Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θρίλερ με τους πρόσφυγες που πέρασαν στην ΠΓΔΜ - Στείλαμε πίσω 1.500 άτομα λένε οι Σκοπιανοί - Διαψεύδει η ΕΛΑΣ

Θρίλερ με τους πρόσφυγες που πέρασαν στην ΠΓΔΜ - Στείλαμε πίσω 1.500 άτομα λένε οι Σκοπιανοί - Διαψεύδει η ΕΛΑΣ
Στον καταυλισμό της Ειδομένης επιστρέφει μία ομάδα περίπου 200 προσφύγων που επιχείρησε ανεπιτυχώς το πρωί της Τρίτης να περάσει στην ΠΓΔΜ
Σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με τους περίπου 1000 -1500 πρόσφυγες που πέρασαν χθες σε σκοπιανό έδαφος, καθώς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προτίθεται να τους στείλει πίσω στην Ελλάδα.
Οι σκοπιανοί ανακοίνωσαν ότι 1.500 πρόσφυγες επέστρεψαν στην Ελλάδα, ωστόσο οι ελληνικές αστυνομικές αρχές τους διαψεύδουν.
Εάν τα Σκόπια υποβάλλουν αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων, θα το εξετάσουμε, είναι η επίσημη θέση της ελλληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτση.
Στα σύνορα στρατιώτες και αστυνομικοί της ΠΓΔΜ περίμεναν χθες τους πρόσφυγες, τους οποίους επιβίβασαν σε στρατιωτικά οχήματα και τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.
Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί.
Εν τω μεταξύ, στον καταυλισμό της Ειδομένης επιστρέφει μία ομάδα περίπου 200 προσφύγων που επιχείρησε ανεπιτυχώς το πρωί της Τρίτης να περάσει στην ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι εντός της ημέρας θα επισκεφθεί την Ειδομένη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πρόστιμο και απαγόρευση εισόδου για έξι μήνες στους φωτορεπόρτερ που εισήλθαν στην ΠΓΔΜ

Την απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες επέβαλαν οι αρχές των Σκοπίων στους ξένους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και ακτιβιστές που εισήλθαν στο έδαφός τους, ακολουθώντας τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εισέβαλαν παράνομα.
Οι αρχές της ΠΓΔΜ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ στον καθένα, για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μετά την καταβολή του προστίμου, η αστυνομία της ΠΓΔΜ τούς άφησε ελεύθερους, επιβάλλοντάς τους το μέτρο απαγόρευσης εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες.
Συνολικά, οι Αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν χθες πάνω από 50 ξένους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες, ακτιβιστές και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες κατά τη μαζική είσοδό τους στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Επίθεση Κυρίτση στη Repubblica
Ο κ. Κυρίτσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, που οποία ανέφερε πως η Ελλάδα ωθεί 2.000 πρόσφυγες στα σύνορα με την Αλβανία.
«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, ενώ συνέχισε:
«Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους».
Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του συμπλήρωσε ότι «με την ευκαιρία, η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας».
Σημειώνεται ότι σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Republicca κατήγγειλε ότι «η Ελλάδα σπρώχνει 2000 πρόσφυγες προς την Αλβανία.
Προς το παρόν είναι 162 αλλά τις επόμενες ημέρες μπορεί να αφιχθούν 2.000.
Είναι σύροι πρόσφυγες, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία στην Κόνιτσα, όλο και πιο κοντά στην Ιταλία».
Στο δημοσίευμα αναφερόταν επίσης ότι «το χωριό στο οποίο στήθηκε το κέντρο υποδοχής βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα απόσταση από τα αλβανικά σύνορα και σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων από την βόρεια ακτή της Ελλάδας, την οποία χωρίζουν λίγα ναυτικά μίλια από την ιταλική περιοχή της Απουλίας, όπου η στιγμή μιας νέας "ώρας Χ" των αποβιβάσεων μοιάζει να πλησιάζει όλο και περισσότερο».
Η εφημερίδα, κλείνοντας το σχετικό άρθρο της, σημειώνει ότι «ο κίνδυνος, στον οποίο κάνουν αναφορά υπεύθυνοι των αστυνομικών αρχών, είναι, μικρά πλεούμενα να προσφέρουν την δυνατότητα μεταφοράς των προσφύγων από την ελληνική ακτή, από την στιγμή που η θάλασσα απέχει μόνον λίγο λιγότερο από εκατό χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και ούτε σαράντα από την Φιλιππιάδα.
Εκεί στήθηκε ένας άλλος καταυλισμός, και οι μετανάστες είναι φιλοξενούμενοι και όχι φυλακισμένοι, ελεύθεροι να απομακρυνθούν και να προσπαθήσουν να διασχίσουν την θάλασσα, ή τα ορεινά σύνορα με την Αλβανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης