αναφορά στον εκλογικό νόμο, σημείωσε ότι «αν ήταν αναλογικότερος και αντιπροσωπευτικότερος της βούλησης των πολιτών, σήμερα –μετά τις τελευταίες εκλογές- θα είχαμε εκ των πραγμάτων μια κυβέρνηση πολύ κοντά σε αυτό που προτείνουμε –δηλαδή την εθνική συνεννόηση- και πιστεύω ότι η χώρα θα είχε ήδη μπει σε μια θετική τροχιά.
Είχαμε προτείνει αλλαγή του εκλογικού νόμου το καλοκαίρι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε.
Και από τις εξελίξεις των πρώτων μηνών, είναι φανερό ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη χώρα.
Με δήθεν προσκλήσεις για συνεννόηση, που υπονομεύονται την επομένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με δημαγωγία και με αναζήτηση συνενόχων, δεν χαράσσεται εθνικό σχέδιο πλεύσης για τα μείζονα θέματα.
Όπως είναι η έξοδος της χώρας από την ύφεση και την κρίση καθώς και η παραγωγική ανασυγκρότησής της».
Για το προσφυγικό ανέφερε ότι τα Δωδεκάνησα υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους για να αντεπεξέλθουν σε πρωτόγνωρες και τραγικές συνθήκες.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι  είχαν επισημάνει «με ερώτησή μας στη Βουλή από τον Απρίλιο ότι η έλλειψη προετοιμασίας στα θαλάσσια σύνορα θα οδηγήσει σε αδιέξοδα εάν οι ευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους».
Όπως τόνισε, από τα στοιχεία της ΕΕ προκύπτει ότι από τον Οκτώβριο πέρασαν από την Ελλάδα προς την Ευρώπη 216.000 μετανάστες ενώ από την Ιταλία 8.000, καίτοι η Ιταλία καλείται να διαφυλάξει αντίστοιχα μεγάλες θαλάσσιες συνοριακές γραμμές.
Κατά την ίδια, «είναι προφανές ότι ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες θα πρέπει να γίνεται στην Τουρκία, στο Λίβανο και στην Ιορδανία.
Αυτό είναι και το ασφαλέστερο για τους μετακινούμενους προσφυγικούς πληθυσμούς».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η διαφορετική μεταχείριση των προσφύγων από τους μετανάστες θα δώσει τα μηνύματα που απαιτούνται σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, ενώ «όσοι δεν δικαιούνται προστασία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα transit».
«Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την ανάπτυξη επαρκών υποδομών για τους νεοεισερχόμενους σε όλα τα επίπεδα και τη γρήγορη μεταφορά τους στην ενδοχώρα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης