Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Θετικές οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Τσίπρας: Θετικές οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου
Η προσφυγική κρίση απαιτεί συνολική διαχείριση και αλληλεγγύη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, σχολίασε ο πρωθυπουργός στο twitter
Θετικές χαρακτηρίζει με αναρτήσεις του στο κοινωνικό δίκτυο twitter ο Αλέξης Τσίπρας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός «οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου είναι θετικές» και συμπληρώνει, σε δεύτερη ανάρτησή του, «η προσφυγική κρίση απαιτεί συνολική διαχείριση και αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης».
Νωρίτερα, όπως μετέδιδε και το bankingnews, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το προτεινόμενο σύστημα εισόδου-εξόδου εμφανίζεται ικανό να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιπτώσεων επιτρεπόμενης παραμονής σύντομης διάρκειας, στην αύξηση της αυτοματοποίησης των συνοριακών ελέγχων και στη βελτίωση του εντοπισμού περιπτώσεων απάτης όσον αφορά στα ταξιδιωτικά έγγραφα και στην ταυτότητα.
Το σύστημα αυτό θα εφαρμόζεται σε όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που γίνονται δεκτοί για σύντομη παραμονή εντός του χώρου Σένγκεν (έως και 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών).
Στο προτεινόμενο σύστημα θα καταχωρίζονται το όνομα, ο τύπος του ταξιδιωτικού εγγράφου και τα βιομετρικά στοιχεία, καθώς και η ημερομηνία και ο τόπος εισόδου και εξόδου κάθε υπηκόου τρίτης χώρας.
Με τον τρόπο αυτό, θεωρείται πως θα γίνει ευκολότερη η διέλευση των συνόρων από τους νόμιμους ταξιδιώτες, ενώ θα εντοπίζονται τα άτομα που είτε παραμένουν στον χώρο Σένγκεν παρ' ότι έχει λήξει η άδεια παραμονής τους, είτε δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Στο σύστημα θα καταγράφονται επίσης οι περιπτώσεις άρνησης εισόδου.
Το προτεινόμενο σύστημα εισόδου-εξόδου θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα σφράγισης των διαβατηρίων που είναι χρονοβόρο, δεν παρέχει αξιόπιστα στοιχεία για τις διελεύσεις των συνόρων και δεν καθιστά δυνατό τον εντοπισμό ατόμων που παρατείνουν παράνομα την επιτρεπόμενη παραμονή τους, αλλά ούτε και την αντιμετώπιση περιπτώσεων απώλειας ή καταστροφής ταξιδιωτικών εγγράφων.
Η νέα νομοθετική πρόταση της Κομισιόν αποτελεί μέρος της ευρύτερης «δέσμης μέτρων για την έξυπνη διαχείριση των συνόρων» που καθορίζει τον ρόλο των συστημάτων πληροφοριών στην ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, της εσωτερικής ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης