Τελευταία Νέα
Πολιτική

Montanino (πρώην ΔΝΤ): Με συμβολικό ποσό θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα γιατί ήδη έχει μεγάλη έκθεση

Montanino (πρώην ΔΝΤ): Με συμβολικό ποσό θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα γιατί ήδη έχει μεγάλη έκθεση
"Προβλέπω ότι αν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα το κάνει με ένα πολύ, πολύ μικρό ποσό", αναφέρει το πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, Andrea Montanino
Χωρίς μία νέα ανάλυση του χρέους που να δείχνει ότι είναι βιώσιμο, το ΔΝΤ δεν θα παρέμβει ποτέ, υποστηρίζει το πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Andrea Montaninο.
Μάλιστα, στη συνέντευξή του στην Καθημερινή εκτιμά ότι το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι συμβολικό, καθώς έχει ήδη υπέρμετρη έκθεση στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται, ο Andrea Montanino, Διευθυντής διεθνών οικονομικών στο Atlantic Council σήμερα, είναι πεπεισμένος ότι το χρέος είναι το κλειδί για τη συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ίδιος σε ερώτηση για τη στάση των Ευρωπαίων έναντι του ΔΝΤ και για τις φωνές που θέλουν την αποχώρησή του από την Ευρώπη, εκτιμά ότι θεσμοί όπως η Ε.Ε., και σίγουρα ο ESM, δεν θα ήθελαν εντός το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος αναφέρει, «είναι ζήτημα εξουσίας, καθώς όταν έχεις έναν ακόμη παίκτη στο τραπέζι τα πράγματα περιπλέκονται».
Σημειώνει δε, ότι «το χρέος είναι ξεκάθαρα το κεντρικό ζήτημα και ήταν ο λόγος της σύγκρουσης του καλοκαιριού», προσθέτοντας ότι η τότε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που δημοσίευσε το ΔΝΤ «έκανε ξεκάθαρο ότι ακόμη και με σχετικά ευνοϊκές συνθήκες το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο».
Επίσης, όπως αναφέρει, ήταν «ένας τρόπος να μην μπει στο πρόγραμμα εκείνη τη στιγμή, διότι πιθανώς υπήρχαν διαφωνίες στο συμβούλιο.
Ηταν λοιπόν ένας έξυπνος τρόπος να κερδίσει χρόνο.
Χωρίς όμως μία νέα ανάλυση χρέους που να δείχνει ότι είναι βιώσιμο, το ΔΝΤ δεν θα παρέμβει ποτέ.
Από την άλλη, δεν ξέρω αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να προχωρήσουν τώρα προς την αναδιάρθρωση, και υπό μία έννοια έχουν δίκιο διότι έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια και παρατείνει τις πληρωμές του κεφαλαίου».
Υπενθυμίζει τον τρόπου που λαμβάνονται οι αποφάσεις εντός του Ταμείου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία είναι πάντα η ίδια.
Όπως εξηγεί, «η εισήγηση γίνεται από το αρμόδιο γεωγραφικό τμήμα, στην περίπτωση αυτή το ευρωπαϊκό, μαζί με άλλα - διότι τίθενται επίσης ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους και άρα εμπλέκεται το χρηματοοικονομικό τμήμα, κι επίσης το τμήμα χρηματοδότησης, διότι πρέπει να αποφασισθεί πόσα χρήματα θα διατεθούν στο πρόγραμμα...
Αν η διοίκηση συμφωνεί, την πηγαίνει στο συμβούλιο που λαμβάνει την τελική απόφαση.
Φυσικά, για ένα πρόγραμμα όπως το ελληνικό υπάρχουν πολλές ανεπίσημες συζητήσεις πριν από την απόφαση, το ευρωπαϊκό τμήμα μιλά με τους εκτελεστικούς διευθυντές, μπορεί να υπάρχει κάποια ανεπίσημη συζήτηση στο συμβούλιο...».
Πάντως, σύμφωνα με το πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που θα λάβει υπόψη του το Ταμείο είναι  το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιό του έχει μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα, με περισσότερο από το 90% των δανείων του στην Ευρώπη, κατά μεγάλη πλειοψηφία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, «κάθε φορά που συζητούνταν το ελληνικό πρόγραμμα στο συμβούλιο, αυτό το θέμα αναδεικνυόταν, αν το ΔΝΤ συγκεντρώνει υπερβολικά τον κίνδυνο στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
Η αίσθησή μου είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τη διοίκηση να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα λόγω της συγκέντρωσης του ρίσκου.
Προβλέπω ότι αν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα το κάνει με ένα πολύ, πολύ μικρό ποσό.
Νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος που η διοίκηση μπορεί να λάβει την έγκριση του συμβουλίου για ένα πρόγραμμα σαν της Ελλάδος:
Να πει ότι δεν βάζουμε παρά πολύ λίγα λεφτά, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το πρόγραμμα και ο λόγος που θέλουμε να το κάνουμε αυτό είναι επειδή έχουμε δώσει μεγάλη πίστωση ως τράπεζα».
Σημειώνει δε, ότι «το ΔΝΤ είναι πάντα έτοιμο να παρέμβει όταν του ζητηθεί από τα κράτη-μέλη του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης