Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προκλητικός ο Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Σε θέματα διάσωσης δεν έχει σημασία τίνος είναι το νησί

Προκλητικός ο Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Σε θέματα διάσωσης δεν έχει σημασία τίνος είναι το νησί
Aισιόδοξος ότι «η συνάντηση της Δευτέρας 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και την επομένη στη Σμύρνη θα συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου» εμφανίστηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ 
Ότι σε θέματα διάσωσης το βασικό είναι το ανθρωπιστικό και όχι το ποιανού είναι το ένα νησί και ποιανού είναι το άλλο, δήλωσε προκλητικά ο Mevlüt Çavuşoğlu, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου, ο Çavuşoğlu σημείωσε πως «σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και σε θέματα συνεργασίας σε αυτά, δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη», προσθέτοντας πως «σε θέματα διάσωσης, το βασικό είναι το ανθρωπιστικό και όχι το ποιανού είναι το ένα νησί και ποιανού το άλλο».
Ο ίδιος υποστήριξε πως η Τουρκία συμφωνεί ότι «δεν αρκεί να υπογράφονται συμφωνίες στα ανώτατα συμβούλια αλλά να υλοποιούνται κιόλας», ενώ επισήμανε ότι με τον Ν. Κοτζιά μίλησαν «και για έργα που πραγματικά θα προωθήσουν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Ακόμα είπε πως «το πλέον ρεαλιστικό τον τομέα της ενέργειας είναι ο ΤΑΡ και ο ΤΑΝΑΡ».
«Ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορές και προβλήματα προς επίλυση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις», υποστήριξε, παράλληλα, ενώ χαρακτήρισε «θετικό ότι συνεχίζονται οι εργασίες στις διερευνητικές συνομιλίες για περαιτέρω συνεργασία».
Μιλώντας για το Κυπριακό υποστήριξε πως η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη γιατί θα περάσει από δημοψήφισμα και θα πρέπει να εγκριθεί, ενώ κατέστησε σαφές πως η λύση θα πρέπει να γίνει δεκτή και από τις δύο κοινότητες.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «τα θέματα του προσφυγικού δεν αφορούν μόνο τις Ελλάδα και Τουρκία, είναι παγκόσμιο, δεν μπορούμε μόνες να σηκώσουμε το βάρος.
Το θέμα είναι πως θα επιλυθεί αυτή η τεράστια προσφυγική κρίση, πρέπει η κάθε πλευρά να πάρει τα μέτρα της
Πήραμε μέτρα για τη θεώρηση διαβατηρίων από τρίτες χώρες και είδαμε θετικό αποτέλεσμα στον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών».
Ο Çavuşoğlu τόνισε ότι η Τουρκία στηρίζει την επιχείρηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο.
«Η Ελλάδα είναι ο γείτονας της Τουρκίας και θέλουμε να συνεργαστούμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία αυτή», συνέχισε, όμως επισήμανε ότι «υπάρχουν όμως και θέματα που αφορούν την ΕΕ η οποία αντιμετωπίζει επίσης τα δικά της προβλήματα».
Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η συνάντηση της Δευτέρας 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και την επομένη στη Σμύρνη θα συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου».
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της επανεισδοχής, ο Çavuşoğlu είπε: «Υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής με Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες.
Δεχτήκαμε μεγάλο μέρος αιτήσεων που υποβλήθηκαν από Ελλάδα
Από τα περισσότερα από 860 αιτήματα επανεισδοχής από Ελλάδα, έγινε δεκτό περίπου το 99% από Τουρκία
Ως προς τους αιτούντες άσυλο από τρίτες χώρες έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως πχ Αφγανιστάν».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης