Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας και Μητσοτάκης να αφήσουν στην άκρη την πόλωση - Να καταλήξουν σε ενιαία γραμμή για το προσφυγικό

Τσίπρας και Μητσοτάκης να αφήσουν στην άκρη την πόλωση - Να καταλήξουν σε ενιαία γραμμή για το προσφυγικό
Κρίσιμη η αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ
Η αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Μια και είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρξει συναίνεση και να διαμορφωθεί μια ενιαία εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί έναν ειλικρινή διάλογο και ανταλλαγή απόψεων και όχι να ανακοινώσει τις όποιες αποφάσεις του στους πολιτικούς αρχηγούς.
Η ΝΔ επιμένει στη θέση της περί της ανάγκης συνεννόησης στα μείζονα εθνικά θέματα, θέση με την οποία συμφωνούν και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων.
Αλλά οι πρόσφατες τοποθετήσεις των κ.κ.Τσίπρα και Μητσοτάκη κάθε άλλο για συνεννόηση και συναίνεση προϊδεάζουν.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα (στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση) βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, την ώρα που ανακοίνωνε τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Προχθές στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε η χώρα έχει φτάσει στο σημείο μηδέν, ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της ευθύνεται για την έκρηξη της προσφυγικής κρίσης και ότι ο Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο την ώρα μάλιστα που η χώρα χρειάζεται ηγεσία.
Είναι προφανές πως Τσίπρας και Μητσοτάκης, στην προσπάθεια τους να διατηρηθούν ή να εδραιωθούν στη θέση τους και να δώσουν στίγμα στα κόμματα τους, κάνουν ότι μπορούν για να ικανοποιήσουν τους βουλευτές και το όποιο ακροατήριο τους, πολώνοντας το κλίμα για εσωκομματικούς λόγους.
Μόνο που οι συνθήκες την παρούσα στιγμή επιβάλλουν την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου.
Οι ώρες είναι πραγματικά κρίσιμες.
Η Ελλάδα καλείται να σηκώσει το βάρος της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, την ώρα που αναδεικνύονται μια σειρά από σύνθετα και πολύπλοκα θέματα, τα οποία μπορούν να έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες, από την κοινωνική συνοχή και την πορεία της οικονομίας μέχρι τον τουρισμό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Τσίπρας και Μητσοτάκης, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, πρέπει από κοινού να βάλουν πλάτη στα δύσκολα.
Είναι σαφές ότι την ευθύνη πρωτίστως την έχει η κυβέρνηση.
Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι η αντιπολίτευση επιβάλλεται στην παρούσα φάση να έχει δημιουργικό λόγο και έργο και όχι να «πετροβολά».
Διότι δεν είναι ώρα τώρα για μικροκομματικά τερτίπια και πρακτικές.
Και μπορεί Τσίπρας και Μητσοτάκης να θεωρούν ότι με τη στάση της πόλωσης ικανοποιούν το «εσωτερικό» τους ακροατήριο, αλλά η υπόλοιπη κοινωνία όχι μόνο δεν τους ακούει, αλλά τους αγνοεί.
Αν θέλουν να διατηρήσουν μέρος της πολιτικής τους αξιοπιστίας, οφείλουν να δράσουν προς το κοινό, εθνικό όφελος.
Χωρίς εξυπνακισμούς, τακτικισμούς και ρητορική του παρελθόντος.
Αλλά με συναίνεση και συνεννόηση, και κυρίως με ένα κοινό σχέδιο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης