Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν Σύνοδο και παραπέμπουν σε Eurogroup την Ελλάδα - Tusk: Πρέπει να συνεδριάσει άμεσα

Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν Σύνοδο και παραπέμπουν σε Eurogroup την Ελλάδα -  Tusk: Πρέπει να συνεδριάσει άμεσα
Ο Τσίπρας επιχειρεί να βρει στήριξη από τους ευρωπαίους ηγέτες, αναζητάει πολιτική λύση γιατί δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση με τεχνοκρατικούς όρους.
Σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup παραπέμπουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι Ευρωπαίοι για το ζήτημα του αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Donald Tusk σήμερα το πρωί. 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε την ανάγκη να οριστεί άμεσα μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup, εντός των ημερών, προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος γύρος αβεβαιότητας για την Ελλάδα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει από τους υπουργούς Οικονομικών» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας την τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο Tusk σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας,  ανέφερε επίσης πως είναι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Επιτροπή, Jean Claude Juncker και τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselebloem, και σημείωσε πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαίοτητας.
«Πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Εν τω μεταξύ, διγλωσσία επικρατεί όσον αφορά τις πιθανότητες νέας συνεδρίασης του Eurogroup άμεσα, καθώς αφενός ο Regling δηλώνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνεδρίαση, καθώς δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος, ενώ η Κομισιόν δηλώνει το αντίθετο. 

Μαξίμου: Σύνοδος Κορυφής αν δεν συνεδριάσει το Eurogroup ζήτησε από τον Tusk ο Α. Τσίπρας

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται:
Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.
Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

Regling (ESM): Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει Eurogroup για την Ελλάδα

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο ώστε να δικαιολογείται η σύγκληση ενός Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Ο Regling, μιλώντας στο Βloomberg, έθιξε το ζήτημα της αξιοπιστίας των στοιχείων και των εκτιμήσεων για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς και ότι μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις με το ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται ακόμη με τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όχι στη Σύνοδο Κορυφής και από τον Schaeuble

Αρνητικός εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, στο αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για την Ελλάδα και όπως αναφέρει το Bloomberg, ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, αν έχει έρθει η ώρα για μια τέτοια συνάντηση, ο γερμανός υπουργός απάντησε πως «όχι».
Παράλληλα, τόνισε ότι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν έχει σημειωθεί τόση πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, όση απαιτείται από τον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ώστε να συγκληθεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, για να προσθέσει ότι όταν καλυφθούν οι προϋποθέσεις, θα υπάρξει η συνάντηση.
Τέλος, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν είναι προγραμματισμένο οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή.

Deutsche Welle: Μηδαμινές οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Την θέση ότι είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
Αυτό αναφέρει η Deutsche Welle επικαλούμενη πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
Παράλληλα αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ήδη από χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης.
Όπως σημειώνει η Bild, αν και προβλέπονταν να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι αύριο Πέμπτη, δεν διαφαίνεται λύση, διότι ο έλληνας πρωθυπουργός «δεν θέλει και δεν μπορεί» να συμφωνήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.
Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει την ίδια ώρα προς την Bild ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να φέρει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο».
Κατά τον κ. Ζαχαριάδη το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι δεν επιτρέπουν τη νομοθέτηση τέτοιων προληπτικών μέτρων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τις πληροφορίες της Bild αναμεταδίδει και τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που σημειώνει ότι παραμένει ασαφές εάν τελικά γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.
Το ίδιο τηλεγράφημα επισημαίνει ότι στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν εικοτολογίες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
«Μέχρι πρότινος ήταν απλώς η αίσθηση ενός Déjà-vu, πλέον όμως είναι πραγματικότητα.
Η Ελλάδα ξαναζεί τις στιγμές του 2015.
Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών» υπογραμμίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.


Μαξίμου: ΔΝΤ και Schaeuble ευθύνονται για την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση

Την ευθύνη για την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποδίδει στο ΔΝΤ και στον υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble το Μέγαρο Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν αξιόπιστη την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία «μηχανισμού εξισορρόπησης» αντί της θέσπισης προληπτικών μέτρων, ζήτημα το οποίο προκάλεσε την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και την αναβολή του Eurogroup.
«Η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Εδώ και τρεις μήνες, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks» υποστήριξαν κυβερνητικές πηγές
Από τις ίδιες πηγές υπογραμμίζεται επιπλέον ότι ο W.Schaeuble επιμένει για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.
Όσον αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης, αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού, από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3.
Μάλιστα υπογραμμίζεται πως οι υπόλοιποι θεσμοί συμφωνούν με τις ελληνικές θέσεις.
Παράλληλα από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται όσον αφορά τη ΝΔ ότι αυτή «ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ» και ότι συνεχίζει να «πατάει σε δύο βάρκες» για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, καθώς τη μια στιγμή φωνάζει ότι η κυβέρνηση «τα έδωσε όλα» και την άλλη ότι η κυβέρνηση «μας πάει στα βράχια».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Βλέποντας το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και δανειστών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ζητάει να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, ωστόσο ακόμη δεν είναι σαφές αν θα πραγματοποιηθεί....Σύνοδος Κορυφής. 
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει το απόγευμα επικοινωνία με τον Donald Tusk για το ζήτημα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 
Ωστόσο σε σχόλιό του στο Twitter, o Tusk δεν αναφέρθηκε σε Σύνοδο Κορυφής, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέος γύρος αβεβαιότητας για την Ελλάδα και πρέπει να οριστεί άμεσα μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup. 
Η εξέλιξη καταδεικνύει όχι μόνο το αδιέξοδο των συνομιλιών αλλά και την σοβαρότατη εμπλοκή της διαπραγμάτευσης.
Ο Τσίπρας επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να πετύχει πολιτική λύση στην αξιολόγηση η οποία καθυστερεί και ταυτόχρονα τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος συνεχώς μειώνονται. 
Όπως και επίσημα ανακοινώθηκε σήμερα, δεν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup στις 28 Απριλίου καθώς υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Ελλάδος και δανειστών και ως εκ τούτου η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι διαφωνίες έγκεινται τόσο στην δομή των μέτρων όσο και στον τρόπο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού.
Ο Τσίπρας επιχειρεί να βρει στήριξη από τους ευρωπαίους ηγέτες, αναζητάει πολιτική λύση γιατί δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση με τεχνοκρατικούς όρους. 

Πρώτη ενημέρωση: 23:20, 26 Απριλίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης