Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απάντηση Κομισιόν σε Παπαδημούλη για την αδυναμία αξιοποίησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τις Ομάδες Δράσης για νέους

Απάντηση Κομισιόν σε Παπαδημούλη για την αδυναμία αξιοποίησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τις Ομάδες Δράσης για νέους
Αντλούμε διδάγματα, απαντά η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε καλύτερη σχέση κόστους-οφέλους»
Για την έλλειψη αποτελεσματικότητας των κεφαλαίων της Ε.Ε. που προορίζονται για εκμετάλλευση από τις Ομάδες Δράσης για τους νέους απάντησε η αρμόδια Επίτροπος Marianne Thyssen σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεται την κριτική που της ασκείται και παράλληλα παραδέχεται ότι άντλησε διδάγματα από την προηγούμενη περίοδο, καθώς και από αστοχίες που σημειώθηκαν, ενώ εκτιμά πως «το νομικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2014-2020 αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα μια καλύτερη σχέση κόστους/οφέλους».
Επιπρόσθετα η αρμόδια επίτροπος υπογραμμίζει πως ο κανονισμός περί κοινών διατάξεων προβλέπει «από τα κράτη - μέλη να υποβάλλουν επίσης εκθέσεις βάσει των κατηγοριών παρέμβασης», ώστε έτσι να υπάρχει καλύτερη εποπτεία της αξιοποίησης των κεφαλαίων της Ε.Ε.
Τέλος, επιχειρώντας η Κομισιόν να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την παρακολούθηση των εν λόγω προγραμμάτων, σημειώνει πως «τα κράτη - μέλη είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων».
Σε δεύτερο χρόνο, η Κομισιόν αναλαμβάνει και ελέγχει τα μηχανογραφημένα συστήματα των κρατών-μελών, ώστε να διασφαλίσει την ποιότητά τους.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή του είχε αναδείξει το ζήτημα της έλλειψης αποτελεσματικότητας και της κακής διαχείρισης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που αφορούν τις Ομάδες Δράσης για τους νέους.
Επικαλούμενος την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανέφερε την έλλειψη του συμβουλευτικού ρόλου της Κομισιόν, καθώς και την αδυναμία αξιοποίησης των κεφαλαίων, είχε ρωτήσει την Κομισιόν μεταξύ άλλων για τις «ενέργειες που θα προχωρήσει ώστε να αποκτήσει εικόνα και πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων», καθώς και για τα μέτρα που εκείνη θα λάβει ώστε να αποκατασταθεί η εποπτεία αναφορικά με την δραστηριότητά στο πλαίσιο των προγραμμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης