Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προκλητικός ο Davutoglu: Δεν συνιστά παραβίαση του εναέριου χώρου το Αιγαίο για την Τουρκία - Τσίπρας: Η Ελλάδα διαφωνεί

Προκλητικός ο Davutoglu: Δεν συνιστά παραβίαση του εναέριου χώρου το Αιγαίο για την Τουρκία - Τσίπρας: Η Ελλάδα διαφωνεί
Επί τάπητος θα βρεθεί το προσφυγικό και η επιτάχυνση των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία
(upd9) «Τα σημεία που για την Ελλάδα συνιστούν παραβίαση εναέριου χώρου για την Τουρκία δεν είναι και αντίστροφα».
Με αυτή την προκλητική δήλωση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu, «διέλυσε» το, κατά τα άλλα, θετικό κλίμα, στο οποίο φέρεται ότι έγινε η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού και του επιτελείου του στη Σμύρνη.
Παρότι τις δύο χώρες φαίνεται να ενώνει ένας κοινός στόχος, η αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εντούτοις, τα μεγάλα αγκάθια στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ακόμα και αναδείχθηκαν, έπειτα από ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου.
Ο Ahmet Davutoglu, καθόλου διπλωματικά, επέλεξε να απαντήσει σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας.
Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «το casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν συνάδει με τις προσπάθειές μας για κλίμα συνεργασίας».
Στο επίκεντρο της συνάντησης, πάντως, βρέθηκα, ως ήταν φυσικό το προσφυγικό και η αντιμετώπιση των συνεχών μεταναστευτικών ροών.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν λεπτομερώς στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, με τον τούρκο πρωθυπουργό να τονίζει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης, δήλωση με την οποία συμφώνησε ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας, επίσης, ότι οι δύο χώρες δεν ευθύνονται για την προσφυγική κρίση, όμως δέχονται το βάρος αυτής.

Τσίπρας: Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων, όπως το προσφυγικό
Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων, όπως η προσφυγική κρίση, ήταν η βασική τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις δηλώσεις του μετά τις επαφές που είχε στη Σμύρνη με τον τούρκο ομόλογό του, Ahmet Davutoglu.
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο γεγονός ότι επικαιροποιήθηκε το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι οι δύο χώρες δεν είναι οι αιτίες της προσφυγικής κρίσης, αλλά, παρόλ' αυτά, φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες η Ελλάδα και πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες η Τουρκία.
Ειδικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του σημειώνοντας ότι «στη Σμύρνη νιώθω την ιστορία, θυμίζει εικόνες γνώριμες, εκτός από συνύπαρξη, και προσφυγιάς, πολέμου, ξεριζωμού, όπως σήμερα.
Η Σμύρνη συμβολίζει όμως και τη συνεργασία και την ειρήνη στο Αιγαίο και γι' αυτό αυτή η συνάντηση έγινε εδώ».
Στη συνέχεια, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας στην ενέργεια, αλλά και στον τουρισμό, με την προωθούμενη αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Άγκυρας, ενώ προχωρά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, αλλά και της σιδηροδρομικής γραμμής Άγκυρας - Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, επεσήμανε ότι υπήρξε συμφωνία έντασης της συνεργασία των πρακτορείων ειδήσεων των δύο χωρών, αλλά και για ενίσχυση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο.
Προχωρώντας στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «από κοινού λέμε ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας, στο Αιγαίο, με τους πρόσφυγες είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τις αξίες.
Δεν χρειάζεται να μας επιβάλλει κανένας εταίρος το τι πρέπει να κάνουμε για να το λύσουμε, ξέρουμε».
Και συνέχισε: «Είμαστε υπέρ της συνέχισης της εκεχειρίας στη Συρία και κατά της τρομοκρατίας και της καταπίεσης από όπου και αν προέρχεται», ενώ επεσήμανε με νόημα ότι «απέναντι στα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που έχουμε».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «επικαιροποιήσαμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, που δείχνει ότι υπάρχει βούληση αντιμετώπισης προβλημάτων», υπογραμμίζοντας ότι «Τουρκία και Ελλάδα δεν είναι αιτίες του προσφυγικού προβλήματος.
Φιλοξενούν πρόσφυγες, εκατομμύρια, χιλιάδες, παρά τις δυσκολίες.
Τουρκία και Ελλάδα θα συνεχίσουν να παρέχουν καταφύγιο στους κυνηγημένους αλλά δεν μπορούν να γίνουν τόπος μόνιμης διαμονής όλων».
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι «διεκδικούμε από κοινού στην ΕΕ νόμιμες οδούς μετάβασης για αυτούς τους ανθρώπους, καταπολεμώντας και τους διακινητές.
Το πρωτόκολλο επανεισδοχής διαμηνύει στους πρόσφυγες από τρίτες χώρες ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση ούτε δυνατότητα για εντός ΕΕ».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «συζητήσαμε και ζητήματα που μας χωρίζουν», σημειώνοντας για το Κυπριακό ότι είναι «αναγκαία για αντιμετώπιση αποσταθεροποίησης η δίκαιη βιώσιμη λύση, βάσει του ΟΗΕ».
Σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στις Βρυξέλλες ο κ. Davutoglu κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση ως προς το μοντέλο μετακίνησης προσφύγων.
Αυτή λέει να αποθαρρύνουμε όσους δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη και ν' ανοίξουμε έναν νόμιμο ασφαλή δρόμο Τουρκίας - ΕΕ».
Στη συνέχεια, απαντώντας σε έλληνα δημοσιογράφο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν συνάδει με τις προσπάθειές μας για κλίμα συνεργασίας».

Davutoglu (πρωθ. Τουρκίας): Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης
Ότι Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης, υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ahmet Davutoglu, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα ομόλογό του, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, αλλά και την υπογραφή κοινών συμφωνιών.
Ο Davutoglu τόνισε πως οι δύο χώρες απαντούν «από κοινού στο προσφυγικό ζήτημα και συμφωνούν για το θέμα με κοινό προσχέδιο, όπως συζητήθηκε και στις Βρυξέλλες, αλλά και σήμερα (8/3)».
Εξέφρασε, πάντως, την επιθυμία του, «οι δύο χώρες να μην είναι μόνο οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες, αλλά χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στη γύρω περιοχή».
Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα, που πέρα από το προσφυγικό, επίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών.
«Συζητήσαμε σημαντικά θέματα όπως και στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως και όλα τα ζητήματα επικαιρότητας και το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «το σημαντικότερο είναι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών και η συνεργασία των υπουργείων μας θα είναι η γέφυρα προς καλύτερο μέλλον».
Ανέφερε, ακόμα, πως «συνεχίζονται τα έργα για ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης και σιδηροδρομική Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης», ενώ έθεσε ως στόχο «να ξεκινήσουν το συντομότερο και απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας», καθώς «ο τουρισμός μεταξύ μας μπορεί να στηρίξει τις χώρες».
Επίσης, ευχήθηκε «σε λιγότερο από ένα χρόνο να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας, αλλά και να συνεχιστούν οι επενδύσεις των Τούρκων στην Ελλάδα και των Ελλήνων στην Τουρκία παρά την οικονομική κρίση, να υπάρξουν βελτιώσεις σε εκπαίδευση έτσι, ώστε όσον αφορά στις επόμενες γενιές, να βελτιωθούν οι σχέσεις σχετικά με ιστορικά γεγονότα».
Τέλος, ο Ahmet Davutoglu τόνισε πως συζήτησε με τον έλληνα ομόλογό του και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού, για τα οποία, όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα στο να λυθούν.
Στο πλαίσιο των ερωτήσεων, ο Davutoglu διευκρίνισε ορισμένα ζητήματα ως προς το προσφυγικό.
Συγκεκριμένα είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που είχαν συζητηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου 2015, ενώ υπογράμμισε ως μεγάλο θέμα, το πρόβλημα των διακινητών.
Στη συνέχεια ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι πρόσφυγες όχι μόνο από τη Συρία χρησιμοποιούν Τουρκία και Ελλάδα ως δρόμο για να περάσουν σε άλλες χώρες.
Όσοι εντοπίζονται στο Αιγαίο, θα επιστρέφουν σε Τουρκία και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για μετάβαση στην ΕΕ θα διευθετείται.
Όσοι θέλουν να μείνουν στους καταυλισμούς στην Τουρκία, θα μένουν εδώ, όσοι πληρούν προϋποθέσεις, θα τους στέλνουμε απευθείας.
Αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφασίσαμε, δεν θα σταματήσουμε τα κυκλώματα διακινητών.
Έχουμε ήδη συζητήσει για 10.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν απευθείας στην Ευρώπη από Τουρκία, αλλά και για το ποσό των 3 δισ. ευρώ».
Έπειτα από ερώτηση, από έλληνα δημοσιογράφο, για τις τουρκικές παραβιάσεις, ο Ahmet Davutoglu τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη στρατηγική επίθεσης της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.
«Οι εχθρικές πολιτικές του παρελθόντος δεν μας βοήθησαν», είπε, στη συνέχεια, ωστόσο σχολίασε πως «δεν σημαίνει ότι τώρα δεν υπάρχουν θέματα».
Όπως προκλητικά ανέφερε, «τα σημεία που για εσάς συνιστούν παραβίαση εναέριου χώρου για εμάς δεν είναι και αντίστροφα».
Σύμφωνα με τον Davutoglu, «οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας έχουν αλλάξει αρκετά» και «ακόμη και τα ζητήματα στα οποία διαφωνούμε, τα συζητάμε με αποτελεσματικό τρόπο».
Ακόμα, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει όπως μπορεί «με την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr: 

Davutoglu και Τσίπρας ανάμεται να εξετάσουν τον μηχανισμό επαναπροώθησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός έφθασε στη Σμύρνη από τις Βρυξέλλες λίγο μετά τις 13:00 σήμερα το μεσημέρι 8 Μαρτίου του 2016.
Ο Α.Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύεται από 10 υπουργούς, συναντάται και πάλι ύστερα από λίγες ώρες μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με τον Ahmet Davutoglu, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί και πάλι το προσφυγικό.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το θέμα της εφαρμογής, αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών, θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι οι οριστικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το προσφυγικό έχουν μετατεθεί για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου.
Πέρα από το προσφυγικό, στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα θα περιλαμβάνει κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Τσίπρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Mark Rutte για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου, με τον Rutte να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση, τονίζοντας ότι στην συνάντηση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουοργός εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ.
Στην κυβερνητική αντιπροσωπία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί: Γ. Σταθάκης, Ν. Κοτζιάς, Π. Σκουρλέτης Θ. Δρίτσας, Ν. Τόσκας, Γ. Μουζάλας, Ε. Κουντουρά, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Αμανατίδης και Δ. Μάρδας.
Κατόπιν των συναντήσεων, αναμένεται να δοθεί συνέντευξη τύπου.









Αναλυτικά το πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής:
15:00 Σύνοδος Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
16:30 Τελετή υπογραφής των Συμφωνιών και κοινές δηλώσεις Τύπου
18:00 Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
19:00  Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τελετή  ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης
20:00 Δείπνο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και την Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey

Η Τουρκία αναβαθμίζεται μέσω της Συνόδου Κορυφής

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή σύνοδο Κορυφής επιτεύχθηκε συμφωνία επί της αρχής για το προσφυγικό, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου του 2016 με επίκεντρο την Τουρκία.
Η μαραθώνια σύνοδος Κορυφής που ολοκληρώθηκε στις 1:24 τα ξημερώματα της 8ης Μαρτίου του 2016 και διήρκησε 16 ώρες, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα.
1)Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. πρόσθετα κεφάλαια - πέραν των 3 δισ. που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν - ενώ υπήρξε ρήτρα ότι αν η προσφυγική κρίση επιμείνει θα λάβει πρόσθετη οικονομική βοήθεια.
2)Η Τουρκία ζήτησε χρονοδιάγραμμα ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ αλλά πολλά κράτη δεν ήταν έτοιμα να εξετάσουν τέτοιο θέμα.
3)Η Τουρκία δέχθηκε ότι όσοι παράνομοι μετανάστες φθάνουν στα ελληνικά νησιά, αυτοί θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
4)Η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από την ΕΕ ώστε να κατασκευάσει καταυλισμούς προσφύγων, ενώ οι λαθρομετανάστες - από εδώ και πέρα - θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
Ο Α. Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σήμερα 8/3/2016 ιστορική συνάντηση στην Σμύρνη με την Τουρκική ηγεσία για να κλειδώσει την συμφωνία για την επιστροφή των παράνομων λαθρομεταναστών.
5)Η Ουγγαρία υπέβαλλε veto θεωρώντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγγυηθεί την συμφωνία.
6)Αρνητικές ήταν αρχικά οι χώρες του Visegrad.

Η επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής

1. Μετά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Α. Davutoglu, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ χαιρέτισαν τις διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας αλλά και την εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης.
Η Τουρκία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Η Τουρκία θα δέχεται πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες που συλλαμβάνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι απαιτούνται τολμηρές κινήσεις για να διακόψουν το λαθρεμπόριο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δραστηριοποιείται το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ξεκίνησε την δράση του χθες 7 Μαρτίου του 2016.
Συμφώνησαν να εργαστούν με βάση τις εξής αρχές:
-Να επιστρέφονται όλοι οι παράνοιμοι μετανάστες που διέρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά με δαπάνες που καλύπτει η ΕΕ.
-Για κάθε Σύριο που επιστρέφει η Ελλάδα στην Τουρκία από τα νησιά, ένα άλλος Σύριος από την Τουρκία θα μεταφέρεται προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δεσμεύσεων.
-Επιταχύνεται η εφαρμογή του οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζα με όλα τα κράτη μέλη, για τους Τούρκους πολίτες, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.
-Επιταχύνεται η εκταμίευση των αρχικών 3 δισ. ευρώ ια να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μιας πρώτης σειράς έργων.
-Προετοιμάζονται για την απόφαση σχετικά με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
-Να συνεργαστεί η ΕΕ με την Τουρκία συνολικά για το προσφυγικό.
 Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προωθήσει αυτές τις προτάσεις και να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες με την τουρκική πλευρά πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 - 18 Μαρτίου.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν επίσης με τον Τούρκο Πρωθυπουργό την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.
2. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να εφαρμοστεί πλήρως ο κώδικας συνόρων της Σένγκεν, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων.
3. Για να γίνει αυτό βιώσιμο, απαιτείται δράση σύμφωνα με τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:
α) να στηριχθεί η Ελλάδα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και να κάνουμε το παν για να βοηθήσουμε να διαχειριστεί η Ελλάδα την κατάσταση που έχει προκύψει ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης.
Αυτή είναι μια συλλογική ευθύνη της ΕΕ.
β) Να παρέχει άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα
γ) Θα παρασχεθεί περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία, και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των hotspots
δ) Θα συνδράμουν την Ελλάδα για την επιστροφή στην Τουρκία όλων των παράνομων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.
ε) να επιταχυνθεί σημαντικά η υλοποίηση της μετεγκατάστασης για να μειωθεί το βαρύ φορτίο που έχει επωψμιστεί η Ελλάδα.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 8 Μαρτίου 08:32)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης