Τελευταία Νέα
Πολιτική

Να τελειώνει η καραμέλα των πρόωρων εκλογών – Ανέξοδη σεναριολογία που συντηρεί την αβεβαιότητα

Να τελειώνει η καραμέλα των πρόωρων εκλογών – Ανέξοδη σεναριολογία που συντηρεί την αβεβαιότητα
Μόνη ρεαλιστική λύση να συνεχίσει η κυβέρνηση τηρώντας τις δεσμεύσεις της
Όσο παραμένουν ανοικτά και δυσεπίλυτα τα «μέτωπα» του προσφυγικού και της οικονομίας τόσο ενισχύεται η ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα.
Παράλληλα όσο «παίζει» το θέμα περί πρόωρων εκλογών τόσο συντηρείται η αβεβαιότητα στην οικονομία και σε άλλα καυτά ζητήματα.
Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο και για μια σεναριολογία, την οποία ωστόσο απορρίπτουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, με εξαίρεση μόνο τη ΝΔ.
Η οποία αν και διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί εκλογές, τονίζει ότι αν πρέπει να επιλέξει μεταξύ οικουμενικής και κάλπης, προτιμά το δεύτερο.
Ένα ερώτημα είναι εάν η χώρα αντέχει νέες εκλογές καθώς και το τι θα σημάνουν αυτές για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό και τα άλλα ανοιχτά θέματα.
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι περισσότερο από προφανείς.
Μια νέα προσφυγή στην κάλπη θα είναι καταστροφική.
Αλλά εάν υποτεθεί ότι οι πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να επηρεάσουν σε τίποτα όλα τα παραπάνω, το ερώτημα είναι τι πραγματικά θα λύσουν.
Επί της ουσίας τίποτα.
Μια και τα όσα θέματα προκαλούν τη λαϊκή δυσφορία, δηλαδή ασφαλιστικό, φορολογικό, αγρότες, δημοσιονομικό κενό, κοκ, θα πρέπει και πάλι να αντιμετωπιστούν από την επόμενη κυβέρνηση.
Η μόνη αλλαγή εκτιμάται ότι θα είναι πολιτική, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και μαρτυρούν οι διάφορες έρευνες κοινής γνώμης που αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ασκούμενη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης.
Το εάν όμως οι εκλογές θα φέρουν και πολιτική σταθερότητα κάθε άλλο παρά βέβαιο θεωρείται.
Η ΝΔ δεν πρόκειται να λάβει ένα τόσο ισχυρό ποσοστό (τουλάχιστον βάσει των σημερινών δεδομένων) που θα της επιτρέψει ενδεχομένως να ηγηθεί μιας μεγάλης συμμαχίας των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων), τα οποία και αυτά με τη σειρά τους φυλλοροούν.
Είναι βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό και ένα σημαντικό μέρος της δύναμης του.
Άρα και δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα συναινέσει ή θα συμμετάσχει σε αυτήν την κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά σενάρια πολιτικής σταθερότητας προμηνύουν οι πρόωρες εκλογές.
Εύκολες λύσεις για το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν υπάρχουν.
Για αυτό και πρέπει να σταματήσει η «καραμέλα» περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μια και την παρούσα στιγμή δεν πρόκειται να λύσει το παραμικρό από τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Η λύση μοιάζει να είναι μόνο μια.
Η κυβέρνηση με τους 153 βουλευτές της να πορευτεί μέχρι τέλους και να υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τα όσα έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές της.
Χωρίς παρέκκλιση από αυτή τη στρατηγική, χωρίς καμία εμμονή σε ιδεοληπτικές τακτικές.
Αυτήν την ευθύνη έχει η κυβέρνηση, αυτήν την εντολή έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυτήν την αποστολή πρέπει να επιτελέσει.
Εάν η αντιπολίτευση επιθυμεί να συμβάλει, ας το πράξει.
Αλλά παράλληλα θα πρέπει να σταματήσει να πετροβολά και να επιτελέσει το ρόλο, αυτό της δημιουργικής αντιπολίτευσης.
Όλα τα άλλα είναι χάσιμο χρόνου και παιχνίδια εντυπώσεων που έχουν όμως μεγάλο κόστος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης