"Πολύ σύντομα θα φέρουμε συμφωνία" είπε ο πρωθυπουργός, Α.Τσίπρας
Εφικτό είναι όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, να κλείσει η διαπραγμάτευση πριν από το Πάσχα.
«Είναι εφικτός ο στόχος που έχει θέσει εδώ και καιρό, μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα να έχουμε το τέλος της αξιολόγησης και μαζί με την Ανάσταση της ορθοδοξίας να έρθει και η ανάσταση της οικονομίας, και χωρίς πρόσθετα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, λίγο πριν από την αναχώρηση του από τη Λέσβο, ενώ τόνισε ότι «πολύ σύντομα θα φέρουμε συμφωνία», αλλά και ότι «δεν θα επιβαρυνθούν άλλο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων.
Όπως είπε, η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, το «γράμμα της οποίας δεν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων».
"Καταφέραμε να φέρουμε μια συμφωνία, είμαστε στο παρά πέντε, νομίζω θα τη φέρουμε πολύ σύντομα, που στο ασφαλιστικό και το φορολογικό το όποιο βάρος το αναδιανέμει με τρόπο δίκαιο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνονται", υπογράμμισε.
Ακόμη, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι σαν δρομέα που βρίσκεται προς το τέλος», προσθέτοντας ότι έχει διανυθεί το 90% της απόστασης και έχει απομείνει ένα δύσκολο 10%, αλλά η κούραση είναι μεγάλη, ίσως αυτό το 10% να είναι το πιο δύσκολο, όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει ο τερματισμός μπροστά".
Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει 63 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, με την κυβέρνηση μετά την τελευταία συμφωνία να φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ από τα οποία έχουν εκπληρωθεί τα 3/5.
Όπως έιπε, η κυβέρνηση έπειτα από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση κατέληξε σε ένα συμβιβασμό που έφερε μέτρα το 1/10 σε σχέση με το σύνολο των μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εκ των οποίων μάλιστα τα 3/5 έχουν υλοποιηθεί.
Ακόμη, επεσήμανε ότι το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό θα διευθετηθούν με δίκαιο τρόπο, χωρίς επιβάρυνση των χαμηλότερων στρωμάτων, συμπληρώνοντας ότι «γι' αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ».
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι διαψεύδονται «όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα απομονωμένη».
Όπως είπε, «όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη διαψεύδονται παταγωδώς και αυτό αποδεικνύεται και από τη σημερινή επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου.
Δεν είναι απομονωμένη ούτε σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα τής επίσκεψης Ομπάμα στη Γερμανία είναι η ελληνική κρίση και η ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και δίκαιη διεκπεραίωση προς όφελος της Ελλάδας.
Δεν είναι απομονωμένη διότι πριν καν κλείσει η αξιολόγηση είδαμε τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αποφασίζει να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στην ποσοτική χαλάρωση».
Υπογράμμισε ακόμη ότι "η Ελλάδα είναι στο τέλος μιας δύσκολης προσαρμογής, οι δείκτες δείχνουν πορεία οικονομικής ανάπτυξης, σε όλους είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, όσοι επιμένουν, τελικά, θα απομονωθούν".
Κάνοντας αναφορά στο προσφυγικό και στην ιστορική επίσκεψη των τριών Προκαθημένων, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ο αριθμός των προσφύγων είναι 52-53.000 σήμερα, τα αιτήματα ασύλου θα εξεταστούν με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και ότι προσφέρονται 90.000 γεύματα την ημέρα στους πρόσφυγες.
«Δεν βάζουμε στη ζυγαριά των ανταλλαγμάτων τη φιλοξενία των προσφύγων», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση, ενώ σημείωσε πως πιέζουμε την Ευρώπη να δεχτεί να μοιράσει το βάρος και να δεχτεί πρόσφυγες.
Περαιτέρω, χαρακτήρισε αξιοπρεπή την κατάσταση στη Μυτιλήνη, ενώ σημείωσε πως σε όλη την ενδοχώρα έχουμε περίπου 40.000 θέσεις φιλοξενίας.
Κάνοντας αναφορά στην επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, μίλησε για ιστορική συνάντηση που εξέπεμψε πολύ δυνατά οικουμενικά μηνύματα.
Πρόσθεσε ότι αποδεικνύει σε μια κρίσιμη στιγμή ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός υπερασπίστηκαν πανανθρώπινες αξίες, γιατί παρά τις τρομακτικές δυσκολίες, τις οικονομικές δυσκολίες, τις αντιξοότητες, έδειξαν στον αδύναμο συνάνθρωπο αλληλεγγύη και ανθρωπιά.
Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν είναι ελληνικό το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά καθολικό, γι' αυτό και ήρθε και ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας.
«Οι ηγεσίες των δυο δογμάτων του Χριστιανισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κρίσιμη στιγμή για να αναδείξουν τις πανανθρώπινες αξίες του Χριστιανισμού και της Οικουμένης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «έχουμε τώρα μια συμφωνία που έχει δυσκολίες, αλλά θα την υλοποιήσουμε χωρίς να παραβούμε τη διεθνή νομιμότητα και τις αξίες μας», ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι προτιμά μια συμφωνία με προβλήματα παρά μια μη συμφωνία, γιατί θα βλέπαμε τις ίδιες ή μεγαλύτερες ροές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών