Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χωρίς δυνατά «χαρτιά» και χωρίς αφήγημα ο Τσίπρας για να γυρίσει το εις βάρος του κλίμα

Χωρίς δυνατά «χαρτιά» και χωρίς αφήγημα ο Τσίπρας για να γυρίσει το εις βάρος του κλίμα
Ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση, οι δυσκολίες δεν έχουν τέλος...
Μοναδική επιδίωξη της κυβέρνησης την παρούσα στιγμή είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση εντός του Απριλίου, την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Μια και αυτή είναι που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.
Ακόμα όμως και αν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση εντός του μήνα επιτυγχάνει όλους τους στόχους της – να βρει την χρυσή τομή στα δύο κείμενα για την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, να πάρει τη δόση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος -, κάθε άλλο παρά με αισιοδοξία μπορεί να ατενίζει το μέλλον.
Καθώς αυτό το πακέτο προβλέπει μια σειρά από σκληρά και επώδυνα μέτρα σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια, κοκ.
Μέτρα, τα οποία σε πρώτη φάση θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.
Και αν και εκτιμάται πως κανείς από τους 153 βουλευτές - όσο άβολα και αν νιώθει πολιτικά, όση πίεση και αν εισπράττει από την κοινωνία – δεν πρόκειται να «επαναστατήσει» στις σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή, η πολιτική φθορά της κυβέρνησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η οποία θα επιτείνεται όταν πλέον ο λογαριασμός των μέτρων θα αρχίσει να εισπράττεται από την τσέπη των πολιτών.
Το ερώτημα λοιπόν είναι που ποντάρει η κυβέρνηση Τσίπρα για να αντιστρέψει το εις βάρος της αρνητικό κλίμα.
Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι ο χρόνος.
Με το σκεπτικό ότι αφού περάσουν τα μέτρα και αρχίσει η υλοποίηση τους, η κατάσταση θα αρχίσει σταδιακά να ομαλοποιείται, καθώς θα έχει αφήσει πίσω της όλα τα ασφυκτικά και κυρίως καταστροφικά σενάρια και συνεπώς θα βαίνει βελτιούμενη.
Και πάνω σε αυτό το σενάριο, ελπίζει ότι και η πολιτική πίεση θα αποσυμπιεστεί και η δυσαρέσκεια των πολιτών θα μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου.
Αλλά όλο αυτό το σχέδιο βασίζεται σε μια προσδοκία, σε μια εκτίμηση που δεν «πατά» πάνω σε μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση, σε ένα οργανωμένο πλάνο με σαφείς και ξεκάθαρους στόχους.
Το μέχρι πρότινος αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα έχει καταρρεύσει.
Και για να διατηρηθεί στην εξουσία έως το τέλος της τετραετίας, όπως διαμηνύει ότι επιθυμεί, θα πρέπει να βρει μια νέα επιχειρηματολογία, ένα νέο πολιτικό λόγο και ένα νέο πρόγραμμα που να βασίζεται στα σημερινά πλέον δεδομένα.
Τα οποία όμως δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία στην κυβέρνηση.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης