Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επίσκεψη Αμανατίδη στην Κύπρο – Σειρά επαφών με Αναστασιάδη, Κασουλίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Επίσκεψη Αμανατίδη στην Κύπρο –  Σειρά επαφών με Αναστασιάδη, Κασουλίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψή στη Λευκωσία
Σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Λευκωσία, στις 21 και 22 Απριλίου.
Ειδικότερα, ο κ. Αμανατίδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομο Β'.
Ο κ. Αμανατίδης, μετά τη συνάντησή του  με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη δήλωσε πως είχαν μια εγκάρδια συζήτηση., ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από  το εθνικό θέμα, ενώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και βέβαια, με τη διεύρυνση των συνεργασιών, οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, όπως και την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο».
Μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στις 21 Απριλίου, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι είχαν μια πολύ φιλική συζήτηση, ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και πώς τις βλέπει ο ίδιος σε σχέση με το εθνικό θέμα, ενώ τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του, για την επιτυχία της πραγματοποίησης της Αγίας και Πανορθοδόξου Συνόδου, η οποία γίνεται στην Κρήτη στο Κολυμπάρι, τώρα, τον Ιούνιο.
«Μακαριώτατε όπως γνωρίζετε Απόδημος Ελληνισμός και Εκκλησία,  Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, δεν μπορεί να διαχωριστεί το ένα από το άλλο και ως εκ τούτου και η συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου στον ελληνισμό της διασποράς είναι τεράστια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αμανατίδης.
Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε στενή συνεργασία με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, Φώτη Φωτίου, με στόχο την εμβάθυνση και το συντονισμό των δράσεων Ελλάδας και Κύπρου σε ζητήματα Διασποράς.
Μάλιστα, μετά τη συνάντηση εργασίας με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, Φώτη Φωτίου στις 21 Απριλίου, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε πως είχαν «την ευκαιρία να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο επίπεδο των ευθυνών των χαρτοφυλακίων που έχουμε. Προχωρήσαμε και στην επικαιροποίηση του εναπομείναντος προγράμματος μέχρι το Δεκέμβρη 2016 για τις δράσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν από κοινού, από τα δύο μέρη.
Εκείνο που επισημάναμε πάρα πολύ έντονα είναι, όχι μόνο την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των διασπορών της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και την ανάγκη επέκτασης της συνεργασίας αυτής, στο πλαίσιο βέβαια της πολυδιάστατης πολιτικής και των συμφωνιών που έχουμε υπογράψει ως Ελλάδα και Κύπρος με το Ισραήλ και δευτερευόντως με την Αίγυπτο».
Ο ίδιος ανέφερε ότι προχωρούν και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες -και στις επόμενες ημέρες θα είναι στη Διαύγεια- η καθιέρωση της ημέρας Ελληνοφωνίας, που θα είναι η 20η Μαΐου, ημέρα που εικάζεται και που έχουν καταλήξει οι ειδικοί, ότι είναι ημέρα γέννησης του Σωκράτη.
«Η καθιέρωση της Ελληνοφωνίας με νόμο, είναι αυτή που θα δώσει, αν θέλετε το έναυσμα, αν θέλετε κάτι περισσότερο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε και να προτείνουμε τη χρήση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι «προχωρούμε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), το οποίο θέλουμε να έχουμε το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να υπάρχει και ο καλύτερος συντονισμός και η συμμετοχή των Κυπρίων ελληνικής καταγωγής στο ΣΑΕ», αλλά και στη «σύσταση του ακαδημαϊκού συμβουλίου επιστημόνων παγκοσμίως – η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε από την Αγγλία- είναι η διασύνδεση, κατ’ αρχάς η οργάνωση της νέας διασποράς, της νέας διασποράς που οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους οικονομικούς, αλλά και η διασύνδεσή της με την παλιά διασπορά και η διασύνδεση της με την πατρίδα.
Έτσι ώστε, αυτό ακριβώς, την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες που αποκτούν, να μπορούν να επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα και αντίστοιχα από τη μητέρα πατρίδα να μεταφερθούν προς τη νέα διασπορά.
Αλλά και η διασύνδεση της νέας διασποράς με την παλιά διασπορά».
Επιπλέον, ο κ. Αμανατίδης αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Επίτροπος για τον Ιούλιο να απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έχουμε εξελίξεις στα θέματα αυτά, για τα οποία σας έχω πει: για την Ελληνοφωνία αλλά και το ΣΑΕ, καθώς και συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες μπορούμε να εξαγγείλουμε και βεβαίως εργαζόμαστε έτσι ώστε να γίνει η ανανέωση του προγράμματος συμφωνίας συνεργασίας μετά το Δεκέμβριο 2016».
Πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε, επίσης, για την υπογραφή ενός προγράμματος μεταξύ των τριών διασπορών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ», σημειώνοντας πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή.
Τέλος, ο κ. Αμανατίδης επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία, αποτίοντας φόρο τιμής στο μνημείο των πεσόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης