Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προς μετωπική… χωρίς φρένα Τσίπρας - Μητσοτάκης – Η πόλωση συμφέρει και τους δύο

Προς μετωπική… χωρίς φρένα Τσίπρας - Μητσοτάκης – Η πόλωση συμφέρει και τους δύο
Κατακερματισμένο το πολιτικό σκηνικό
Η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 (σε συνδυασμό και με τις μετρήσεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο) αποτυπώνουν τη ρευστότητα του εγχώριου πολιτικού σκηνικού.
Μόλις 4 μήνες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ (καθώς πήρε την έγκριση του λαού για τη νέα συμφωνία και άρα για τα νέα μέτρα), μόλις δύο μήνες από το «φιάσκο» των εκλογών στη ΝΔ που την έφερε στα πρόθυρα της διάλυσης και λιγότερο από δύο εβδομάδες από την επικράτηση Μητσοτάκη, η ΝΔ κάνει την ανατροπή και παίρνει προβάδισμα 4,5 ποσοστιαίων μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ (31% έναντι 26,5%).
Πρόκειται για μια δημοσκόπηση που αποτυπώνει τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φθείρεται και αποδοκιμάζεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι αναμενόταν, βιώνοντας έντονα τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα νέα μέτρα αλλά και τη διάψευση των προσδοκιών τους για μια πολιτική αλλαγή.
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ, η οποία μόλις πριν από μερικές εβδομάδες δοκίμασε τα όρια της συνοχής της, ξαφνικά τώρα προβάλλει ως «πρώτη δύναμη», με τον Κ. Μητσοτάκη να παίρνει την σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα και να εμφανίζεται ως το νέο «πουλέν» της πολιτικής ανανέωσης.
Οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ είναι «στον πάτο» της λαϊκής εκτίμησης (2,5%), στο ίδιο σημείο (2,5%) όπου είναι και Το Ποτάμι, το οποίο δεν ξέρει αν θα πρέπει να πάει «Αριστερά ή Δεξιά» ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία βλέπει την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για μια ενιαία Κεντροαριστερά να μην πείθει, διαπιστώνει πως πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ξεπεράσει το 5% και να αποκτήσει δυναμική.
Το ΚΚΕ, το οποίο δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν και η Χρυσή Αυγή, με την οποία κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί φιγουράρουν στην τρίτη θέση με 6%.
Η ΝΔ απολαμβάνει το momentum του Κ. Μητσοτάκη, το οποίο παράλληλα «γεννά» μεγάλες απαιτήσεις.
Ο Τσίπρας φθείρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυσπειρώνεται.
Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις – με εξαίρεση το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή – αναζητούν διακαώς τη θέση τους στον πολιτικό χάρτη.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οδεύουν σε μια κατά μέτωπο σύγκρουση, την οποία επιθυμούν και οι δύο.
Η ΝΔ για να διατηρήσει και να ενισχύσει τη δυναμική της και συνεπώς για να εδραιώσει την αντεπίθεση της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για να σταθεί όρθιος, να επανασυσπειρωθεί απέναντι στη «σκληρή Δεξιά» και να επανακτήσει μέρος της χαμένης δύναμης του.
Αλλά οι επόμενοι μήνες (αν όχι εβδομάδες) ενδεχομένως να αποδειχθούν και οι κρισιμότεροι των τελευταίων ετών, μια και πρέπει να αντιμετωπιστούν τα τελευταία «ανοιχτά μέτωπα» για να μπει ένα τέλος στη μνημονιακή περίοδο και να αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο.
Ήδη το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών έχει πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Τσίπρας και Μητσοτάκης, παρά την όξυνση των πολιτικών παθών, παρά τις διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές και επιδιώξεις, πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Η πολιτική τους αντιπαράθεση πρέπει να γίνει με επιχειρήματα, με προτάσεις και όχι με κραυγές, φθηνούς εντυπωσιασμούς και λαϊκίστικους τακτικισμούς.
Κατά μια έννοια είναι και αυτό μια μορφή «συνεννόησης».

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης