Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συμφωνία Τσίπρα - εργοδοτών για «λογική» αύξηση στις εισφορές - Κοινωνική ευθύνη η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού

Συμφωνία Τσίπρα - εργοδοτών για «λογική» αύξηση στις εισφορές - Κοινωνική ευθύνη η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού
Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα ανοίξουν τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους τόνισε ο κ.Τσίπρας
(upd) Με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% συμφωνούν οι εργοδότες, όπως προέκυψε από την πολύωρη συνάντηση των εκπροσώπων των οργανώσεων με τον πρωυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Σημειώνεται ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,5% (1% για τους εργοδότες, 0,5% για τους ασφαλισμένους), ενω οι εργοδότες αντιπροτείνουν αύξηση 1% (0,5% αντίστοιχα). 
Ο Α. Τσίπρας δεν θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Συνδικάτων, καθώς έχουν απορρίψει το κυβερνητικό σχέδιο.
Η Κομισιόν ανέφερε σήμερα ότι το ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό βρίσκεται υπό εξετάση και αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις. 

Η ανακοίνωση του Μαξίμου
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.
Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι Πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και της ΕΣΕΕ κ. Βασίλειος Κορκίδης.
Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Έτσι, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους.
Στην συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα.

Γεροβασίλη: Ισχυρό χαρτί η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές

Για συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ώστε να αυξηθούν λελογισμένα οι εργοδοτικές εισφορές για να αποφευχθεί η μείωση συντάξεων, κάνει λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Σε σχόλιό της στο Twitter, η κα Γεροβασίλη αναφέρει ότι «η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις, αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο».

Α. Τσίπρας: Κοινωνική ευθύνη η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού
Την θέση ότι κυβέρνηση και παραγωγικοί φορείς έχουν «κοινωνική ευθύνη» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έχουμε ευθύνη και η κυβέρνηση και οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου να βρούμε τις βέλτιστες εκείνες επιλογές που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές», ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.
«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντάται από το πρωί με την ηγεσία του του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα ζητηθούν οι απόψεις των εργοδοτικών φορέων για το ασφαλιστικό και το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωπος των εργοδοτικών οργανώσεων φέρονται να αποδέχονται ως αναγκαίο κακό την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να αρχίσει η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι εργοδοτικές οργανώσεις πρόκειται να προτείνουν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών να ανέλθει στο 1% από 1,5% που προτείνει η κυβέρνηση και η αύξηση αυτή να επιβαρύνει από 0,5% τους εργοδότες και από 0,5% τους εργαζόμενους.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν από τη μείωση στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ.
«Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το ασφαλιστικό αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες.
Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων.
Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει "το μη χείρο βέλτιστο".
Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη  μετρήσιμη επιβάρυνση, φαίνεται να είναι τελικά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.

(πρώτη ενημέρωση 09:03, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης