Το απόγευμα η ελληνική πρόταση στα χέρια των Θεσμών - Τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονται για τους συνταξιούχους
(upd6) Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα και αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, ο Γ. Κατρούγκαλος θα στείλει στους θεσμούς ολοκληρωμένο το φάκελο με την ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.
Στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Υπ. Εργασίας παρουσιάζει το βασικό κορμό της πρότασης, ενώ προτείνει όποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμεί να ορίσει δικό του τεχνικό σύμβουλο για να παρακολουθεί τη διαπραγμάτευση και να υπάρχει έστω και η μίνιμουμ συναίνεση.
Ωστόσο ο φάκελος με την ποσοτικοποίηση των στοιχείων δεν δόθηκε από τον υπουργό στους αρχηγούς των κομμάτων, με τον ίδιο να φέρεται να λέει στους συνεργάτες τους πως είναι ανοιχτά ζητήματα τα οποία πρέπει να κλειδώσουν μετά τη διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του ποσοστού αναπλήρωσης και της αύξησης των εισφορών, για τα οποία φαίνεται να επιμένει «εμμονικά» το ΔΝΤ.
Ωστόσο, ο Υπουργός στις επαφές τους με τους αρχηγούς των κομμάτων ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει προοπτική έως το 2060 και προστατεύει τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ θα συνδέεται με την πορεία της οικονομίας και το ποσοστό του ΑΕΠ.
Ο Υπ. Εργασίας αναχωρεί το Σαββατοκύριακο για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με ξένους θεσμικούς, ενώ το διήμερο 14-16 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και την Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων της χώρας.
Οι θεσμοί αναμένονται να φτάσουν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, μετά από πρόσκληση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και αφού θα έχει προηγηθεί το Eurogroup στις 16 του μήνα.
Συνεργάτες του Υπ. Εργασίας σημείωναν πως το ιδανικό σενάριο στο χρονοδιάγραμμα είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στις 20 Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.
Ωστόσο, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το πιθανότερο είναι το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους
Από 0,8% έως 2% κινούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους τα οποία προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, το οποίο και παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς και θα παρουσιάσει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, το ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο αντιστοιχεί σε κάθε συνταξιούχο, καθορίζεται από τα έτη τα οποία είναι ασφαλισμένος τη στιγμή που θα αιτηθεί σύνταξη.
Το σχέδιο προβλέπει μια κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης που ξεκινούν από 0,8% για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης και καταλήγει σταδιακά στο 2% για όποιον έχει από 39 έτη ασφάλισης και πάνω.
Στο νέο Ασφαλιστικό προβλέπεται ότι «οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης υπολογιζόμενα επί των συντάξιμων αποδοχών» του πίνακα.
Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνονται υπόψιν:
• Για τους μισθωτούς, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένο καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
• Για τους αυτασφαλισμένους και τους αγρότες, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης, οι ασφαλιστικές κατηγορίες.
• Το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης υπολογίζεται για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα.
Διαβάστε εδώ το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό
Δ.Α.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για τις θέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ασφαλιστικό.
Η πρώτη συνάντηση του κ.Κατρούγκαλου έγινε με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της ΝΔ, Γ. Πλακιωτιάκη και ακολούθησαν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρών, Β. Λεβέντη και με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα (στις 13:00).
Αυτήν την ώρα ο υπουργός Εργασίας συναντάται με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ.Θεοχαρόπουλο (στις 16:00).
Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ.Κατρούγκαλος θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στις 18.00.
Πλακιωτάκης (ΝΔ): Η κυβέρνηση ψάχνει συναίνεση στο λάθος – Θέλει συνεννόηση με την υιοθέτηση των δικών της προτάσεων
Την θέση ότι «η κυβέρνηση ψάχνει συναίνεση στο λάθος» διατύπωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, ο οποίος παρέλαβε το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.
«Το σχέδιο κρύβει μειώσεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους» δήλωσε ο κ.Πλακιωτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών.
«Η κυβέρνηση ψάχνει συναίνεση στο λάθος, θέλει συνεννόηση με την υιοθέτηση των δικών της προτάσεων» υπογράμμισε ο κ.Πλακιωτάκης.
«Οι θέσεις της ΝΔ είναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή.
Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» τόνισε ο κ.Πλακιωτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως.
Όπως είπε, η «ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης», τονίζοντας ότι «συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο δεν υπάρχει ποσοτικοποίηση των αλλαγών.
Βάσει της κυβερνητικής πρότασης, καταργούνται ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και τα υπόλοιπα Ταμεία και δημιουργείται ένα υπερταμείο κύριας ασφάλισης, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά Ταμεία γίνεται κανόνας βιωσιμότητας και σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ το σχέδιο «βάζει χέρι» στα αποθεματικά ύψους 2,1 δισ. ευρώ του ΕΤΕΑ.
Τέλος αναφέρεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μικρότερο από αυτό που προέβλεπε το νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν. 3863/2010).
Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων): Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό
Την θέση ότι η Ένωση Κεντρώων διαφωνεί με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ.Κατρούγκαλο ο κ.Λεβέντης τόνισε ότι «την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ.
«Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό.
Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ.
Προφανώς θέλουν να αφήσουν ανέγγιχτο το ασφαλιστικό, αφού την ίδια ώρα δηλώνουν ότι το χρόνου δεν θα πάρει κανείς σύνταξη.
Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος.
Χρειάζεται προσοχή» τόνισε ο κ. Λεβέντης.
Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της για το ασφαλιστικό
Την θέση ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.
Κατόπιν της συνάντησης τους ο κ.Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει επανάπαυση του ελληνικού λαού που θα βρεθεί αύριο και θα χρειαστεί σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα αντιπαλέψει για να μην έρθει τέτοιο Νομοσχέδιο στη Βουλή.
Θεοδωράκης (Το Ποτάμι): Οι συναντήσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό είναι για τους φωτογράφους – Δεν συμμετέχουμε
Την θέση ότι οι σημερινές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι για τους φωτογράφους διατυπώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας πως Το Ποτάμι δεν πρόκειται να «ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης».
«Βρήκε, λοιπόν, η κυβέρνηση τη λύση για το ασφαλιστικό και αυτές τις ώρες την στέλνει - αν δεν την έχει στείλει ήδη -στην «τρόικα» για έγκριση.
Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υπουργός ενημερώνει τους αρχηγούς αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόταση της κυβέρνησης.
Είναι σαφές ότι οι συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους.
Καμία συζήτηση, καμία αλλαγή, καμία διόρθωση δεν μπορεί να γίνει επί των προτάσεών τους.
Μόνο χειραψίες, αλληλοκατανόηση και κρύα χαμόγελα» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο κ.Θεοδωράκης.
«Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω.
Το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης.
Δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες με την κυβέρνηση, ούτε προφανώς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.
Δεν θα μετέχουμε, λοιπόν, σε συναντήσεις 'έτσι χωρίς πρόγραμμα' επειδή οι τύποι το επιβάλλουν.
Ήμασταν και είμαστε παρόντες για τα σημαντικά.
Να συνεννοηθούμε πως θα σωθεί η χώρα.
Όχι να συνεννοηθούμε πως θα είναι το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας του πολιτικού συστήματος.
Στα θεάματα, λοιπόν, και στις παράτες να μην μας υπολογίζουν» υπογραμμίζει ο κ.Θεοδωράκης.
Οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης
Η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως είναι αναγκαία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς εάν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα, δεν θα μπορούν να δοθούν οι συντάξεις σε έναν χρόνο από σήμερα.
Στόχος της είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις καθώς και οι απώλειες στις επικουρικές συντάξεις να είναι πολιτικά διαχειρίσιμες ενώ στο τραπέζι παραμένουν διάφορα σενάρια για εναλλακτικές πηγές εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πρότασης είναι οι εξής:
Πρώτον η χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ για ασφαλισμένους που έχουν από 4.500 έως 6.000 ημέρες ασφάλισης (15-20 έτη).
Η σύνταξη θα απονέμεται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αυτή η σύνταξη να χορηγείται μετά το 2019 ακόμη και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια.
Δεύτερο μείζον θέμα είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.
Οι πιστωτές θέλουν ειδικά για την κύρια σύνταξη το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 50% του συντάξιμου μισθού.
Το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων θα αποτελεί συνάρτηση και του ποσοστού αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων, έτσι ώστε στο σύνολό τους κύρια και επικουρική σύνταξη να μην υπερβαίνουν το 65%-70% του συντάξιμου μισθού.
Επιπλέον, η κυβέρνηση προτείνει την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ,ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Τα πέντε ταμεία κύριας ασφάλισης που λειτουργούν σήμερα θα συγχωνευθούν σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης με ενοποίηση των κανόνων παροχών των συντάξεων και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.
Παράλληλα η κυβέρνηση προτείνει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο στις επικουρικές συντάξεις κατά 1,5% (1% εργοδότες + 0,5% εργαζόμενοι), αν και οι δανειστές εμφανίζονται αντίθετοι ενώ δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων.
(πρώτη ενημέρωση 4 Ιανουαρίου 08:56)
www.bankingnews.gr
Στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Υπ. Εργασίας παρουσιάζει το βασικό κορμό της πρότασης, ενώ προτείνει όποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμεί να ορίσει δικό του τεχνικό σύμβουλο για να παρακολουθεί τη διαπραγμάτευση και να υπάρχει έστω και η μίνιμουμ συναίνεση.
Ωστόσο ο φάκελος με την ποσοτικοποίηση των στοιχείων δεν δόθηκε από τον υπουργό στους αρχηγούς των κομμάτων, με τον ίδιο να φέρεται να λέει στους συνεργάτες τους πως είναι ανοιχτά ζητήματα τα οποία πρέπει να κλειδώσουν μετά τη διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του ποσοστού αναπλήρωσης και της αύξησης των εισφορών, για τα οποία φαίνεται να επιμένει «εμμονικά» το ΔΝΤ.
Ωστόσο, ο Υπουργός στις επαφές τους με τους αρχηγούς των κομμάτων ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει προοπτική έως το 2060 και προστατεύει τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ θα συνδέεται με την πορεία της οικονομίας και το ποσοστό του ΑΕΠ.
Ο Υπ. Εργασίας αναχωρεί το Σαββατοκύριακο για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με ξένους θεσμικούς, ενώ το διήμερο 14-16 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και την Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων της χώρας.
Οι θεσμοί αναμένονται να φτάσουν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, μετά από πρόσκληση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και αφού θα έχει προηγηθεί το Eurogroup στις 16 του μήνα.
Συνεργάτες του Υπ. Εργασίας σημείωναν πως το ιδανικό σενάριο στο χρονοδιάγραμμα είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στις 20 Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.
Ωστόσο, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το πιθανότερο είναι το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους
Από 0,8% έως 2% κινούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους τα οποία προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, το οποίο και παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς και θα παρουσιάσει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, το ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο αντιστοιχεί σε κάθε συνταξιούχο, καθορίζεται από τα έτη τα οποία είναι ασφαλισμένος τη στιγμή που θα αιτηθεί σύνταξη.
Το σχέδιο προβλέπει μια κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης που ξεκινούν από 0,8% για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης και καταλήγει σταδιακά στο 2% για όποιον έχει από 39 έτη ασφάλισης και πάνω.
Στο νέο Ασφαλιστικό προβλέπεται ότι «οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης υπολογιζόμενα επί των συντάξιμων αποδοχών» του πίνακα.
Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνονται υπόψιν:
• Για τους μισθωτούς, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένο καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
• Για τους αυτασφαλισμένους και τους αγρότες, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης, οι ασφαλιστικές κατηγορίες.
• Το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης υπολογίζεται για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα.
Διαβάστε εδώ το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό
Δ.Α.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για τις θέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ασφαλιστικό.
Η πρώτη συνάντηση του κ.Κατρούγκαλου έγινε με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της ΝΔ, Γ. Πλακιωτιάκη και ακολούθησαν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρών, Β. Λεβέντη και με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα (στις 13:00).
Αυτήν την ώρα ο υπουργός Εργασίας συναντάται με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ.Θεοχαρόπουλο (στις 16:00).
Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ.Κατρούγκαλος θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στις 18.00.
Πλακιωτάκης (ΝΔ): Η κυβέρνηση ψάχνει συναίνεση στο λάθος – Θέλει συνεννόηση με την υιοθέτηση των δικών της προτάσεων
Την θέση ότι «η κυβέρνηση ψάχνει συναίνεση στο λάθος» διατύπωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, ο οποίος παρέλαβε το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.
«Το σχέδιο κρύβει μειώσεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους» δήλωσε ο κ.Πλακιωτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών.
«Η κυβέρνηση ψάχνει συναίνεση στο λάθος, θέλει συνεννόηση με την υιοθέτηση των δικών της προτάσεων» υπογράμμισε ο κ.Πλακιωτάκης.
«Οι θέσεις της ΝΔ είναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή.
Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» τόνισε ο κ.Πλακιωτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως.
Όπως είπε, η «ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης», τονίζοντας ότι «συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο δεν υπάρχει ποσοτικοποίηση των αλλαγών.
Βάσει της κυβερνητικής πρότασης, καταργούνται ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και τα υπόλοιπα Ταμεία και δημιουργείται ένα υπερταμείο κύριας ασφάλισης, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά Ταμεία γίνεται κανόνας βιωσιμότητας και σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ το σχέδιο «βάζει χέρι» στα αποθεματικά ύψους 2,1 δισ. ευρώ του ΕΤΕΑ.
Τέλος αναφέρεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μικρότερο από αυτό που προέβλεπε το νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν. 3863/2010).
Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων): Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό
Την θέση ότι η Ένωση Κεντρώων διαφωνεί με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ.Κατρούγκαλο ο κ.Λεβέντης τόνισε ότι «την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ.
«Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό.
Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ.
Προφανώς θέλουν να αφήσουν ανέγγιχτο το ασφαλιστικό, αφού την ίδια ώρα δηλώνουν ότι το χρόνου δεν θα πάρει κανείς σύνταξη.
Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος.
Χρειάζεται προσοχή» τόνισε ο κ. Λεβέντης.
Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της για το ασφαλιστικό
Την θέση ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.
Κατόπιν της συνάντησης τους ο κ.Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει επανάπαυση του ελληνικού λαού που θα βρεθεί αύριο και θα χρειαστεί σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα αντιπαλέψει για να μην έρθει τέτοιο Νομοσχέδιο στη Βουλή.
Θεοδωράκης (Το Ποτάμι): Οι συναντήσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό είναι για τους φωτογράφους – Δεν συμμετέχουμε
Την θέση ότι οι σημερινές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι για τους φωτογράφους διατυπώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας πως Το Ποτάμι δεν πρόκειται να «ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης».
«Βρήκε, λοιπόν, η κυβέρνηση τη λύση για το ασφαλιστικό και αυτές τις ώρες την στέλνει - αν δεν την έχει στείλει ήδη -στην «τρόικα» για έγκριση.
Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υπουργός ενημερώνει τους αρχηγούς αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόταση της κυβέρνησης.
Είναι σαφές ότι οι συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους.
Καμία συζήτηση, καμία αλλαγή, καμία διόρθωση δεν μπορεί να γίνει επί των προτάσεών τους.
Μόνο χειραψίες, αλληλοκατανόηση και κρύα χαμόγελα» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο κ.Θεοδωράκης.
«Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω.
Το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης.
Δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες με την κυβέρνηση, ούτε προφανώς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.
Δεν θα μετέχουμε, λοιπόν, σε συναντήσεις 'έτσι χωρίς πρόγραμμα' επειδή οι τύποι το επιβάλλουν.
Ήμασταν και είμαστε παρόντες για τα σημαντικά.
Να συνεννοηθούμε πως θα σωθεί η χώρα.
Όχι να συνεννοηθούμε πως θα είναι το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας του πολιτικού συστήματος.
Στα θεάματα, λοιπόν, και στις παράτες να μην μας υπολογίζουν» υπογραμμίζει ο κ.Θεοδωράκης.
Οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης
Η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως είναι αναγκαία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς εάν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα, δεν θα μπορούν να δοθούν οι συντάξεις σε έναν χρόνο από σήμερα.
Στόχος της είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις καθώς και οι απώλειες στις επικουρικές συντάξεις να είναι πολιτικά διαχειρίσιμες ενώ στο τραπέζι παραμένουν διάφορα σενάρια για εναλλακτικές πηγές εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πρότασης είναι οι εξής:
Πρώτον η χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ για ασφαλισμένους που έχουν από 4.500 έως 6.000 ημέρες ασφάλισης (15-20 έτη).
Η σύνταξη θα απονέμεται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αυτή η σύνταξη να χορηγείται μετά το 2019 ακόμη και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια.
Δεύτερο μείζον θέμα είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.
Οι πιστωτές θέλουν ειδικά για την κύρια σύνταξη το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 50% του συντάξιμου μισθού.
Το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων θα αποτελεί συνάρτηση και του ποσοστού αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων, έτσι ώστε στο σύνολό τους κύρια και επικουρική σύνταξη να μην υπερβαίνουν το 65%-70% του συντάξιμου μισθού.
Επιπλέον, η κυβέρνηση προτείνει την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ,ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Τα πέντε ταμεία κύριας ασφάλισης που λειτουργούν σήμερα θα συγχωνευθούν σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης με ενοποίηση των κανόνων παροχών των συντάξεων και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.
Παράλληλα η κυβέρνηση προτείνει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο στις επικουρικές συντάξεις κατά 1,5% (1% εργοδότες + 0,5% εργαζόμενοι), αν και οι δανειστές εμφανίζονται αντίθετοι ενώ δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων.
(πρώτη ενημέρωση 4 Ιανουαρίου 08:56)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών