Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί την ΕΕ για τη νομιμότητα της επαναπροώθησης μη Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία

tags :
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί την ΕΕ για τη νομιμότητα της επαναπροώθησης μη Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία
Κάθε μη Σύρος πρόσφυγας που διασώζεται στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα θα πρέπει να γίνεται αποδεκτός από την Ελλάδα
 
Ισχυρή προειδοποίηση προς την ΕΕ έστειλε ο ΟΗΕ ζητώντας τη να επανεξετάσει τη συμφωνία για επαναπροώθηση στην Τουρκία των μη Σύρων προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα καθώς ενδέχεται να μη είναι νόμιμη.
Αυτό αποκαλύπτουν οι Fianancial Times επικαλούμενοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλες ομάδες υποστήριξης προσφύγων που έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους.
Η ΕΕ προσπαθεί να κατοχυρώσει μια συμφωνία με την Άγκυρα γι την άμεση επιστροφή προσφύγων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν στην Τουρκία, τελευταία χώρα πριν την είσοδό τους στην Ευρώπη.
Το ζήτημα της νομιμότητας αυτής της απόφασης πρόκειται να συζητηθεί και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Τη συμφωνία στηρίζουν τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από το Αιγαίο.
Το δημοσίευμα σχολιάζει το γεγονός ότι «αν και η Άγκυρα έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες η Άγκυρα εφαρμόζει τις διατάξεις της συνθήκες μόνο σε ευρωπαίους πολίτες ενώ Ιρακινοί και Αφγανοί έχουν ελάχιστες ελπίδες να βρουν ανθρώπινα καταφύγια στην Τουρκία.
Όμως εκπρόσωποι οργανώσεων για τους πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο «κάθε μη Σύρος πρόσφυγας που διασώζεται στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα θα πρέπει να γίνεται αποδεκτός από την Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης