Τελευταία Νέα
Πολιτική

BBC: Είναι πράγματι η Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης; - «Αγκάθι» οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις

tags :
BBC: Είναι πράγματι η Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης; - «Αγκάθι» οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις
Καθόλου δύσκολο να βρεθεί η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού που ήταν πριν μερικούς μήνες αναφέρει το δημοσίευμα
Το ερώτημα εάν η Ελλάδα βρίσκεται πράγματι στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης θέτει σε σημερινό δημοσίευμα του το βρετανικό δίκτυο BBC.
Ο δημοσιογράφος Jontly Bloom αναφέρεται στα όσα έζησε στην Αθήνα πριν από περίπου έξι μήνες, όταν και όπως λέει, ήταν ζήτημα ημερών, αν όχι ωρών το εάν η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων, η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε μια ακόμα συμφωνία, σε ένα νέο πακέτο διάσωσης και η χώρα επέζησε.
Το ερώτημα κατά το δημοσίευμα, είναι εάν πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την πλήρη ανάκαμψη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και την συνεχή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τα κρίσιμα νομοσχέδια και να κάνει την αρχή για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνήσει το περασμένο καλοκαίρι.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Βουλή ενέκρινε και ιδιωτικοποιήσεις, όπως ο ΑΔΜΗΕ ή η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport.
«Αλλά όλα αυτά είναι ελάχιστα τουλάχιστον σε σύγκριση με αυτά που η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί.
Η Αθήνα έχει αυξήσει μόλις κατά μερικά δισεκατομμύρια ευρώ τα έσοδα της από τις ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που έχει υποσχεθεί έσοδα της τάξης των 50 δις ευρώ» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο αποδίδει την υστέρηση αυτή στη γραφειοκρατία και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.
«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μια ευρεία γκάμα ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες ωστόσο δεν προχωρούν.
Πρόκειται για μια κωλυσιεργία που κρατά σε εγρήγορση τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης» υπογραμμίζει το BBC, τονίζοντας ότι ένα ακόμα «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να περάσει το επόμενο διάστημα από τη Βουλή, όπως το μισθολογικό στο Δημόσιο και κυρίως το ασφαλιστικό, το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «πολιτικός δυναμίτης» για την κυβέρνηση.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις τους και μια τυχόν νέα περικοπή τους εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην οριακή κυβερνητική πλειοψηφία.
Όπως υποστηρίζεται, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016
«Είναι ωστόσο αρκετά πρώιμο να πει κανείς ότι η Ελλάδα είναι εκτός κινδύνου.
Δεν κρατά την τύχη στα χέρια της και παλεύει μήνα με τον μήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να τις έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια προκειμένου να λάβει τα χρήματα της διάσωσης που θα την κρατήσουν ζωντανή.
Η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν η κυβέρνηση αγωνιζόταν ημέρα με την ημέρα και ώρα με την ώρα να βρει τα χρήματα που θα κρατούσαν την χώρα όρθια.
Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση κάθε άλλο παρά επιτυχημένη ακούγεται ενώ δεν είναι καθόλου δύσκολο η Ελλάδα να επιστρέψει ακριβώς εκεί που ήταν πριν μερικούς μήνες.
Μια κατάρρευση της κυβέρνησης, μια αποτυχία στο ασφαλιστικό, μια απροθυμία του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης να διασώσουν την Ελλάδα διότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα, θα μπορούσαν να επαναφέρουν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης