Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρώτο θέμα το προσφυγικό στο δείπνο εργασίας των 28 στις Βρυξέλλες

tags :
Πρώτο θέμα το προσφυγικό στο δείπνο εργασίας των 28 στις Βρυξέλλες
Συνεχίζεται χωρίς διακοπή μετά το δείπνο εργασίας η συζήτηση για τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Μ. Βρετανίας
Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι το θέμα που κυριαρχεί στο δείπνο εργασίας των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο οποίο εξετάζονται εκτός από το κατά πόσο η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και το πώς προχωρά η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τον περιορισμένο των προσφυγικών ροών. 
Κανονικά στη συζήτηση θα συμμετείχε και ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος όμως τελικά δεν μετέβη στις Βρυξέλλες μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα το απόγευμα της Τετάρτης. 
Μετά το τέλος του δείπνου, θα συνεχιστεί απευθείας η συζήτηση μεταξύ των ηγετών για το θέμα της συμφωνίας  μεταξύ ΕΕ - Μ. Βρετανίας η οποία, όπως τουλάχιστον μετέδιδε το BBC, αναμενόταν να διαρκέσει όσο χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος ακόμη ακόμη και αν διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες, τόνισε ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και στις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού, όπως διέρρεαν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές. 
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του «Εver closer Europe» στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των «μονομερών ενεργειών» που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της.
Δεύτερον, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μ. Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης