Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι αποφασισμένη να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα της ΕΕ

tags :
Bloomberg: Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι αποφασισμένη να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα της ΕΕ
Η Angela Merkel εμφανίζεται κατηγορηματική ως προς την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας στο προσφυγικό 
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης για να στηριχθεί στα πόδια της εν μέσω της προσφυγικής κρίσης και να μην δημιουργηθεί χάος καθώς η αστυνομία στην ΠΓΔΜ έκανε χρήση χημικών για να απομακρύνει από το συνοριακό φράχτη χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Τα βίαια επεισόδια στο μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης, τη Δευτέρα 29/2, υπογραμμίζουν, όπως σημειώνει το Bloomberg, τον κίνδυνο με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα η οποία δεσμεύτηκε το καλοκαίρι για ακόμη περισσότερη λιτότητα προκειμένου να διασφαλίσει συμφωνία με τους δανειστές.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι η θωράκιση της Ελλάδας είναι στην ατζέντα των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας της 7ης Μαρτίου.
«Δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ μόνο και μόνο για να την αφήσουμε μόνη της στα δύσκολα, μια χώρα μέλος της ευρωζώνης και της συνθήκης Σένγκεν» υποστήριξε η Merkel μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD.
«Οι χώρες της ευρωζώνης πολέμησαν μέχρι τέλους για να μείνει η Ελλάδα στην νομισματική ένωση και δεν μπορεί τώρα να την αφήσουν να βυθιστεί στο χάος» σημείωσε.
Ο τόνος της Merkel αναφέρει το Bloomberg δείχνει την αποφασιστικότητά της να μείνουν ανοιχτά τα ευρωπαϊκά σύνορα και ν' αποφευχθούν αμφισβητήσεις της ζώνης Σένγκεν, που αφορά τόσο στην μετακίνηση ανθρώπων αλλά και εμπορευμάτων.
'Εχει ήδη τονίσει πολλές φορές ότι η διατήρηση της Συνθήκης είναι προς όφελος της γερμανικής οικονομίας
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble από την πλευρά του άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Γερμανία θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να «παρεκκλίνει» κάπως από τις αυστηρές δεσμεύσεις της προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί το διπλό μέτωπο (οικονομία - προσφυγικό) που καλείται ν' αντιμετωπίσει.
Δύο εβδομάδες πριν βρεθεί αντιμέτωπη με τους ψηφοφόρους σε τρία γερμανικά κρατίδια, η Merkel παρέμεινε κάθετη ενάντια στην προοπτική να κλείσουν τα σύνορα, επαναλαμβάνοντας ακούραστα ότι τα ανοιχτά σύνορα είναι προς όφελος της Γερμανίας.
Η άφιξη στη Γερμανία περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015 έχει υποσκάψει την επιρροή της Καγκελαρίου στην κοινή γνώμη και εντός του κόμματός της και έχει πυροδοτήσει επιθέσεις κατά της πολιτικής της στο προσφυγικό από τους ηγέτες και των δύο κομμάτων στον πολιτικό σχηματισμού του οποίου ηγείται.
«Πονοκέφαλο» στην καγκελάριο προκαλεί και η απόφαση της ΠΓΔΜ να ακολουθήσει τις άλλες βαλκανικές χώρες και την Αυστρία και να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των προσφύγων στους οποίους θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα.
«Είναι δύσκολος δρόμος και δεν είναι εύκολο» υποστήριξε η Merkel.
«Είναι το κολασμένο μου καθήκοντα να κάνω τα πάντα για να δω την Ευρώπη να καταλήγει σε κοινή προσέγγιση» συνέχισε σημειώνοντας ότι για τη Γερμανία λύση σημαίνει να σκέφτεται κανείς με όρους Ευρώπης.
Η πίεση στην Merkel να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία αυξάνει και μέσα στο κόμμα της.
Τέσσερις στους πέντε Γερμανού δηλώνουν ότι η ψήφος τους στις εκλογές της 13ης Μαρτίου θα καθοριστεί από την πολιτική των κομμάτων στο προσφυγικό σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για την εφημερίδα Bild.
«Εύχομαι η καγκελάριος να πετύχει στη σύνοδο ώστε να λειτουργήσουν τα ευρωπαϊκά μέτρα αλλιώς θα πρέπει να πάρουμε και εμείς εθνικά μέτρα» δήλωνε ο Reiner Haseloff, του CDU που διεκδικεί να επανεκλεγεί στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας.
Η Merkel έχει στρέψει εκ νέου την προσοχή της στο να δεσμεύσει την Τουρκία στην μείωση των προσφυγικών ροών από χώρες όπως η Συρία, εκτιμώντας ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις προόδου και προειδοποιώντας ότι η σύνοδος της ΕΕ με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα μειωθούν στο μηδέν οι προσφυγικές ροές.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι ο δρόμος που επέλεξα είναι ο ορθότερος» επανέλαβε η Merkel.
«Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση θα πετύχει» επιμένει.
Με την ένταση ανάμεσα στην Αυστρία και στην Ελλάδα να είναι αρκετά υψηλή και τις προειδοποιήσεις από την Αθήνα ότι επίκειται ανθρωπιστική κρίση αν συνεχιστεί το κλείσιμο των συνόρων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη σύνοδο του G20 στη Σανγκάη υπογράμμισε:
«Η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη.
Προσπαθούμε να συνδυάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους» για ν' αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα την προσφυγική κρίση και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης