Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλα όσα είπε τηλεφωνικά ο Τσίπρας με τη Merkel για το προσφυγικό – Ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Όλα όσα είπε τηλεφωνικά ο Τσίπρας με τη Merkel για το προσφυγικό – Ο ρόλος του ΝΑΤΟ
Διαβεβαιώσεις Merkel ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για Νατοϊκή εμπλοκή στα ελληνικά χωρικά ύδατα
Μήνυμα ότι η επιχειρησιακή εμπλοκή των Νατοϊκών δυνάμεων στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα τουρκικά χωρικά ύδατα, τις ζώνες διέλευσης και τα διεθνή, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel στην τηλεφωνική επικοινωνία τους σήμερα το πρωί.
Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας με δική του πρωτοβουλία κάλεσε τη Merkel, από την οποία ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan στην Άγκυρα.
Η Merkel τόνισε στον πρωθυπουργό πως οι Νατοϊκές δυνάμεις θα εμπλακούν επιχειρησιακά μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στα παράλια, συνδράμοντας την τουρκική ακτοφυλακή στον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αλλά και στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης.
Η καγκελάριος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός που να αφορά Νατοϊκή εμπλοκή στα ελληνικά χωρικά ύδατα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά πως πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Το βέβαιο είναι πως η ελληνική πλευρά θα παράσχει διευκολύνσεις ελλιμενισμού, τροφοδοσίας αλλά και επιχειρησιακής στήριξης στα ΝΑΤΟϊκά σκάφη και δυνάμεις ενώ το επιχειρησιακό «τρίγωνο» θα συμπληρώνει η δύναμη της Frontex.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή επεσήμανε πως «η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι εξαιρετικά θετική καθώς εμπλέκεται ο αγγλοαμερικανικός άξονας, ο οποίος σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις αποτελούν μια, ίσως τη σοβαρότερη αντίδραση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση της κρίσης εκεί που ξεκινά στα τουρκικά παράλια».
Η ίδια πηγή σημείωνε ότι εξαιρουμένου του hotspot στην Κω, τα υπόλοιπα σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Λέρο θα λειτουργούν κανονικά από την Κυριακή ενώ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει να λειτουργεί και το hotspot στο Σχιστό.
Ενδεικτικό της αγωνίας και του προβληματισμού ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου είναι ότι από το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις.
Το πρωί συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράκης και ο αν. υπ.Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας με δημάρχους του Ωραιοκάστρου και του Δέλτα Θεσσαλονίκης ενώ στις 15:00 στο υπουργείο Ναυτιλίας θα υπάρξει σύσκεψη του Θ. Δρίτσα με υπηρεσιακούς παράγοντες για το hotspot του Σχιστού.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης