Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια η αρχιτεκτονική της οικονομίας του χρέους

Τσίπρας: Οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια η αρχιτεκτονική της οικονομίας του χρέους
«Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι η χρηματοπιστωτική σφαίρα προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να πειθαρχεί το παρόν», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός
Ομιλία για την πολιτική οικονομία πραγματοποίησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης.
Πάντως, όπως επεσήμανε ο ίδιος, «είναι κάπως παράξενο και παράδοξο να απονέμεται σε έναν αριστερό ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της πολιτικής οικονομίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «το βασικό πρόβλημα της εποχής μας είναι η αρχιτεκτονική ενός συστήματος που είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι, αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων.
Μιλώ φυσικά για την αρχιτεκτονική του συστήματος που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε οικονομία του χρέους».
Και συνέχισε, διευκρινίζοντας:
«Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι η χρηματοπιστωτική σφαίρα προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να πειθαρχεί το παρόν».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα, καταγράφοντας τα εξής:
«Αυτό συνέβη στη χώρα μου.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εμπιστοσύνη της αγοράς κατέρρευσε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκαν στα ύψη και η ελληνική οικονομία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Και αυτή την αποτυχία της αγοράς ή για άλλους την επιτυχία της ανέλαβε να καλύψει ένας άλλος μηχανισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του νεοφιλελευθερισμού.
Με ένα πρόγραμμα που έγινε αποδεκτό από το ελληνικό πολιτικό σύστημα ανέλαβε να τακτοποιήσει δήθεν την ελληνική οικονομία με την παλιά καλή και δοκιμασμένη συνταγή του ΔΝΤ.
Σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές συντάξεων και μισθών, περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις παντού» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης