Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την αντιμετώπιση και του προσφυγικού

Τσίπρας: Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την αντιμετώπιση και του προσφυγικού
Επικαιροποιήσαμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, που δείχνει ότι υπάρχει βούληση αντιμετώπισης προβλημάτων - Οι δύο χώρες δεν είναι οι αιτίες του προσφυγικού
Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων, όπως η προσφυγική κρίση, ήταν η βασική τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις δηλώσεις του μετά τις επαφές που είχε στη Σμύρνη με τον τούρκο ομόλογό του, Ahmet Davutoglu.
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο γεγονός ότι επικαιροποιήθηκε το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι οι δύο χώρες δεν είναι οι αιτίες της προσφυγικής κρίσης, αλλά, παρόλ' αυτά, φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες η Ελλάδα και πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες η Τουρκία.
Ειδικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του σημειώνοντας ότι «στη Σμύρνη νιώθω την ιστορία, θυμίζει εικόνες γνώριμες, εκτός από συνύπαρξη, και προσφυγιάς, πολέμου, ξεριζωμού, όπως σήμερα.
Η Σμύρνη συμβολίζει όμως και τη συνεργασία και την ειρήνη στο Αιγαίο και γι' αυτό αυτή η συνάντηση έγινε εδώ».
Στη συνέχεια, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας στην ενέργεια, αλλά και στον τουρισμό, με την προωθούμενη αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Άγκυρας, ενώ προχωρά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, αλλά και της σιδηροδρομικής γραμμής Άγκυρας - Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, επεσήμανε ότι υπήρξε συμφωνία έντασης της συνεργασία των πρακτορείων ειδήσεων των δύο χωρών, αλλά και για ενίσχυση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο.
Προχωρώντας στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «από κοινού λέμε ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας, στο Αιγαίο, με τους πρόσφυγες είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τις αξίες.
Δεν χρειάζεται να μας επιβάλλει κανένας εταίρος το τι πρέπει να κάνουμε για να το λύσουμε, ξέρουμε».
Και συνέχισε: «Είμαστε υπέρ της συνέχισης της εκεχειρίας στη Συρία και κατά της τρομοκρατίας και της καταπίεσης από όπου και αν προέρχεται», ενώ επεσήμανε με νόημα ότι «απέναντι στα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που έχουμε».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «επικαιροποιήσαμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, που δείχνει ότι υπάρχει βούληση αντιμετώπισης προβλημάτων», υπογραμμίζοντας ότι «Τουρκία και Ελλάδα δεν είναι αιτίες του προσφυγικού προβλήματος.
Φιλοξενούν πρόσφυγες, εκατομμύρια, χιλιάδες, παρά τις δυσκολίες.
Τουρκία και Ελλάδα θα συνεχίσουν να παρέχουν καταφύγιο στους κυνηγημένους αλλά δεν μπορούν να γίνουν τόπος μόνιμης διαμονής όλων».
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι «διεκδικούμε από κοινού στην ΕΕ νόμιμες οδούς μετάβασης για αυτούς τους ανθρώπους, καταπολεμώντας και τους διακινητές.
Το πρωτόκολλο επανεισδοχής διαμηνύει στους πρόσφυγες από τρίτες χώρες ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση ούτε δυνατότητα για εντός ΕΕ».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «συζητήσαμε και ζητήματα που μας χωρίζουν», σημειώνοντας για το Κυπριακό ότι είναι «αναγκαία για αντιμετώπιση αποσταθεροποίησης η δίκαιη βιώσιμη λύση, βάσει του ΟΗΕ».
Σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στις Βρυξέλλες ο κ. Davutoglu κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση ως προς το μοντέλο μετακίνησης προσφύγων.
Αυτή λέει να αποθαρρύνουμε όσους δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη και ν' ανοίξουμε έναν νόμιμο ασφαλή δρόμο Τουρκίας - ΕΕ».
Στη συνέχεια, απαντώντας σε έλληνα δημοσιογράφο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν συνάδει με τις προσπάθειές μας για κλίμα συνεργασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης