Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καυτός και καθοριστικός ο Φεβρουάριος του 2016 – Κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης και… πολιτικές συμμαχίες

Καυτός και καθοριστικός ο Φεβρουάριος του 2016 – Κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης και… πολιτικές συμμαχίες
Καταλυτικής σημασίας το συνέδριο του Ποταμιού στα τέλη του μήνα
Ο Φεβρουάριος εξελίσσεται στον πλέον καθοριστικό μήνα για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης αλλά και για τις δυνητικές συμμαχίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Έως τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει βρει ή τουλάχιστον να έχει δρομολογήσει τις λύσεις σε όλα τα αδιέξοδα με τα οποία είναι αντιμέτωπη σήμερα.
Θα πρέπει δηλαδή να έχει δώσει μια σαφή απάντηση στα «τελεσίγραφα» αφενός της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και αφετέρου των αγροτών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο.
Θα πρέπει να έχει καταλήξει στα ανοιχτά θέματα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές (ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικό κενό, κόκκινα δάνεια), τα οποία κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση αποτελούν.
Μόνο εάν λύσει, και κυρίως νομοθετήσει για όλα τα παραπάνω ζητήματα, θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και για την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Σε διαφορετική περίπτωση, η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης φαντάζει μετέωρη και ανοιχτή σε όλα τα σενάρια, ακόμα και σε αυτά που σήμερα κρίνονται ως ακραία.
Σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων μπορεί να εξελιχθούν και οι διεργασίες που γίνονται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στα τέλη του μήνα – και συγκεκριμένα το τριήμερο 26,27 και 28 Φεβρουαρίου – θα διεξαχθεί το συνέδριο του Ποταμιού, όπου και αναμένεται να ληφθούν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος και για τις επιδιωκόμενες συμμαχίες.
Ανάλογα με τις αποφάσεις αυτές, θα κριθεί και το κατά πόσο το εγχείρημα της Φώφης Γεννηματά για συστράτευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς μπορεί να αποκτήσει μια πραγματική δυναμική και να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Διότι με Το Ποτάμι παρών στην κεντροαριστερή πτέρυγα, το εγχείρημα αποκτά ιδιαίτερη δυναμική που θα του επιτρέψει να μπει «σφήνα» στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Σε διαφορετική περίπτωση, το ενδεχόμενο φλερτ του Ποταμιού με τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη – όπως άλλωστε ζητούν πολλοί βουλευτές και στελέχη του – θα φέρουν πιο κοντά το κεντροαριστερό εγχείρημα στην «αγκαλιά» του Αλέξη Τσίπρα.
Άλλωστε η προσέγγιση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας φαίνεται να είναι ο επόμενος «στόχος» του Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης