Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκκληση Τσίπρα να εγκαταλείψουν οι πρόσφυγες την Ειδομένη - Εγκληματική η παραπληροφόρηση

Έκκληση Τσίπρα να εγκαταλείψουν οι πρόσφυγες την Ειδομένη - Εγκληματική η παραπληροφόρηση
Με τον πρόεδρο της Αρμενίας συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας
(upd) Έκκληση στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό της Ειδομένης και να προωθηθούν στα κέντρα φιλοξενίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Αρμενίας, Serzh Sargsyan, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εγκληματική την παραπληροφόρηση, με αφορμή τη χθεσινή μεγάλη φυγή των προσφύγων προς το σκοπιανό έδαφος.
«Χθες είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός.
Την ενθάρρυνση προσφύγων από αγνώστους να περάσουν με κίνδυνο τη ζωή τους τη μεθόριο.
Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια.
Πρέπει να σταματήσει.
Οι πρόσφυγες να μεταβούν στα κέντρα φιλοξενίας.
Απευθύνουμε έκκληση σε ΜΚΟ να ελέγξουν τη μετάδοση της παραπληροφόρησης», τόνισε ο ΑΛέξης Τσίπρας.
Η προσφυγική κρίση δεν αφορά μόνο κάποιες συγκεκριμένες χώρες αλλά το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ειδομένη, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι η στάση των γειτονικών χωρών δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα έχει δώσει από το υστέρημα των δυνατοτήτων της για να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους πρόσφυγες.
Η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει το ανθρωπιστικό της καθήκον ύστερα από κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, «δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα σε πρόβλημα Ελλάδας - Σκοπίων».
Οι προσεγγίσεις μας με αυτές της Ελλάδας συγκλίνουν σε πολλά θέματα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, τόνισε ο πρόεδρος της Αρμενίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού για να αντιμετωπίσει μια πρόκληση που την υπερβαίνει. 
«Βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση της προσφυγικής κρίσης.
Οι λαοί μας ξέρουν από προσφυγιά και έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν προκλήσεις ξεριζωμού και  εθνοκάθαρσης.
Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού, για να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που μας υπερβαίνει» υποστήριξε ο πρωθυπουργός στο σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο της Αρμενίας.
Ο κ.Τσίπρας  εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τηρηθεί η ανακωχή στην Συρία «ώστε να ανακοπεί η ροή των ανθρώπων που ψάχνουν για μία καλύτερη ζωή στη Δύση».
Υποδεχόμενος τον Αρμένιο πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τις διαχρονικές στενές σχέσεις των δύο λαών, τόνισε ότι ξέρουν από προσφυγιά, γιατί έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις στο παρελθόν, ξεριζωμού, γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης.
Ο κ. Sargsyan τόνισε ότι στόχος είναι να εμβαθύνουν στον μέγιστο δυνατό τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Τσίπρα θα βρει τρόπους ώστε να επιλύσει και το οικονομικό και το προσφυγικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, καθώς αυτό επιβεβαιώθηκε δύο φορές δια των εκλογών "κι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο". 
Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, η υπογραφή διμερών συμφωνιών και δηλώσεις.
Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της Αρμενίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Μιλώντας στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Αρμενίας, και εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ο Πρ.Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους τονίζοντας ότι οι χώρες-μέλη που πάσχουν από «φοβικά σύνδρομα» και δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ πρέπει να υποστούν κυρώσεις.
«Βασική ελληνική επιδίωξη είναι η ευρωπαϊκή διαχείριση των ροών διά του επιμερισμού των βαρών, με την αποφυγή μονομερών ενεργειών κρατών-μελών που επιβαρύνουν ασύμμετρα τη χώρα μας ως κύρια χώρα πρώτης υποδοχής» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.

(πρώτη ενημέρωση 08:43 Τρίτη 15 Μαρτίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης