Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δύο θετικές εξελίξεις βραχυχρόνια – Ο Μητσοτάκης κέρδισε στην ΝΔ και ο Τσίπρας θα πάρει το πράσινο φως της αξιολόγησης

Δύο θετικές εξελίξεις βραχυχρόνια – Ο Μητσοτάκης κέρδισε στην ΝΔ και ο Τσίπρας θα πάρει το πράσινο φως της αξιολόγησης
Σίγουρα ο Τσίπρας δεν μπορεί να είναι άνετος με τον Μητσοτάκη που έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις και σίγουρα η νίκη Μητσοτάκη δεν φθάνει για να αλλάξει την πορεία φθοράς της ΝΔ.
Ο Τσίπρας ο πρωθυπουργός της Ελλάδος και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά πλέον και επίσημα αντιπολίτευση και αντίπαλο.
Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη έστω και οριακή για την ηγεσία της ΝΔ πρωτίστως κλείνει το κεφάλαιο της εσωστρέφειας.
Διασπαστικές δυνάμεις δεν θα υπάρξουν καθώς τόσο ο Μειμαράκης όσο και ο Καραμανλής θα στηρίξουν την ενότητα της παράταξης.
Άρα ο Μητσοτάκης θα ηγηθεί της νέας Νέας Δημοκρατίας χωρίς εσωκομματικά μέτωπα.
Βέβαια η οριακή του νίκη ίσως έχει μια επίδραση στην πολιτική της ΝΔ αλλά όπως είχε ο Μειμαράκης δηλώσει ο νικητής θα πρέπει να διαμορφώσει την πολιτική του κόμματος.
Για την ΝΔ η νίκη Μητσοτάκη είναι θετική εξέλιξη.
Ταυτόχρονα όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα χρονικό περιβάλλον θετικών ειδήσεων.
Η πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας θα είναι θετική, αυτό αποδεικνύουν οι επαφές Τσκαλώτου του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους ομολόγους του.
Η κυβέρνηση δεν θα πάρει σοβαρή λύση για το χρέος αυτό το γνωρίζουν όλοι εκ των προτέρων.
Με όρους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης όμως ο Τσίπρας έχοντας την θετική αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου θα αποκτήσει πολιτικό χρόνο.
Μάλιστα αναμένεται να έρθουν και άλλα θετικά νέα όπως η αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης καθώς και ισχυρή πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και άνοδος του χρηματιστηρίου – αν το επιτρέψουν και οι διεθνείς συνθήκες καθώς η bear market είναι προ των πυλών -.
Άρα τόσο για την ΝΔ όσο και για τον Τσίπρα η επόμενη περίοδος θα είναι θετική.
Η ΝΔ θα έχει τον χρόνο να προετοιμάσει την εναλλακτική της πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας σε συνέδριο που θα διεξαχθεί σύντομα και ο ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας θα εκμεταλλευτούν τα θετικά νέα που έρχονται.
Όμως υπάρχουν δύο σοβαροί κίνδυνοι τόσο για τον Μητσοτάκη της ΝΔ όσο και για τον Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ΝΔ το κεντρώο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη ίσως εδραιώσει την απομάκρυνση των καθαρά δεξιών ψηφοφόρων από την ΝΔ ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω άνοιγμα προς το Κέντρο να ενισχύσει το ποσοστό της Χρυσής Αυγής.
Ο Μητσοτάκης μπορεί εύκολα να διεμβολίσει το Ποτάμι του Θεοδωράκη ή την Ένωση Κεντρώων.
Η ΝΔ θα χάσει από τα Δεξιά αλλά θα κερδίσει από το Κεντρώο περισσότερο από ότι εκτιμάται εξέλιξη που θα πλήξει και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως η ισορροπία απωλειών και ωφελημάτων δεν έχει ακόμη κριθεί ή δεν μπορεί ποιοτικά και ποσοτικά να αξιολογηθεί στην ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί βραχυχρόνια να δρέπει καρπούς βλέπε, αξιολόγηση και μια υποτυπώδη λύση για το χρέος αλλά έχει μπροστά του την καθημερινή τριβή με την εξουσία και την εφαρμογή του χειρότερου μνημονίου.
Το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί, το αγροτικό επίσης αν και θα υπάρξουν κινητοποιήσεις των αγροτών.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν θα είναι περίοδος ήρεμη.
Η ΝΔ θα αρχίσει να ορθοποδεί και η εφαρμογή του μνημονίου θα αρχίσει να πλήττει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Βραχυπρόθεσμα  για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όλα είναι θετικά.
Μεσοπρόθεσμα – με ορίζοντα λίγων μηνών – θα φανεί ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της μίζερης ελληνικής πραγματικότητας.
Σίγουρα ο Τσίπρας δεν μπορεί να είναι άνετος με τον Μητσοτάκη που έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις και σίγουρα η νίκη Μητσοτάκη δεν φθάνει για να αλλάξει την πορεία φθοράς της ΝΔ.
Όλοι θα κριθούν εντός των προσεχών μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης