Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης στη «Neues Deutschland»: Λύση στο προσφυγικό μπορεί να υπάρξει μόνον από την Ε.Ε. συνολικά

Παπαδημούλης στη «Neues Deutschland»: Λύση στο προσφυγικό μπορεί να υπάρξει μόνον από την Ε.Ε. συνολικά
Είναι αδιανόητο η Τουρκία να ζητά συνεχώς οικονομική βοήθεια, χωρίς να τηρεί τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ε.Ε., τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Μόνο μία λύση μπορεί να υπάρξει στο προσφυγικό και αυτή μόνον από την Ε.Ε. συνολικά και όχι μονομερώς από την κάθε χώρα, τονίζει σε άρθρο του με τίτλο «Μπορεί να υπάρξει μόνο μία λύση στο προσφυγικό. Και αυτή απαιτεί κουράγιο και επιμονή» στην εφημερίδα «Neues Deutschland» ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, σημειώνει, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να δεχθεί και να φιλοξενήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων που καταφθάνουν και θα συνεχίσει να βοηθά και να δέχεται πρόσφυγες ενάντια στη ρητορική ρατσιστικών και ξενοφοβικών κύκλων στην Ε.Ε.
Η οικονομική και τεχνική βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ελλάδα είναι πενιχρή, τονίζει ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ένωση δεν έχει ανταποκριθεί ούτε κατ’ ελάχιστο στην πλειοψηφία των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς σε είδη πρώτης ανάγκης».
«Η κατάσταση στο προσφυγικό είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει αν σέβεται τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και από τα 28 κράτη μέλη, ή αν τελικά θα ενδώσει σε μια ρατσιστική και διαλυτική πολιτική, με κλειστά σύνορα και φράχτες» αναφέρει και προσθέτει:
«Η ελληνική κυβέρνηση, σύμμαχοί της εντός της ΕΕ και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών απαιτούν την τήρηση των συμφωνηθέντων, τον σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης, την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης και την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στην Ευρώπη.
Τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, η Σλοβενία και η Αυστρία πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις, να ανοίξουν τα σύνορά τους, και να σταματήσουν να εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα».
Η λύση στο προσφυγικό δεν θα δοθεί από την Ελλάδα, την Ιταλία ή την Πορτογαλία ξεχωριστά, αλλά από την Ε.Ε. συνολικά, τονίζει και συμπληρώνει ότι η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων πρέπει να προχωρήσει άμεσα.
«Αντίστοιχα η Κομισιόν πρέπει να πιέσει την Τουρκία με πιο συστηματικό και οργανωμένο τρόπο για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών και τον έλεγχο των ροών», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο η Τουρκία να ζητά συνεχώς οικονομική βοήθεια χωρίς να τηρεί την συμφωνία που η ίδια υπέγραψε με την Ε.Ε.»
Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας στην Ευρώπη ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο, καταλήγει ο κ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι «αν δεν υπάρξει μια κοινή λύση, τα φαντάσματα του πολέμου θα ζωντανέψουν ξανά και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θέλουμε να το αποφύγουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης