Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβέρνηση: Θετική ανταπόκριση στο Davos αλλά ανησυχία για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αξιολόγησης

Κυβέρνηση: Θετική ανταπόκριση στο Davos αλλά ανησυχία για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αξιολόγησης
Κρίσιμη θα είναι και η σημερινή προγραμματισμένη  συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.
Θετικό πρόσημο βάζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στις επαφές και τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με ξένους ηγέτες και θεσμικούς την δεύτερη ημέρα παραμονής του στο Ελβετικό θέρετρο του Davos
Ωστόσο υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο χιονισμένο Νταβός αν και σημείωνε ότι «δεν έχουμε άγχος για το χρέος» δεν έκρυβε την ανησυχία της για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα της πρώτης και κρισιμότερης για το ελληνικό πρόγραμμα αξιολόγησης .
 «Το άγχος που έχουμε είναι να μην κωλυσιεργήσουν με απαράδεκτες προφάσεις, ώστε να μην κλείσει η αξιολόγηση» έλεγε το κυβερνητικό στέλεχος συμπληρώνοντας πως «η διευθέτηση του χρέους είναι κάτι που θα συμβεί, το κρίσιμο είναι να πάμε γρήγορα στην αξιολόγηση, να μην θέσουν εμπόδια, να πάμε σε ένα κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις που θα βουλιάξουν το πρόγραμμα και θα το τινάξουν στον αέρα».
Την ίδια ώρα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έκανα λόγο για πολύ καλό κλίμα σε όλες τις συναντήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς δεν εκτιμούμε ότι το κλίμα ήταν επιθετικό» ενώ εστιάζοντας στην ανοιχτή συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός στο κορυφαίο Οικονομικό φόρουμ στην οποία μετείχε και ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε  σημείωναν με νόημα ότι «η εικόνα που μας έδωσε ο κ. Σόιμπλε είναι ότι θέλει να προχωρήσει η διαπραγμάτευση» και πως «σε σχέση με την στάση του το προηγούμενο διάστημα η αίσθηση είναι ότι υπάρχουν κάποια παράθυρα».   
 Οι ίδιες πηγές μετέφεραν ότι ο πρωθυπουργός εισπράττει πως το γενικότερο κλίμα έχει αλλάξει πάρα πολύ σε σχέση με τον Ιούλιο και πως αυτή την εικόνα την μετέφερε και ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Γερμανό ομόλογό του.
Μάλιστα σημείωναν ότι αποτελεί πρόοδο και αποτυπώνει το καλύτερο κλίμα το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε έχει σταματήσει πλέον να μιλάει για Grexit και αναφέρει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει δυο κρίσεις ταυτόχρονα.
Ωστόσο όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαφών της δεύτερης ημέρας είναι εμφανής η εμμονή στο θέμα της εφαρμογής του προγράμματος ειδικά από τον κ. Σόιμπλε κάτι που φάνηκε και όταν χρησιμοποίησε την φράση του Μπίλ Κλίντον επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που δέχεται από πολλούς πως η οικονομία και οι δείκτες δείχνουν ότι η μονότονη εφαρμογή στην οποία ο ίδιος επιμένει τελικά δεν οδηγεί πουθενά.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η παρουσία του Β. Σόιμπλε ήταν σε γενικές γραμμές απολογητική και σημείωναν ότι στην ερώτηση που του έγινε στο πάνελ της ανοιχτής συζήτησης  για το προσφυγικό και για χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητα δεν είπε κατηγορηματικά όχι δεν θα χαλαρώσει το σύμφωνο και πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες  αντιθέτως τόνισε πως χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Μάλιστα στην κυβέρνηση μετά και τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός στο Βερολίνο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης  και ως εκ τούτου υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για ευελιξία στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος καθώς η χώρα μας δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις προσφυγικές ροές.   
Η δύσκολη διαπραγμάτευση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν ακόμα ένα κεντρικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού στο Νταβός καθώς καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι  στην κατ΄ ιδίαν ωριαία συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Στήριξη φάνηκε να δίνει και η Ουάσιγκτον.
Ο Τζο Μπάιντεν, στην συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα φάνηκε πρόθυμος να βοηθήσει την ελληνική πλευρά για το θέμα του χρέους, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα "άγκυρα" της Ευρώπης, ενώ ιδιαίτερα θετικός εμφανίστηκε στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και ο  Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού.
 Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να του είπε πως «η οικονομία πάει καλά, υπάρχει θετικό κλίμα και διαμορφώνεται ένα καινούργιο επίπεδο με τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος»με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο αμερικανός αξιωματούχους του απάντησε ότι  
«οι Η.Π.Α. είναι σύμμαχος της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους».
 Ταυτόχρονα υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή προχωρούσε στην εκτίμηση ότι τελικά η συζήτηση δεν θα επικεντρωθεί τόσο στο 1%, και πως θα εξασφαλιστεί η μείωση κατά 1,8 δις, αλλά στο κατά πόσο η ελληνική πρόταση θα έχει αποδεδειγμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
 Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πιέρ Μοσκοβισί, πως οι κοινωνικοί εταίροι είναι σύμφωνοι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με τον Γάλλο Επίτροπο να φέρεται να χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία μεγάλο "όπλο" στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.
 Κρίσιμη θα είναι και η σημερινή προγραμματισμένη  συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.
 Από τις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός δεν έλειψαν και οι ευχάριστες στιγμές και οι εκπλήξεις.
Βγαίνοντας από τον χώρο όπου είχαν την κατ ιδίαν συνάντησή τους Αλέξης Τσίπρας και Τζακ Λιού έπεσαν πάνω στην βασίλισσα της Ολλανδίας, η οποία φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό «με ενδιαφέρει το ζήτημα της Ελλάδας γιατί έχω σπίτι στην Ελλάδα».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης