Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονομική ενίσχυση και μείωση των μεταναστευτικών ροών ζήτησε ο Τσίπρας από Merkel και Hollande

Οικονομική ενίσχυση και μείωση των μεταναστευτικών ροών ζήτησε ο Τσίπρας από Merkel και Hollande
Ο πρωθυπουργός ποντάρει στη στήριξη της καγκελαρίου
(upd2) Θερμό ήταν το κλίμα στην τριμερή συνάντηση Τσίπρα, Merkel, Hollande πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. 
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη μείωσης των μεταναστευτικών ροών. 
«Με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, συντονίζουμε τις προσπάθειές μας για την αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με γνώμονα τον ανθρωπισμό».
Αυτό ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού ΑΛέξη Τσίπρα μέσω Twitter, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.
Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel και το Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
-Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
-Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.
-Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
-Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr η συνάντηση έκλεισε μετά από αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος προσδοκά στη στήριξη της κ. Merkel σε ό,τι αφορά την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση και την πίεση που μπορεί ν' ασκήσει στο Βερολίνο στις χώρες του Visegrad (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία), την Αυστρία αλλά και την Άγκυρα.
Την ίδια στιγμή γίνονται προσπάθειες για να υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande η οποία ακόμη και αν δεν γίνει ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να τον δει και να συνομιλήσει μαζί του στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής σύσκεψης των ευρωπαίων σοσιαλιστών.
Όπως έγινε γνωστό ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προσκληθεί στη σύσκεψη των ευρωπαίων σοσιαλιστών στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Hollande, Schultz, Pittella αλλά και η Φώφη Γεννηματά.
Από την κυβέρνηση εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης