Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Δεν είναι ώρα για exits, να δράσουμε ενωμένοι για το προσφυγικό - Tusk: Όχι στην έξοδο της Ελλάδας από τη Schengen

Τσίπρας: Δεν είναι ώρα για exits, να δράσουμε ενωμένοι για το προσφυγικό - Tusk: Όχι στην έξοδο της Ελλάδας από τη Schengen
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk είχε ο πρωθυπουργός
(upd) Την ανάγκη να βρεθεί μια λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος που να σέβεται το διεθνές δίκαιο αλλά και τις αξίες και αρχές της ΕΕ επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε πως τόνισε στον Tusk τη σημασία που έχει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες επίλυσης του συριακού προβλήματος ενώ επεσήμανε πως ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό και μεγάλο κόστος την προσφυγική κρίση.
«Είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η υλοποίηση των μέτρων για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως απαιτείται η αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης στην Ελλάδα και ηεπανεισδοχή των προσφύγων στην Τουρκία.
«Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων» είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει η φιλοευρωπαϊκή αντίληψη και η αντιευρωπαϊκή αντίληψη εντός της ΕΕ.
«Η αντιευρωπαϊκή αντίληψη θεωρεί ότι τα προβλήματα πρέπει να τα λύνουν εκείνοι που τα έχουν στην αυλή τους» είπε ο κ.Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν «λιγότερη Ευρώπη».
«Μια σειρά από χώρες προβάλουν μια αντίληψη για λιγότερη Ευρώπη.
Δε διστάζουν να βάλλουν κατά της Ελλάδος.
Η αντιμετώπιση του προσφυγικού με κλείσιμο συνόρων θα οδηγήσει την Ευρώπη εκτός των αξιών της» τόνισε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος επεσήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει ενωμένη.
«Η Ελλάδα έχει αναλάβει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνάμεις της στο προσφυγικό.
Έχουμε προχωρήσει τάχιστα στη δημιουργία των hotspots.
Ο αγώνας είναι καθημερινός» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι ώρα για exits, αλλά είναι ώρα η ΕΕ να δράσει ενωμένη για την αντιμετωπίση της προσφυγικής κρίσης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε πως συγκλίνει στις απόψεις που εξέφρασε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι την προσφυγική κρίση δεν την προκάλεσε ούτε η Ελλάδα ούτε η ΕΕ.
Ο κ.Tusk τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη Schengen δεν αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως αυτό που απαιτείται είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων μια και το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές της ΕΕ.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε πως η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως είναι αισιόδοξος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μετά τη συνάντηση του με τον κ.Τσίπρα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εγκαινιάζει τον γύρο των κρίσιμων επαφών που θα έχει αυτήν την εβδομάδα για το προσφυγικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.
Αν και ο επίσημος σκοπός της επίσκεψης του Tusk είναι να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα συμφωνία της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί μεταξύ άλλων τόσο το προσφυγικό ζήτημα όσο και το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το μήνυμα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για το προσφυγικό, καθώς τα hotspots στα ελληνικά νησιά θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν έως τα τέλη του μήνα.
Παράλληλα θα επισημάνει ότι είναι η ώρα και η Ευρώπη να κάνει αυτά που της αναλογούν όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων.
Η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη μιας σειράς κρίσιμων επαφών με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με κύριο στόχο να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο που θέλει ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες να προχωρούν στο κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.
Όσον αφορά το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο κ.Τσίπρας εκτιμάται ότι θα επισημάνει στον Tusk την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται πως αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker στις Βρυξέλλες.



(πρώτη ενημέρωση 16 Φεβρουαρίου 2016, 09:23)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης