Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας θα αντέξει – Δεν υπάρχει εναλλακτική για να μην ζήσουμε ένα νέο 2015

Ο Τσίπρας θα αντέξει – Δεν υπάρχει εναλλακτική για να μην ζήσουμε ένα νέο 2015
Ακραίο έως και γελοίο το σενάριο των πρόωρων εκλογών…
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Αν και το 2015 υπήρξε πολιτικά κυρίαρχος, σήμερα (μόλις τέσσερις μήνες από τις νικηφόρες για αυτόν εκλογές) το κλίμα έχει αναστραφεί και είναι εναντίον του.
Οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για πολιτική ανατροπή εμφανίζοντας πρώτη τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη με ιδιαίτερη δυναμική.
Οι αντιδράσεις της κοινωνίας απέναντι στα προωθούμενα μέτρα οξύνονται και η σύγκρουση με την κυβέρνηση κλιμακώνεται.
Η κυβέρνηση Τσίπρα παρουσιάζει εικόνα φθοράς, η οποία εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι μόνη της (με τους 153 βουλευτές της) θα πρέπει να περάσει τα κρίσιμα νομοσχέδια από τη Βουλή.
Παρά την πίεση, η κυρίαρχη εκτίμηση θέλει την κυβέρνηση Τσίπρα να αντέχει, καθώς οι υπόλοιπες εναλλακτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.
Ένα από τα σενάρια που ακούγονται είναι αυτό των πρόωρων εκλογών πριν από τον Ιούνιο.
Αλλά τις εκλογές αυτές δεν τις θέλει πραγματικά κανείς.
Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα τις χάσει, ούτε η ΝΔ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Άλλωστε μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα εκτοξεύσει την πολιτική αβεβαιότητα και αναξιοπιστία της χώρας, τινάζοντας στον αέρα τα όσα θετικά έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο «μέτωπο» της οικονομίας.
Είναι προφανές πως για να πέσει η κυβέρνηση, θα πρέπει κάποιοι από τους 153 βουλευτές να υποκύψουν στην πίεση.
Αλλά οι 153 εκλέχθηκαν γνωρίζοντας τη συμφωνία και γνωρίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες από την εκλογή τους κάθε άλλο παρά περίπατος θα ήταν.
Επίσης γνωρίζουν ότι εάν υποκύψουν, βάζουν τέλος στην πρωθυπουργία Τσίπρα, ανοίγοντας το δρόμο για μια οικουμενική κυβέρνηση.
Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση θα ποντάρει στο ότι με την ψήφιση των επώδυνων μέτρων, θα κλείσει και η αξιολόγηση και θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, εξελίξεις που βάζουν σε νέα ρότα την κυβέρνηση και την χώρα.
Έχει άλλωστε καταστεί σαφές σε όλους – πολιτικό σύστημα και κοινωνία – πως η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος.
Είναι η μόνη πορεία που έχει ο Τσίπρας μπροστά του για να αλλάξει το εις βάρος του κλίμα και να προβεί σε άλλες πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες για να κερδίσει μέρος της χαμένης δυναμικής αλλά και αξιοπιστίας του.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης