Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Αιγαίο τα πρώτα πλοία του ΝΑΤΟ – Αρχίζει η επιχείρηση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών

tags :
Στο Αιγαίο τα πρώτα πλοία του ΝΑΤΟ – Αρχίζει η επιχείρηση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών
Δύο φρεγάτες πλέουν κοντά στη Λέσβο και στο κεντρικό Αιγαίο
Σε εξέλιξη είναι η αποστολή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο προκειμένου να συμβάλλει στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και από εκεί προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου ενώ η γερμανική φρεγάτα «fgs-bonn», υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και πλέει προς το κεντρικό Αιγαίο.
Η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέφει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.
Όπως αναφέρεται, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής.
Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.
Χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, J.Stoltenberg υποστήριξε ότι «θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος», τονίζοντας ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον Stoltenberg, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX.
«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω.
Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», υποστήριξε ο Stoltenberg.
Επιπλέον, διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.
Παράλληλα ο Stoltenberg ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης