Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικές εξελίξεις φέρνει το κλείσιμο της αξιολόγησης – Ερωτηματικό η πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα

Πολιτικές εξελίξεις φέρνει το κλείσιμο της αξιολόγησης – Ερωτηματικό η πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα
Μοναδικό ζητούμενο την παρούσα στιγμή να κλείσει η συμφωνία
Το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν (ή λίγο μετά) το Πάσχα είναι το μοναδικό ζητούμενο για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Το περιβάλλον όμως για αυτήν καθίσταται ολοένα και πιο ασφυκτικό.
Η πρόταση των δανειστών για επιπλέον μέτρα, πέραν των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, δημιουργεί νέα ζητήματα.
Διότι εκεί που θεωρούνταν σίγουρο πως οι 153 θα ψήφιζαν τα μέτρα στη Βουλή, οι νέες απαιτήσεις αλλάζουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Μια και αν ζητηθεί οι 153 να νομοθετήσουν από τώρα και για τα επιπλέον μέτρα των 3 δις ευρώ, οι αντιδράσεις εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά έντονες και οι εξελίξεις στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δύσκολα προβλέψιμες.
Το τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό.
Δεδομένου ότι κανείς δεν είναι σε θέση να πει αυτή τη στιγμή ποια ακριβώς μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν για να καλυφθεί το ποσό που ζητά το ΔΝΤ.
Και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της επικείμενης υπαναχώρησης της στις νέες απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση διαμηνύει πως η τελική της στάση θα καθοριστεί από «ολόκληρο το πακέτο που θα είναι στο τραπέζι», και κυρίως από το εάν αυτό θα προβλέπει και θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση ενδεχομένως θα καταφέρει να πείσει τους 153 για την αναγκαιότητα να κλείσει η αξιολόγηση με το επιχείρημα αφενός ότι προβλέπεται ελάφρυνση του χρέους και αφετέρου ότι τα νέα μέτρα θα ληφθούν, μόνο εάν δεν βγουν οι στόχοι.
Και εδώ η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη ρητορική των τελευταίων ημερών για το πόσο αναξιόπιστο έχει αποδειχθεί το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των πιο «ανήσυχων» βουλευτών της.
Ακόμα όμως και εάν η κυβέρνηση καταφέρει να διαχειριστεί πολιτικά αυτήν την εξέλιξη, το ερώτημα που «γεννάται» είναι πώς θα πορευτεί στο μέλλον.
Είναι προφανές ότι το νέο πακέτο θα προκαλέσει έναν ακόμα γύρο αναταράξεων στο εσωτερικό τόσο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και της κυβέρνησης.
Αναταράξεις που θα ενισχυθούν και από τα νέα μέτρα, τα οποία θα επιτείνουν την πολιτική φθορά της κυβέρνησης.
Φθορά, η οποία ήδη αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, καθώς η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα φέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Το Μαξίμου διαμηνύει ότι σε αυτές δεν περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Αφήνει όμως στα πιθανά σενάρια τον ανασχηματισμό ή τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Όμως το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει να δώσει σύντομα μια πειστική απάντηση ο Τσίπρας, είναι να ξεκαθαρίσει πλέον προς ποια κατεύθυνση (πολιτικά) κινείται, με ποιους και με τι στόχους.
Μια και το έως σήμερα πολιτικό αφήγημα του (αλλά και η πολιτική του ταυτότητα) δεν μπορεί να «περπατήσει» και απαιτεί ένα ολοκληρωτικό lifting.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης