Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αρχίζει αύριο το 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ – Οι στόχοι του Κ. Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα

tags :
Αρχίζει αύριο το 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ – Οι στόχοι του Κ. Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα
Οργανωτική ανασυγκρότηση, αποκατάσταση της επαφής με την κοινωνία και πειστικό πολιτικό σχέδιο το στοίχημα Μητσοτάκη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ (22-24/4), το οποίο αρχίζει αύριο το απόγευμα τις εργασίες του με την ομιλία του προέδρου Κ. Μητσοτάκη.
Θα είναι ένα εξαιρετικό κρίσιμο συνέδριο για την επόμενη ημέρα της ΝΔ, καθώς θα κριθεί αφενός το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει τα διάφορα προβλήματα που ευθύνονται για την εσωστρέφεια και τις πρόσφατες εκλογικές της αποτυχίες και αφετέρου για το εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί πράγματι να κάνει την υπέρβαση και να αρχίσει την πορεία της προς την ανάληψη της εξουσίας.
Ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος κατάφερε από την ημέρα που ανέλαβε το «τιμόνι» της ΝΔ να κάνει ένα εντυπωσιακό comeback, δεδομένου ότι πήρε ένα κόμμα από την απόλυτη πολιτική απαξίωση και το έχει φέρει – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – πρώτο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, έχει βάλει τον πήχη ψηλά.
Μήνυμα του είναι ότι θέλει «μια ΝΔ από την αρχή» προκειμένου όπως λέει το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνει το «οξυγόνο για την Ελλάδα μας».
Οι στόχοι του αρκετοί και δύσκολοι.
Πρώτον να ανασυγκροτήσει το κόμμα της ΝΔ και να το καταστήσει ένα σύγχρονο, κεντροδεξιό, ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, κύριο μέλημα του είναι να μπει μια τάξη στα οικονομικά του κόμματος, καθώς όπως είπε και ο Μ. Βαρβιτσιώτης (πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ) «βάζουμε τάξη στα του οίκου μας για να βάλουμε αύριο τάξη στην Ελλάδα».
Για αυτό το λόγο ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται αφενός να αναφερθεί στο σχέδιο εξυγίανσης της ΝΔ και αφετέρου να ζητήσει τη συνδρομή των μελών του κόμματος.
Παράλληλα, θα παρουσιάσει μια σειρά από προτεινόμενες αλλαγές όσον αφορά την οργανωτική δομή του κόμματος, όπως είναι μεταξύ άλλων η εκλογή του προέδρου να γίνεται από τα μέλη – φίλους του κόμματος, η θητεία του προέδρου να είναι πενταετής (εκτός και αν είναι πρωθυπουργός, οπότε και θα παρατείνεται), ο υποψήφιος για την ηγεσία θα είναι μόνο εν ενεργεία βουλευτής, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι μειώνονται σε 15 από 50 οι υπογραφές των μελών της Πολιτικής Επιτροπής που χρειάζονται για να θέσει ένας βουλευτής υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ και ότι το συνέδριο θα διεξάγεται κάθε χρόνο και οι σύνεδροι θα εκλέγονται κάθε δύο χρόνια.
Δεύτερος στόχος είναι να επαναπροσεγγίσει η ΝΔ την κοινωνία και να αποκαταστήσει την επαφή της τουλάχιστον με τους χαμένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της.
Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε το συνέδριο της ΝΔ θα δώσει αρκετό λόγο και χρόνο σε μη κομματικά στελέχη, όπως εκπροσώπους φορέων, νέους επιχειρηματίες, επιστημονικούς φορείς, ανθρώπους της κοινωνίας, πολλοί εκ των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ομιλίες στο συνέδριο ενώ θα γίνει και ένα παράλληλο συνέδριο με εκδηλώσεις των γραμματειών του κόμματος, οι οποίες θα παρουσιάσουν το έργο τους.
Τρίτος στόχος του κ.Μητσοτάκη είναι να παρουσιάσει ένα πολιτικό αφήγημα, το οποίο αφενός θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και πειστικό απέναντι στην κοινωνία και αφετέρου θα δίνει τη δυνατότητα να αρχίσει η πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται σίγουρο πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα βάλει με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά της σημερινής κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει και την αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει το κόμμα την επαφή του με την κοινωνία.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες του 10ου Τακτικού Συνεδρίου θα ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή με τους χαιρετισμούς των ξένων προσκεκλημένων και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το Σάββατο θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.
Το παρόν θα δώσει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ το κυβερνών κόμμα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Το προφίλ του συνεδρίου
•    Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 4.800 σύνεδροι
•    Το 67% των αιρετών συνέδρων δεν έχουν μετάσχει στο παρελθόν σε άλλο Συνέδριο της ΝΔ
•    Το 49% των συνέδρων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 35-45
•    Το 50% των συνέδρων είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
•    Η συμμετοχή των γυναικών δεν ξεπερνά το 23% (η παρουσία των γυναικών είναι ελαφρώς βελτιωμένη μεταξύ των αιρετών συνέδρων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης