Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρύτατες κατηγορίες κατά του υπουργού δικαιοσύνης της Κύπρου Ιωνά Νικολάου αποκαλύπτει η Χαραυγή - Σκάνδαλο 10 εκατ

tags :
Βαρύτατες κατηγορίες κατά του υπουργού δικαιοσύνης της Κύπρου Ιωνά Νικολάου αποκαλύπτει η Χαραυγή - Σκάνδαλο 10 εκατ
O υπουργός δικαιοσύνης της Κύπρου εμπλέκεται σε σοβαρότατο σκάνδαλο που ζημίωσε το κυπριακό δημόσιο έως 10 εκατ ευρώ
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, δημοσιεύει ο κυπριακός τύπος καθώς όπως αποκαλύπτεται το κυπριακό δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε έως και 10 εκατ ευρώ.
Η κυπριακή εφημερίδα Χαραυγή αποκαλύπτει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου προμηθεύτηκε ακατάλληλο υλικό από ελληνική εταιρία, διατάχθηκε έρευνα αλλά παραδόξως οι διαδικασίες κωλυσιεργούσαν καθώς δικηγόρος της ελληνικής εταιρίας εκείνη την περίοδο.... ήταν ο σημερινός υπουργός δικαιοσύνης και δημοσίας τάξης Ιωνάς Νικολάου.
Κατά τα άλλα οι κύπριοι το μόνο που ξέρουν είναι να προσπαθούν να συκοφαντήσουν έλληνες επιχειρηματίες αλλά στα κυπριακά σκάνδαλα τηρούν σιγήν ιχθύος.
Με βάση την Χαραυγή ο υπουργός δικαιοσύνης της Κύπρου που πριν αναλάβει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής εταιρίας BEΞ Δράμας που προμήθευσε το προβληματικό υλικό εναντίον της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος του ΔΣ της κυπριακής εταιρίας ηλεκτρισμού.
Πρόκειται τουλάχιστον για ηθικό σκάνδαλο και παράβαση κάθε κανόνα δεοντολογίας.
Να θυμίσουμε ότι ο Ιωνάς Νικολάου που κατηγορείται για σοβαρότατα αδικήματα είχε στείλει επιστολή στον έλληνα αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση Βγενόπουλου.
Ο υπουργός που αναζητά την κάθαρση είναι μπλεγμένος σε σκάνδαλο, αυτό αποδεικνύει την νοοτροπία των Κυπρίων.
Έχουν ενορχηστρώσει προεκλογικά ένα επαίσχυντο παιχνίδι εντυπώσεων με επίκεντρο την υπόθεση της Λαικής και τον Βγενόπουλο. 

Το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «ΧΑΡΑΥΓΗ» αναφέρει τα εξής:

«Στα συρτάρια του Αρχηγείου Αστυνομίας παραμένει η διερεύνηση του σκανδάλου με τους ακατάλληλους πασσάλους που προμηθεύτηκε η Αρχή Ηλεκτρισμού από την ελληνική εταιρεία Κ.Ν.C. ΑΕ (πρώην ΒΕΞ Δράμας).
Η όλη κωλυσιεργία που παρατηρείται για αντικειμενική και σε βάθος αστυνομική διερεύνηση εγείρει σοβαρό θέμα πολιτικής τάξης για τον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας, Ιωνά Νικολάου, ο οποίος την επίμαχη χρονική περίοδο του σκανδάλου των ακατάλληλων πασσάλων υπήρξε ο δικηγόρος της εταιρείας ΒΕΞ Δράμας, υπερασπίζοντας τα συμφέροντά της στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2004-2005 και εκτείνεται μέχρι και το 2008, χρονική περίοδο κατά την οποία η ελληνική εταιρεία Κ.Ν.C. ΑΕ προμήθευσε την ΑΗΚ με περίπου 33 χιλιάδες ξύλινους πασσάλους, οι οποίοι αποδείχθηκαν ακατάλληλοι.
Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2004 με την προκήρυξη διαγωνισμού από την ΑΗΚ.
Τότε είχαν υποβάλει προσφορές δύο εταιρείες, μία από τη Σουηδία και η ελληνική. Αρχικά η ΑΗΚ αποφάσισε να κατακυρώσει την προσφορά στην εταιρεία από τη Σουηδία, όμως η απόφαση ανατράπηκε όταν η ΒΕΞ προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών -με νομικό σύμβουλο τον Ιωνά Νικολάου (υπήρξε και αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ από το 1998-2001).
Σημειώνουμε, επίσης, ότι στην επίμαχη αυτή χρονική περίοδο που κατακυρώθηκε η προσφορά από το ΔΣ της ΑΗΚ και δεν επαναπροκηρύχθηκε, αντιπρόεδρος της ΑΗΚ ήταν ο νυν Δήμαρχος Λάρνακας, Α. Λουρουτζιάτης.
Με το σκάνδαλο των ακατάλληλων πασσάλων, το δημόσιο έχει ζημιώσει πέραν των 10 εκατ.
Εκ των υστερών διατάχθηκε και έγινε διοικητική έρευνα από τον τέως διευθυντή της ΑΗΚ, ο οποίος παρέδωσε τα ευρήματα της έκθεσής του στο ΔΣ της ΑΗΚ και στον αρμόδιο Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενώ διαβιβάστηκαν στις 19 Νοεμβρίου 2014 και στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε οδηγίες στον Αρχηγό της Αστυνομίας για διεξαγωγή έρευνας, για να διαπιστωθεί κατά πόσο διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα.
Οι αστυνομικές έρευνες δεν προχώρησαν και αφέθηκε το θέμα να πέσει στα «μαλακά», γεγονός που ανάγκασε τη Νομική Υπηρεσία με επιστολή της, με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2015, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο μετά, να ζητά ενημέρωση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας για την εξέλιξη των ανακρίσεων και πότε θα ολοκληρωθούν.
Σύμφωνα με τα γεγονότα και δεδομένου ότι ο νυν πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, κ. Ιωνάς Νικολάου, ως δικηγόρος υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της ΒΕΞ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. εναντίον της ΑΗΚ, θα έπρεπε για λόγους δεοντολογίας να είχε διοριστεί ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα με όρους εντολής να διερευνήσει σε βάθος και σφαιρικά την όλη αυτή υπόθεση.
Εξάλλου, οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί της ΑΗΚ επέδειξαν εγκληματική ολιγωρία, με αποτέλεσμα να μην κατασχεθεί από την ΑΗΚ η εγγυητική που είχε καταθέσει η προμηθεύτρια εταιρεία. Η παράδοση των πασσάλων έγινε σε 9 παραλαβές από τον Οκτώβριο 2005 μέχρι τον Μάιο 2008. Το συμβόλαιο προέβλεπε εγγύηση 18 μηνών. Η εγγυητική πιστής εκτέλεσης είχε ισχύ μέχρι 30 Νοεμβρίου 2009.
Ωστόσο, στη συνέχεια η ΑΗΚ απελευθέρωσε την εγγυητική αφήνοντας μόνο €30.000, οι οποίες διαγράφηκαν και αυτές το 2009, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της εγγυητικής, ενώ στο μεταξύ είχε εκδηλωθεί το πρόβλημα με τους πασσάλους.
Με την παραλαβή των πρώτων φορτίων, το 2006, το Τμήμα Προσφορών της ΑΗΚ φέρεται να ενημερώθηκε γραπτώς (2 επιστολές) από λειτουργό του οργανισμού ότι οι πάσσαλοι ήταν ελαττωματικοί.
Στην έκθεσή του, ο τέως Γ.Δ. ΑΗΚ Δρ Στέλιος Στυλιανού, σημειώνει ότι «έγιναν σοβαρά λάθη στη διαχείριση του συμβολαίου και ελέγχου των πασσάλων» και ότι η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στη Διεύθυνση Προμηθειών.
Καταγράφεται η διαπίστωση ότι χωρίς την έγκριση αρμόδιας υπηρεσιακής επιτροπής, υπήρξε χαλάρωση στη διαδικασία ελέγχου, ακυρώνοντας στην ουσία την επιθεώρηση των μαύρων πασσάλων.
Ο κ. Στυλιανού αναφέρεται σε διοικητικές και πειθαρχικές ευθύνες με την εμπλοκή συγκεκριμένων πρώην και νυν υπαλλήλων της ΑΗΚ, ενώ εισηγείται και «τη διεξαγωγή έρευνας για τη διαδικασία αξιολόγησης και κατακύρωσης του διαγωνισμού», η οποία να σημειώσουμε δεν έγινε ποτέ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης