Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι διοικούν την Ευρώπη - Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό όχι ελληνικό

Βαρουφάκης: Μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι διοικούν την Ευρώπη - Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό όχι ελληνικό
Όσοι οδήγησαν την Ευρωζώνη σε κρίση παραμένουν στη θέση τους τονίζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ
Η οικονομική κρίση δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του κινήματος DIEM_25 για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης μέχρι το 2025.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ThePressProject, χαρακτήρισε χαμένη πανευρωπαϊκή ευκαιρία την «άνοιξη της Αθήνας» και είχε αρνητικό αντίκτυπο και εκτός Ελλάδας.
Συμπλήρωσε, δε, ότι οι ίδιοι άνθρωποι που οδήγησαν την ευρωζώνη στην κρίση είναι ακόμη εδώ και κινούν τα νήματα και σημείωσε ότι πάντα τα κέντρα εξουσίας μισούν τη δημοκρατία.
Ως παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι ο Thomas Wizer, επικεφαλής του Euro Working Group, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν έχει εκλεγεί ούτε θυρωρός της πολυκατοικίας του», διοικεί την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι το μνημόνιο το λέει ξεκάθαρα: Οι ελληνικές αρχές πρέπει να συμφωνούν με τους θεσμούς και εκτίμησε ότι υπάρχουν βαθιές κρίσεις σε όλη την Ευρώπη.
Εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει χρεοκοπήσει, δεν υπάρχει πια και συμπλήρωσε ότι τους μήνες που διετέλεσε υπουργός η σοσιαλδημοκρατία υπήρξε η μεγαλύτερή του απογοήτευση.
Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζητά συμμάχους μεταξύ των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, διαπράττει μεγάλο λάθος.
Ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στοχεύει στη συρρίκνωση της ζήτησης στις ελλειμματικές χώρες σημειώνοντας ότι θέλει να φέρει μνημόνιο ακόμη και στη Γαλλία καθώς τελικός στόχος είναι να χάσει και η Γαλλία τον έλεγχο του προϋπολογισμού της.
Όπως σημείωσε η λιτότητα στην Ελλάδα ήταν 3 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην Πορτογαλία και ότι η Ελλάδα ήταν ένα πείραμα για το τι θα γίνει αν χρησιμοποιήσουμε πολύ ισχυρή λιτότητα.
Μετά την Ελλάδα, κάθε μνημόνιο είχε όλο και λιγότερη λιτότητα, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι καμία χώρα δεν έχει βγει από το μνημόνιο απλώς δανείζονται από τις αγορές.
«Η συζήτηση για τον καπιταλισμό δεν είναι παρωχημένη», υποστήριξε ο Γ. Βαρουφάκης συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται ελπίδα και αξιοπρέπεια.
Σημείωσε ότι ο ίδιος προέρχεται και παραμένει ταγμένος στο χώρο της μαρξιστικής διανόηησης, αλλά ότι είναι αντιφατικός και μη σταθερός μαρξιστής. τ
Εκτίμησε ότι η Αριστερά βρίσκεται ακόμα υπό καθεστώς συλλογικής ήττας από το 1991 και ότι απολογείται για τις διασπάσεις, τα γκούλαγκ, τις ήττες κ.α. εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται η Αριστερά να έχει ξανά την ηγεμονία που είχε το 1920.
Αναφερόμενος στο DiEM_25, αφού ανέφερε ότι έπαιξαν ρόλο δήμαρχοι μεγάλων πόλεων της Ισπανίας, σημείωσε ότι προσπαθεί να δράσει πανευρωπαϊκά.
Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πραγματικά αν τελικά το DiEM_25 θα κατέβει σε εθνικές εκλογές και επανέλαβε ότι σκοπός της κίνησης είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για τα προβλήματα στην Ευρώπη, να συγκεντρώσεις αριστερούς αλλά και δεξιούς δημοκράτες.
Τόνισε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει δημοκρατία, και ότι ο ρατσιστικός λόγος εκφέρεται στα κέντρα της, ακόμη και από τον πρόεδρο Ολάντ.
Και αυτό ακριβώς θα επιδιώξει το κίνημα αυτό, συμπληρώνοντας ότι είναι απαραίτητο ένα νέο Σύνταγμα, το πολύ 15 σελίδων, καθώς και το Ευρωκοινοβούλιο, όπως είπε, δεν είναι κοινοβούλιο, γιατί δεν νομοθετεί.
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για να είμαστε και ριζοσπάστες, τόνισε λέγοντας ότι αρχικά είναι αναγκαίες μικρές κρίσιμες παρεμβάσεις για να αλλάξει το τοπίο, όπως πχ είναι το live streaming των Eurogroups καθώς άμα παρακολούθουσαν ζωντανά τις συνεδριάσεις οι πολίτες είναι κάτι που θα μπορούσε να αλλάξουν την Ευρώπη.
Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών μηχανισμών και ότι οι θεσμοί της Ευρώπης έχουν αποτύχει και ως απάντησε αυτό πρότεινε ένα συνδυασμό άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι η τεχνολογία μπορεί να ανατρέψει τον καπιταλισμό.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι έκανε ό,τικ μπορούσε για να πάει η Ελλάδα σε μια έντιμη συμφωνία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι τελικά επισήμως ή ανεπισήμως όλη η Ευρώπη έχει μπει σε μνημόνιο.
Τόνισε ότι για για πέντε μήνες δημιουργήσαμε σε όλη την Ευρώπη κλίμα αμφισβήτησης του αυταρχισμού και εκτίμησε ότι «μας έκλεισαν τις τράπεζες για να ψηφίσουμε ΝΑΙ».
Επανέλαβε ότι τ ελληνικός λαός ψήφισε ΟΧΙ αλλά αυτό ερμηνεύτηκε κάπως διαφορετικά.
Χαρακτήρισε απελπιστικές τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την τρόικα και τόνισε ότι η αναδιάρθρωση χρέους έπρεπε να γίνει στην αρχή καθώς κανένας επενδυτής δεν επενδύει, αν δεν έχεις αναδιαρθρώσει το χρέος καταλήγοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο δύσκολο και το αδύνατο πρόγραμμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης